BLOG ENCIK SUAMI

Monday, February 14, 2011

KEMPEN: Kami TAK Sambut Hari Valentine~

ENTRI MELEKAT SEHINGGA 14 FEBRUARI, SILA SCROLL KE BAWAH UNTUK ENTRI-ENTRI TERBARU. TERIMA KASIH~ ;)


Hati ni terdetik nak buat satu kempen sempena hari yang bakal tiba tak lama lagi. Hari ape? Cuba teka~ Heh~ Hari ape lagi kalau bukan hari yang termahsyur dalam bulan Februari, Hari Valentine! Orang Melanau cakap Valentine's Day~ :D

Jangan salah faham! Bukan saya nak ajak semua menyambut Hari Valentine, tapi nak menyeru yang beragama Islam supaya tidak menyambut hari ini. Sebab apa tak boleh sambut? Sebab ni...sila baca~


Salah satu versi terkuat menyatakan asal usul sejarah Valentine’s Day bermula di sekitar tahun 270M, di zaman pemerintahan Maharaja Rom iaitu Maharaja Claudius II yang zalim. Rom ketika itu terlibat di dalam beberapa peperangan yang berdarah dalam usaha untuk meluaskan empayarnya.

Claudius menghadapi kesukaran untuk mendapatkan tentera. Pada pandangan beliau sebab utama pemuda-pemuda Rom tidak berminat menjadi tentera ialah kerana mereka sukar meninggalkan kekasih dan keluarga mereka. Untuk mengatasi masalah ini, Claudius telah mengharamkan semua perkahwinan dan pertunangan di kalangan masyarakat Rom.

Saint Valentine merupakan salah seorang paderi Rom ketika itu. Beliau bersama seorang paderi lain bernama Saint Marius secara rahsia telah membantu mengahwinkan pasangan-pasangan yang ingin berkahwin. Akibatnya beliau telah ditangkap, dipenjara, dan dijatuhkan hukuman bunuh pada tanggal 14 Februari tahun 270 M. Beliau dianggap ‘syahid’ oleh para penganut Kristian ketika itu.

Sebelum dijatuhkan hukuman bunuh, ramai golongan muda menziarahi Saint Valentine semasa beliau di dalam penjara sebagai tanda sokongan dan simpati. Salah seorang yang kerap mengunjungi beliau ialah anak gadis kepada seorang pengawal penjara yang akhirnya membibitkan perasaan kasih sayang di antara mereka.

Pada hari Saint Valentine dijatuhkan hukuman bunuh, beliau telah meninggalkan sekeping nota kepada gadis tersebut dengan menulis ucapan terima kasih dan diakhiri dengan perkataan "Love from your Valentine". Menurut sejarah, nota inilah yang memulakan budaya Valentine’s Day. [Sumber dari SINI]


Disebabkan itu, Hari Valentine haram disambut oleh masyarakat beragama Islam, ok? Bak kata Areliff kat blog dia...


Lagipun, hari-hari adalah hari untuk berkasih sayang kan? Takkan satu hari je kot~ Hee... Jadi, kamu-kamu yang Muslim, saya ajak joinlah kempen ni~ terutamanya blogger, sebarkan kempen ni dengan menempek banner kempen di atas dalam entry, buatlah pengisian apa yang patut ya~ just nak letak banner kempen pun takpe~ saya tak kisah~ yang penting kita menyampaikan kepada saudara seagama, mungkin ramai lagi yang tak tahu kan? :) Nak tag kawan-kawan? Dialu-alukan~ :) Saya akan buat entry ni sebagai sticky post~ Hingga 14 Februari 2011. Sebelum tu, saya nak tag jugak lah~ Cik Puan Nabila, Kak Shida, Amalina, Qaseh, Paknyah Ujang, Ir NazWavex, Kak Deqdeq, Norfa, Ady Budika, Hakim, Budak Logam, Syah, Abdul, Zhafri, Anies, Niesz, eh banyak lak! Semua lah yang baca dan TERbaca tu! :D




164 comments:

udin said...

hurm.. karang sy wat gak entry pasal kempen ni.. thanks 4 tag ye.. :)

Pendapat Syah said...

thanks..malam ni ingat nak buat pasal benda ni.hehe.ok xpa..boleh join teruslah, kempen kesedaran ni...bagus2 bah

anies anessa said...

mari boikot valentine!!!!!!

Sunah Mohammad said...

@udin

terima kasih udin~

Sunah Mohammad said...

@Pendapat Syah

terima kasih syah~ jangan lupa join~

Sunah Mohammad said...

@anies anessa

boikot2! jom sebar~~

Nurnarnia Cassem said...

ya. mena ya. kmk pun sokong la! hik ^.^

mohd zhafri said...

bgus2!!! petang nnt den buat....jap g nak g kelas...hoho

Sunah Mohammad said...

