Monday, February 14, 2011

KEMPEN: Kami TAK Sambut Hari Valentine~

ENTRI MELEKAT SEHINGGA 14 FEBRUARI, SILA SCROLL KE BAWAH UNTUK ENTRI-ENTRI TERBARU. TERIMA KASIH~ ;)


Hati ni terdetik nak buat satu kempen sempena hari yang bakal tiba tak lama lagi. Hari ape? Cuba teka~ Heh~ Hari ape lagi kalau bukan hari yang termahsyur dalam bulan Februari, Hari Valentine! Orang Melanau cakap Valentine's Day~ :D

Jangan salah faham! Bukan saya nak ajak semua menyambut Hari Valentine, tapi nak menyeru yang beragama Islam supaya tidak menyambut hari ini. Sebab apa tak boleh sambut? Sebab ni...sila baca~


Salah satu versi terkuat menyatakan asal usul sejarah Valentine’s Day bermula di sekitar tahun 270M, di zaman pemerintahan Maharaja Rom iaitu Maharaja Claudius II yang zalim. Rom ketika itu terlibat di dalam beberapa peperangan yang berdarah dalam usaha untuk meluaskan empayarnya.

Claudius menghadapi kesukaran untuk mendapatkan tentera. Pada pandangan beliau sebab utama pemuda-pemuda Rom tidak berminat menjadi tentera ialah kerana mereka sukar meninggalkan kekasih dan keluarga mereka. Untuk mengatasi masalah ini, Claudius telah mengharamkan semua perkahwinan dan pertunangan di kalangan masyarakat Rom.

Saint Valentine merupakan salah seorang paderi Rom ketika itu. Beliau bersama seorang paderi lain bernama Saint Marius secara rahsia telah membantu mengahwinkan pasangan-pasangan yang ingin berkahwin. Akibatnya beliau telah ditangkap, dipenjara, dan dijatuhkan hukuman bunuh pada tanggal 14 Februari tahun 270 M. Beliau dianggap ‘syahid’ oleh para penganut Kristian ketika itu.

Sebelum dijatuhkan hukuman bunuh, ramai golongan muda menziarahi Saint Valentine semasa beliau di dalam penjara sebagai tanda sokongan dan simpati. Salah seorang yang kerap mengunjungi beliau ialah anak gadis kepada seorang pengawal penjara yang akhirnya membibitkan perasaan kasih sayang di antara mereka.

Pada hari Saint Valentine dijatuhkan hukuman bunuh, beliau telah meninggalkan sekeping nota kepada gadis tersebut dengan menulis ucapan terima kasih dan diakhiri dengan perkataan "Love from your Valentine". Menurut sejarah, nota inilah yang memulakan budaya Valentine’s Day. [Sumber dari SINI]


Disebabkan itu, Hari Valentine haram disambut oleh masyarakat beragama Islam, ok? Bak kata Areliff kat blog dia...


Lagipun, hari-hari adalah hari untuk berkasih sayang kan? Takkan satu hari je kot~ Hee... Jadi, kamu-kamu yang Muslim, saya ajak joinlah kempen ni~ terutamanya blogger, sebarkan kempen ni dengan menempek banner kempen di atas dalam entry, buatlah pengisian apa yang patut ya~ just nak letak banner kempen pun takpe~ saya tak kisah~ yang penting kita menyampaikan kepada saudara seagama, mungkin ramai lagi yang tak tahu kan? :) Nak tag kawan-kawan? Dialu-alukan~ :) Saya akan buat entry ni sebagai sticky post~ Hingga 14 Februari 2011. Sebelum tu, saya nak tag jugak lah~ Cik Puan Nabila, Kak Shida, Amalina, Qaseh, Paknyah Ujang, Ir NazWavex, Kak Deqdeq, Norfa, Ady Budika, Hakim, Budak Logam, Syah, Abdul, Zhafri, Anies, Niesz, eh banyak lak! Semua lah yang baca dan TERbaca tu! :D


