Muka Berpattern Negeri

January 28, 2011

Di waktu petang yang indah... Di sebuah meja merah berkerusi kuning...

Ujang: Mari kita semua berkenal-kenalan dulu ye...(padahal dah habis perbincangan untuk gathering SB, jadi patutnya perkataan "dulu" tu dah takde)

Naz: Oh, mari-mari...aku kenalkan diri dulu. Nama aku Ainazirulhazwan, asal Kelate...sekarang kerja kat Seremban...

Ujang: Apasal ko mesti nak dulu jek eh? Huh! Aku Ujang, orang panggil aku Paknyah, hobi aku kentut merata-rata, asal aku, cube teka...hehehe.

Naz: Dah, nak kena teka-teka pulak. Pass.. next...

Shida: Saya shida...asal Kedah...blog saya ada header romantik~

Qaseh: O...nape kena sebut blog ni? Takpe lah, kite Dalia (eh, Qaseh ke Dalia ni?), asal Pluto...

Ujang: Ha, aku dah agak dah! Muka ko memang ada nampak macam orang Pluto!

Qaseh: Ha? Macam mana boleh nampak muka orang mana ni? Ada pattern ke???

Shida: Ntah Paknyah ni...

***

Ok, stop dulu teater tu...

Saya pun pelik, macam mana sesetengah orang ni boleh detect kita orang mana hanya berdasarkan muka? Ada pattern ke? (ulang soklan watak Qaseh) Selalu je, kalau time berkenal-kenalan, mesti ada je words "ha, dah agak dah ko orang Johor...nampak sangat!", "patutlah muka cam orang Sarawak...", "meh aku teka dulu, orang Jepun kan?" (mana pulak Jepun datang ni...) dan sebagainya. Tapi ada je yang cuba-cuba teka tu tersilap...hehehe.

Tu baru part muka, kalau part loghat, memang senang lah nak detect... Tapi kadang-kadang ade jugak yang pelik, "eh, nape ko punya loghat negeri tak dengar ek?" Dah dia bertahun-tahun duk negeri ang, mesti la loghat dia da tak dengaq da... Adoi...

Sekadar entri minum pagi... Selamat menyambung kerja...

Admin: Korang pernah kena detect muka negeri macam ni tak?


You Might Also Like

35 Comments

  1. hai3...hah nk tgk pattern kedah tgk la saya...=P just kidding...btw saya suka en3 ni...

    ReplyDelete
  2. tapi rase orang perak belah dekat2 selatan xde pattern sangat dah.. huu

    ReplyDelete
  3. @kay_are

    ouh, terbaru ni~ jarang tengok pattern perak..hehehe

    ReplyDelete
  4. hahahaha...siot tol..paknyah nama den..ciss..

    tp qaseh mmg org planet pluto pun

    ReplyDelete
  5. @Ujang9897

    ops, jangan mare...:p eh, betul ke qaseh orang pluto? haha~

    ReplyDelete
  6. alamak....pattern ape ek...x prasan la plak...haha

    ReplyDelete
  7. haaa....dah tau dah...pattern kain kot...hehe

    ReplyDelete
  8. @mohd zhafri

    erk, pattern kain? kain pelikat macam enchek ben tu? ekeke~

    ReplyDelete
  9. agak2 Syah org mana atau asal negeri mana??

    ReplyDelete
  10. @Pendapat Syah

    aiyok..mana tau..huhuhu..sarawak kot! haha~

    ReplyDelete
  11. hahaa.. ada men pattern pulak ek.. masa awang study d smnnjung ramai org x sangka awang ni org sabah... depa ingat awang ni org smnnjung.. haha.. masa bercuti ke penang pulak len jadinya.. awang beli belah n byr kat kaunter.. auntie tu cakap cina dgn awang pula.. dia ingat awang ni chinese.. padahal awang ni malay n from sabahan lagi.. auntie tu terkezut.. hehe

    ReplyDelete
  12. @Awangku Johan

    haha...kan orang sabah macam cina2 sikit~ tak caya? tanya man yusoef kawan awang tu...hehehe. dia yang cakap tau! lalala~ (tapi, betul la...memang sabahan macam cina..)

    ReplyDelete
  13. Aku? Jangan tanye lagi dah tentu pattern muka US. HAHAHA bapak perasan aku. -_-'

    ReplyDelete
  14. hehe klakar la. bole plak cmtu.. :P
    agak2 aku pattern mana?

    ReplyDelete
  15. haha..bagus2 btw follow awk~ tkde sape pun ley teke aku orang mane,myb sbb sangat complicated kot bile tgk muke ni~hehe

    ReplyDelete
  16. as salam..
    macam mana boleh tahu?
    senang je..manusia seterusnya dilahirkan dari adam dan hawa.dan beranak pinak..itulah kita.setiap dari mereka-mereka ini iaitu kita, ada pelbagai jenis.dari kulit, tutur kata,sifat dan sebagainya..selebihnya adalah kaum..
    persamaan/kelainan dalam kaum walaupun dalam bangsa yang sama, dapat kita kesan berdasarkan lokasi 'anak-anak' itu dibesarkan.interaksi antara mereka,jalinan yang ditaut antara satu sama lain, mendatangkans atu rasa kelainan yang mana, kita boleh teka..

    dan ini, adalah deria..deria ini adalah sumbernya..dari otak.sebab itu kita senang mengkategorikan antara satu sama lain..


    ;)


    nak terangkan berdasar hadith dan sunnah, saya cari dulu.tak berapa pasti kitab yang mana satu n__n"

    ReplyDelete
  17. @najwa's

    boleh! dari survey yang dilakukan, nampaknya boleh~~ haha...kalo nurana, pattern tikar getah kot..hehe~

    ReplyDelete
  18. @...

    salam fadzli ..., ha..bila baca ni, saya teringat ada surah dalam al-Quran sebut tentang manusia ni ada macam2 warna kulit..kena cari balik..

    ReplyDelete
  19. wa'alaikummussalam..
    ya.surah tu.saya pun sedang mencari dalam perisian yang kamu beri tu. sedang mengkategorikannya.huhu..
    ada satu lagi surah.berkenaan dengan deria manusia.dan kerana deria manusia ini la kita dapat membezakannya juga.dibantu oleh akal dan ilmu yang diberi oleh-Nya ;)

    ReplyDelete
  20. tak pernah lak kena pattern2 muka rasanya..tp org ingat sy org cina ader laa..adoyai..siap bw ckp cina terus pun ader.huhu..mata sepet sgt ke..

    ReplyDelete
  21. amboii pluto ye..hahaha kite nananananana ganu kiteee ~

    ReplyDelete
  22. lupa nak kata..
    kalau tajuk entri ni..dibuat sebagai..

    "muka negeri?" dan seumpama dengannya rasanya lagi bnyak 'hit' yang kamu dapat ;)

    ReplyDelete
  23. @HaSue

    da namanya orang sarawak~ nang lah kedak cina~ :D

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com