@Nurnarnia Cassem

hehe~ sebarkan k~

Sunah Mohammad said...

@mohd zhafri

okie~ belajar leklok~

faraa halim said...

sokong ;))

Sunah Mohammad said...

@faraa halim

jom sebarkan~

Ibnu Jamil said...

Assalamualaikum..saya pun dah tag akak dan lancarkan kempen ni di blog

http://www.ibnujamil.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-valentine-day.html

Ujang9897 said...

wow...terbaik

YanaMIB said...

terbaekk!! nak buat jugak la wpn x kena tag..kita copy ye..hihi ^_^

Sunah Mohammad said...

@Ibnu Jamil

akak jenguk sat lagi~ :)

Sunah Mohammad said...

@Ujang9897

jum sebarkan ye paknyah~

Sunah Mohammad said...

@YanaMIB

lupa nak tambah Paknyah Ujang & tunangannya...:D sila-sila~ :)

NURUL NADIAH MAMAT said...

nice entry sunah....
tetuba tergelak bila baca nama ujang.....ekeke.....

... said...

as salam..
disebarkan~

;)

aDisH.sHidA said...

ok sunah t akak sebar2kan erk...akak mmg x penah pun sambut..hahaha...bg akak takde makna pun 14/2...sayang setiap ari kena ada...hehehe....

JUNKO-EL-HIDA said...

Yes..saya akan join tapi dengan artikel yg sedia ada k Sunah..Saya support awk..

Sunah Mohammad said...

@NURUL NADIAH MAMAT

hehehe...memang dia paknyah no 1!

Sunah Mohammad said...

@...

salam kamu~ terima kasih~

Sunah Mohammad said...

@aDisH.sHidA

hehe..betul2, tiap hari sayang~~~ ;)

Sunah Mohammad said...

@JUNKO-EL-HIDA

okie, boleh saja~ terima kasih!

NURUL NADIAH MAMAT said...

ekeke...tak baik....

Sunah Mohammad said...

@NURUL NADIAH MAMAT

hehe~ takpe..paknyah saya baek~~ :D (macam gelaran paksu, pakngah dan paklong lak!~ :p)

Tuan Muda Naim said...

sokong kempan nih & nak sebarkan gak walaupon blog x laku..huhu T_T

http://naimtheexpert.blogspot.com/

Sunah Mohammad said...

@Tuan Muda Naim

yang penting menyampaikan~ ;) takpe kalo blog tak laku~ :)

kiera'sakura said...

sye join awk ye....

http://kierasakura.blogspot.com/2011/02/ade-ape-dengan-hari-kekasih.html

Sunah Mohammad said...

@kiera'sakura

okie~ terima kasih kiera~ :)

~...AmALinA....~ said...

jom ramai2 boikot..=)t ina wat ye kak sunah!! arini ina bz bgotong royong kt opis ni..rajin kan??wahahaha

Sunah Mohammad said...

@~...AmALinA....~

haha~ memang sangat rajin! eik, curi tulang ye! :D

Salfiza said...

sy sokong kempen ni!!!hoho

Sunah Mohammad said...

@Salfiza

bagus2!

niesz said...

valentine itu dosa tahu..hehe..sape2 yg smbut tu mmg la..

sedey nye..jom bc cni :interview untuk cari penguli tepung rupanya..hampeh!!

aDisH.sHidA said...

http://cahayanurqasih.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

efa said...

terbaik pnya entry...

udin said...

as-salam.. sy join gak kempen ni.. hehe.. ;)

http://budaklogam.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

Awangku Johan said...

thanks atas pelawaan kempen ni.. awang dah buat yer.. hehe.. tp auto post.. esok

azharr said...

bagus...InsyaAllah saya join

||aLeaSaRa|| said...

slm perkenalan ye sis!kite nk join juga tapi mlm minggu br dpt htr link.bz sikit mgu ni huhu...tak sbr nk join

athirah said...

wahhh... blog semakin mengancam... sory sgt lama x dpt singgah blog.. bz.. sume entry terpaksa bt autopublish skang... huhuh...

kempen yg menarik... =)

... said...
This comment has been removed by the author.
nazirulhazwan~ said...

u wait ea, nati den siapkan entry.haha

PuRpLe LaDY said...

nalin pun nak join gak la.. blh kan..kan..
xboleh pun, nk join gak. hehehe :D

misz sheyla said...

http://miszsheyla.blogspot.com/2011/02/kempenkami-tak-sambut-valentine.html

join...jom sebarkan

lionteen said...

k. sy amik yek banner tu.thx

Sunah Mohammad said...

@niesz

erm..berdosa~ tapi ramai lagi tak tahu..