164 comments:
Write Comments
  1. hurm.. karang sy wat gak entry pasal kempen ni.. thanks 4 tag ye.. :)

    ReplyDelete
  2. thanks..malam ni ingat nak buat pasal benda ni.hehe.ok xpa..boleh join teruslah, kempen kesedaran ni...bagus2 bah

    ReplyDelete
  3. ya. mena ya. kmk pun sokong la! hik ^.^

    ReplyDelete
  4. bgus2!!! petang nnt den buat....jap g nak g kelas...hoho

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..saya pun dah tag akak dan lancarkan kempen ni di blog

    http://www.ibnujamil.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-valentine-day.html

    ReplyDelete
  6. terbaekk!! nak buat jugak la wpn x kena tag..kita copy ye..hihi ^_^

    ReplyDelete
  7. @YanaMIB

    lupa nak tambah Paknyah Ujang & tunangannya...:D sila-sila~ :)

    ReplyDelete
  8. nice entry sunah....
    tetuba tergelak bila baca nama ujang.....ekeke.....

    ReplyDelete
  9. ok sunah t akak sebar2kan erk...akak mmg x penah pun sambut..hahaha...bg akak takde makna pun 14/2...sayang setiap ari kena ada...hehehe....

    ReplyDelete
  10. Yes..saya akan join tapi dengan artikel yg sedia ada k Sunah..Saya support awk..

    ReplyDelete
  11. ekeke...tak baik....

    ReplyDelete
  12. @NURUL NADIAH MAMAT

    hehe~ takpe..paknyah saya baek~~ :D (macam gelaran paksu, pakngah dan paklong lak!~ :p)

    ReplyDelete
  13. sokong kempan nih & nak sebarkan gak walaupon blog x laku..huhu T_T

    http://naimtheexpert.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. @Tuan Muda Naim

    yang penting menyampaikan~ ;) takpe kalo blog tak laku~ :)

    ReplyDelete
  15. sye join awk ye....

    http://kierasakura.blogspot.com/2011/02/ade-ape-dengan-hari-kekasih.html

    ReplyDelete
  16. jom ramai2 boikot..=)t ina wat ye kak sunah!! arini ina bz bgotong royong kt opis ni..rajin kan??wahahaha

    ReplyDelete
  17. @~...AmALinA....~

    haha~ memang sangat rajin! eik, curi tulang ye! :D

    ReplyDelete
  18. valentine itu dosa tahu..hehe..sape2 yg smbut tu mmg la..

    sedey nye..jom bc cni :interview untuk cari penguli tepung rupanya..hampeh!!

    ReplyDelete
  19. http://cahayanurqasih.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  20. as-salam.. sy join gak kempen ni.. hehe.. ;)

    http://budaklogam.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  21. thanks atas pelawaan kempen ni.. awang dah buat yer.. hehe.. tp auto post.. esok

    ReplyDelete
  22. bagus...InsyaAllah saya join

    ReplyDelete
  23. slm perkenalan ye sis!kite nk join juga tapi mlm minggu br dpt htr link.bz sikit mgu ni huhu...tak sbr nk join

    ReplyDelete
  24. wahhh... blog semakin mengancam... sory sgt lama x dpt singgah blog.. bz.. sume entry terpaksa bt autopublish skang... huhuh...

    kempen yg menarik... =)

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. u wait ea, nati den siapkan entry.haha

    ReplyDelete
  27. nalin pun nak join gak la.. blh kan..kan..
    xboleh pun, nk join gak. hehehe :D

    ReplyDelete
  28. http://miszsheyla.blogspot.com/2011/02/kempenkami-tak-sambut-valentine.html

    join...jom sebarkan

    ReplyDelete
  29. k. sy amik yek banner tu.thx

    ReplyDelete
  30. @niesz

    erm..berdosa~ tapi ramai lagi tak tahu..

    ReplyDelete
  31. @...

    salam fadzli~ banner paling atas? mana?

