BLOG ENCIK SUAMI

Friday, January 28, 2011

Muka Berpattern Negeri

Di waktu petang yang indah... Di sebuah meja merah berkerusi kuning...

Ujang: Mari kita semua berkenal-kenalan dulu ye...(padahal dah habis perbincangan untuk gathering SB, jadi patutnya perkataan "dulu" tu dah takde)

Naz: Oh, mari-mari...aku kenalkan diri dulu. Nama aku Ainazirulhazwan, asal Kelate...sekarang kerja kat Seremban...

Ujang: Apasal ko mesti nak dulu jek eh? Huh! Aku Ujang, orang panggil aku Paknyah, hobi aku kentut merata-rata, asal aku, cube teka...hehehe.

Naz: Dah, nak kena teka-teka pulak. Pass.. next...

Shida: Saya shida...asal Kedah...blog saya ada header romantik~

Qaseh: O...nape kena sebut blog ni? Takpe lah, kite Dalia (eh, Qaseh ke Dalia ni?), asal Pluto...

Ujang: Ha, aku dah agak dah! Muka ko memang ada nampak macam orang Pluto!

Qaseh: Ha? Macam mana boleh nampak muka orang mana ni? Ada pattern ke???

Shida: Ntah Paknyah ni...

***

Ok, stop dulu teater tu...

Saya pun pelik, macam mana sesetengah orang ni boleh detect kita orang mana hanya berdasarkan muka? Ada pattern ke? (ulang soklan watak Qaseh) Selalu je, kalau time berkenal-kenalan, mesti ada je words "ha, dah agak dah ko orang Johor...nampak sangat!", "patutlah muka cam orang Sarawak...", "meh aku teka dulu, orang Jepun kan?" (mana pulak Jepun datang ni...) dan sebagainya. Tapi ada je yang cuba-cuba teka tu tersilap...hehehe.

Tu baru part muka, kalau part loghat, memang senang lah nak detect... Tapi kadang-kadang ade jugak yang pelik, "eh, nape ko punya loghat negeri tak dengar ek?" Dah dia bertahun-tahun duk negeri ang, mesti la loghat dia da tak dengaq da... Adoi...

Sekadar entri minum pagi... Selamat menyambung kerja...

Admin: Korang pernah kena detect muka negeri macam ni tak?




35 comments:

ming said...

hai3...hah nk tgk pattern kedah tgk la saya...=P just kidding...btw saya suka en3 ni...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

fifiey pattern kelate kot;) haha

kay_are said...

tapi rase orang perak belah dekat2 selatan xde pattern sangat dah.. huu

Sunah Mohammad said...

@ming

meh nak tengok sikit~ :p thanks~

Sunah Mohammad said...

@FIFIEY LYCHEE MARATION

kelate versi jawa...:D

Sunah Mohammad said...

@kay_are

ouh, terbaru ni~ jarang tengok pattern perak..hehehe

Ujang9897 said...

hahahaha...siot tol..paknyah nama den..ciss..

tp qaseh mmg org planet pluto pun

Sunah Mohammad said...

@Ujang9897

ops, jangan mare...:p eh, betul ke qaseh orang pluto? haha~

mohd zhafri said...

alamak....pattern ape ek...x prasan la plak...haha

Sunah Mohammad said...

@mohd zhafri

haha..cane leh tak perasan ni?

mohd zhafri said...

haaa....dah tau dah...pattern kain kot...hehe

Sunah Mohammad said...

@mohd zhafri

erk, pattern kain? kain pelikat macam enchek ben tu? ekeke~

Pendapat Syah said...

agak2 Syah org mana atau asal negeri mana??

Sunah Mohammad said...

@Pendapat Syah

aiyok..mana tau..huhuhu..sarawak kot! haha~

♥yaya budak suka embun♥ said...

yaya pattern penang lah kot :p

Sunah Mohammad said...