    ReplyDelete
  32. sy dh update entry sertai kempen nie..

    ReplyDelete
  33. as-salam

    akk pon da join kempen tu. muge mendapat respon dan hasil yang baik, insya allah.. :)

    p/s da folo awak juge..

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. ayu pn nk berkempen

    http://ryushychomya88.blogspot.com/2011/02/kempen-no-valentine-day.html

    ReplyDelete
  37. @~...AmALinA....~

    thanks ina bucuk! tak dapat jenguk, adoi...takpe, akak bubuh gak link ina~ :)

    ReplyDelete
  38. dah buat kempen bersama..hehe..

    http://myqurratuaini.blogspot.com/2011/02/kempen-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  39. http://chummycliche.blogspot.com/2011/02/jom-join-kempen-14-vs-15-feb.html

    ReplyDelete
  40. sy dah join :)

    http://noraimismail.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-valentine.html

    ReplyDelete
  41. suda join..jemput baca dan komen^^
    http://natrashereena.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  42. saya pun nak berkempen

    http://ayurashidah.blogspot.com/2011/02/kempen-penting-umat-islam.html

    ReplyDelete
  43. ..terima kasih http://hamihemo.blogspot.com/2011/02/aku-no-111.html

    ReplyDelete
  44. akak..saya join ..heheh http://www.norfanil.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  45. sunah....maaf sgt aksk sibuk minggu ni.. xsempat nak sahut kempen nih lagi....akak cuba hjg minggu ni ye...

    ReplyDelete
  46. @DeQdEq

    orait kak, takpe~ ujung minggu pon leh~ :)

    ReplyDelete
  47. mari kte boikot ramai2....sy sokong,sy sokong....tp syg,masih ramai lg org islam or melayu yg still sambut hari bodoh ni,huaaaaa$_$

    ReplyDelete
  48. @Cahyahana

    huhu..betul tu cahyahana..jom kita sampaikan pada yang lain~ :)

    ReplyDelete
  49. done, hehe

    http://zaza96.blogspot.com/2011/02/kempen-ada-apa-dengan-14-15-febuari.html

    ReplyDelete
  50. saya sokong kempen nih...

    http://saifulofficial.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  51. salam . farah sokong kempen nieh
    http://gadishlollipopinwonderland.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  52. sy sokong kempen ni. 1 entry di blog sy linked to your campaign :)

    ReplyDelete
  53. da join kempen...tapi simple jela..hehe

    http://kinoskoko.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  54. yaya pun dah buat :)


    http://embunmenitis-yaya.blogspot.com/2011/02/say-no-to-valentines-day-for-all.html

    ReplyDelete
  55. masih boleh join kah??

    tak terlambatkah??

    terima dariku khas untukmu

    http://blueberrybun185.blogspot.com/2011/02/jom-berkempen.html

    ReplyDelete
  56. @bun

    ofkos dear~ sampai 14hb pun leh lagik~ :)

    ReplyDelete
  57. assalamualaikum,

    http://kasturijiwa.blogspot.com/2011/02/saya-nak-kempen.html

    syukran~ =)

    ReplyDelete
  58. @kasturi jiwa

    wa'alaikumussalam~ syukran kembali dear sebab tolong sebarkan...:)

    ReplyDelete
  59. tak ditag tapi nak join.. hahaha..

    ReplyDelete
  60. @yad'z

    saya da jenguk yad'z punye tadi~ hehe..da publish pun dalam entry terbaru~ ;)

    ReplyDelete
  61. mia sokong jugak..

    http://mialurveff.blogspot.com/2011/02/kempen-14-februari-15-februari.html

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum..
    kempen terbaiklah.. tergerak hati nak join..
    this my link
    http://musafirsidhaif.blogspot.com/2011/02/adik-tanya-je-ibu-14-februari.html

    ReplyDelete
  63. Sokong2!!