@♥yaya budak suka embun♥

penang mari~~~ :p

Awangku Johan said...

hahaa.. ada men pattern pulak ek.. masa awang study d smnnjung ramai org x sangka awang ni org sabah... depa ingat awang ni org smnnjung.. haha.. masa bercuti ke penang pulak len jadinya.. awang beli belah n byr kat kaunter.. auntie tu cakap cina dgn awang pula.. dia ingat awang ni chinese.. padahal awang ni malay n from sabahan lagi.. auntie tu terkezut.. hehe

Sunah Mohammad said...

@Awangku Johan

haha...kan orang sabah macam cina2 sikit~ tak caya? tanya man yusoef kawan awang tu...hehehe. dia yang cakap tau! lalala~ (tapi, betul la...memang sabahan macam cina..)

Mr. Swift said...

Aku? Jangan tanye lagi dah tentu pattern muka US. HAHAHA bapak perasan aku. -_-'

Sunah Mohammad said...

@Mr. Swift

ang memang perasan!

najwa's said...

hehe klakar la. bole plak cmtu.. :P
agak2 aku pattern mana?

Nurana said...

haha..bagus2 btw follow awk~ tkde sape pun ley teke aku orang mane,myb sbb sangat complicated kot bile tgk muke ni~hehe

... said...

as salam..
macam mana boleh tahu?
senang je..manusia seterusnya dilahirkan dari adam dan hawa.dan beranak pinak..itulah kita.setiap dari mereka-mereka ini iaitu kita, ada pelbagai jenis.dari kulit, tutur kata,sifat dan sebagainya..selebihnya adalah kaum..
persamaan/kelainan dalam kaum walaupun dalam bangsa yang sama, dapat kita kesan berdasarkan lokasi 'anak-anak' itu dibesarkan.interaksi antara mereka,jalinan yang ditaut antara satu sama lain, mendatangkans atu rasa kelainan yang mana, kita boleh teka..

dan ini, adalah deria..deria ini adalah sumbernya..dari otak.sebab itu kita senang mengkategorikan antara satu sama lain..


;)


nak terangkan berdasar hadith dan sunnah, saya cari dulu.tak berapa pasti kitab yang mana satu n__n"

Sunah Mohammad said...

@najwa's

boleh! dari survey yang dilakukan, nampaknya boleh~~ haha...kalo nurana, pattern tikar getah kot..hehe~

Sunah Mohammad said...

@Nurana

nape, cam orang korea ke? heh~

Sunah Mohammad said...

@...

salam fadzli ..., ha..bila baca ni, saya teringat ada surah dalam al-Quran sebut tentang manusia ni ada macam2 warna kulit..kena cari balik..

... said...

wa'alaikummussalam..
ya.surah tu.saya pun sedang mencari dalam perisian yang kamu beri tu. sedang mengkategorikannya.huhu..
ada satu lagi surah.berkenaan dengan deria manusia.dan kerana deria manusia ini la kita dapat membezakannya juga.dibantu oleh akal dan ilmu yang diberi oleh-Nya ;)

HaSue said...

tak pernah lak kena pattern2 muka rasanya..tp org ingat sy org cina ader laa..adoyai..siap bw ckp cina terus pun ader.huhu..mata sepet sgt ke..

Qaseh dalia adelia said...

amboii pluto ye..hahaha kite nananananana ganu kiteee ~

... said...

lupa nak kata..
kalau tajuk entri ni..dibuat sebagai..

"muka negeri?" dan seumpama dengannya rasanya lagi bnyak 'hit' yang kamu dapat ;)

Wan Gerrard said...

hehehe muka Gerrard memang asal dr Liverpool :P

Check this out:
6 Soalan dari Imam Al Ghazali
Picture #39 - Update Liverpool

Sunah Mohammad said...

@HaSue

da namanya orang sarawak~ nang lah kedak cina~ :D

Sunah Mohammad said...

@Qaseh dalia adelia

ganu tu~~ macam housemate I la~~ ;)

Sunah Mohammad said...

@...

o...orait~

Sunah Mohammad said...

@Wan Gerrard

o..patutlah...hehehe~

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.