    http://skycatcherz.blogspot.com/2011/02/kempen-say-no-to-valentine-day.html

    ReplyDelete
  64. en sunah sya join kempen ni =)
    http://efashi.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  65. salam ziarah... salam kenalan... say no to V day

    ReplyDelete
  66. saya juga join

    http://munajatcinta88.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  67. sunah!!! sorry lamabat...heeee.. jom tgk kempem aku...

    http://holylightfarhaniza.blogspot.com/2011/02/pagi-yang-sangat-tacink-panas.html

    ReplyDelete
  68. dah juin dear

    http://www.qasehdalia.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  69. http://rabiatul-adawiyahcute.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    Da join :)

    ReplyDelete
  70. sy join

    http://puannina.blogspot.com/2011/02/cinta.html

    ReplyDelete
  71. turut berkempen..

    http://norshamimi.blogspot.com/2011/02/berkempen-demi-islam-kami-tak-sambut.html

    ReplyDelete
  72. E-RA JOIN KEMPEN INI!!!dgn entry y dh sdie ade!!yaaeee!!! say'z no 2 velentines!!

    http://akulahe-rapasha.blogspot.com/2011/02/isshh-tidak-boleh-haram-jgn-buat-no3.html

    ReplyDelete
  73. salam kenal.. ambo sokong kempen macam nie..terbaik..manusia mudah lupa jika tiada peringatan.
    follow me ye..blogger baru ..hu..hu..

    ReplyDelete
  74. sunah...akhirnya siap juga entri deqdeq...

    http://diyanayaccob-deqdeq.blogspot.com/2011/02/lupakan-valentine-ingatlah-nabi-dan.html

    ReplyDelete
  75. dah join dah weh

    http://touyakaruma.com/blog/kehidupan/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentines/

    ReplyDelete
  76. salam..
    saya dah join..
    sama2 menegakkan Islam..

    http://balqisinsyirah.blogspot.com/2011/02/kempenkami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  77. baru dapat on9 ni sunah..nak wat jugak..boleh kan...?

    ReplyDelete
  78. good effort here! :)

    ReplyDelete
  79. memang terbaek~

    nk kempen jugak ni~~

    ReplyDelete
  80. saya amik gamabr itu...

    harap dihalalkan..
    sbg tanda sokong..
    say no to V...:)

    ReplyDelete
  81. nice effort dear...sama2 sedarkan ummah dan diri sendiri terutamanya...:)

    ReplyDelete
  82. JT dah buat penambahan pasal banner hari2 hari berkasih sayang:

    http://www.jejakaterhangat.com/2011/02/hari-hari-adalah-hari-berkasih-sayang.html

    tengok yek..:)

    ReplyDelete
  83. Entry autopublish jam 12 tengahmalam nanti..
    Huhuhu..

    ReplyDelete
  84. aima join kemoen nie walaupon terlambat ....
    singgah amek banner...

    ReplyDelete
  85. cik ana join jugak ^^

    http://diary-kecilku.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  86. miss sunah : salam pekenalan!!! ai terbaca pasal kempen ni kat blog ujang9897 ('',) izinkan ai kopi pes kempen ni ok!!! nak sebarkan sekadar nak ingatkan kawan² lain HARAM nye sambut hari kekasih...tengkiu so mac tau...

    p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
    1. New Entry "Saya nak first Give away from De'din"

    ReplyDelete
  87. @BRO_MONDAY

    salam kenal~ ok..kopi pes la mana yang perlu...:)

    ReplyDelete
  88. salam.. sis...kamek copy gambar + kempen kat atas k engkah kat blog kamek k.. Jemputla singgah.. =)

    ReplyDelete
  89. Wan G join
    Kempen Kami tak Sambut Hari Valentine - http://wangerrard.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

    ReplyDelete
  90. nak join gak kempen ni....=)
    http://syazwan101.blogspot.com/2011/02/saya-sambut-valentines-day.html

    ReplyDelete
  91. nk jugak folo kempen ni walopn dh lamabt. bawak ke next year buleh kannn he

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com