Sunah Mohammad said...

@aDisH.sHidA

terima kasih kak shida~

Sunah Mohammad said...

@efa

terima kasih efa~ jom sebarkan~ :)

Sunah Mohammad said...

@udin

salam udin~ terima kasih~ :)

Sunah Mohammad said...

@Awangku Johan

saya dah jenguk~ terima kasih cikgu~ :)

Sunah Mohammad said...

@azharr

alhamdulillah..syukran~

Sunah Mohammad said...

@||aLeaSaRa||

okie~ takpe, nanti-nanti pun bole~ :)

Sunah Mohammad said...

@athirah

trex! sila join!! haha~

Sunah Mohammad said...

@...

salam fadzli~ banner paling atas? mana?

Sunah Mohammad said...

@nazirulhazwan~

i da jenguk Ir~ thanks~ hehe..

Sunah Mohammad said...

@PuRpLe LaDY

jum, jum~ join jangan tak join~ hehe

cikmimmie said...

sy dh update entry sertai kempen nie..

Ujang9897 said...

siap...mlm nie oto publish..

Penjejak Mimpi said...

as-salam

akk pon da join kempen tu. muge mendapat respon dan hasil yang baik, insya allah.. :)

p/s da folo awak juge..

Sunah Mohammad said...

@cikmimmie

terima kasih cikmimmie~ ;)

Sunah Mohammad said...

@Ujang9897

baeklah paknyah~

Sunah Mohammad said...

@Penjejak Mimpi

salam~ terima kasih akak~ saya da terjah..:)

~...AmALinA....~ said...

ina da join..=)

marish sha said...

sha dah join juga :)

... said...
This comment has been removed by the author.
... said...
This comment has been removed by the author.
-✿ Ayu ✿- said...

ayu pn nk berkempen

http://ryushychomya88.blogspot.com/2011/02/kempen-no-valentine-day.html

Sunah Mohammad said...

@~...AmALinA....~

thanks ina bucuk! tak dapat jenguk, adoi...takpe, akak bubuh gak link ina~ :)

Sunah Mohammad said...

@marish sha

terima kasih~ jap gi saya jenguk~

Sunah Mohammad said...

@...

okie~

Sunah Mohammad said...

@-✿ Ayu ✿-

sila-sila~ hehe..

Pendapat Syah said...

dah buat kempen bersama..hehe..

http://myqurratuaini.blogspot.com/2011/02/kempen-tak-sambut-hari-valentine.html

Mainur Hasnah said...

http://chummycliche.blogspot.com/2011/02/jom-join-kempen-14-vs-15-feb.html

Sunah Mohammad said...

@Pendapat Syah

dah jenguk~ ;) terima kasih~

Sunah Mohammad said...

@Mainur Hasnah

terima kasih mainur~ :)

noraim said...

sy dah join :)

http://noraimismail.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-valentine.html

faizahfyn said...

join berkempen jugak

shereena said...

suda join..jemput baca dan komen^^
http://natrashereena.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

ayushida said...

saya pun nak berkempen

http://ayurashidah.blogspot.com/2011/02/kempen-penting-umat-islam.html

hamihemo said...

..terima kasih http://hamihemo.blogspot.com/2011/02/aku-no-111.html

Norfa said...

akak..saya join ..heheh http://www.norfanil.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

Sunah Mohammad said...

@noraim

terima kasih! :)

Sunah Mohammad said...

@faizahfyn

terima kasih, saya dah jenguk~ :)

Sunah Mohammad said...

@shereena

saya da jenguk, thanks ye..

Sunah Mohammad said...

@ayushida

terima kasih join bersama-sama~

Sunah Mohammad said...

@hamihemo

aiyok! 111! tahniah ye! hehe

Sunah Mohammad said...

@Norfa

okie~ akak da jenguk dear~ thanks~ ;)

DeQdEq said...

sunah....maaf sgt aksk sibuk minggu ni.. xsempat nak sahut kempen nih lagi....akak cuba hjg minggu ni ye...

Sunah Mohammad said...

@DeQdEq

orait kak, takpe~ ujung minggu pon leh~ :)

Cahyahana said...

mari kte boikot ramai2....sy sokong,sy sokong....tp syg,masih ramai lg org islam or melayu yg still sambut hari bodoh ni,huaaaaa$_$

Sunah Mohammad said...

@Cahyahana

huhu..betul tu cahyahana..jom kita sampaikan pada yang lain~ :)

Azza Firza said...

done, hehe

http://zaza96.blogspot.com/2011/02/kempen-ada-apa-dengan-14-15-febuari.html

Saiful Zaini said...

saya sokong kempen nih...

http://saifulofficial.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

Gadish Lollipop said...

salam . farah sokong kempen nieh
http://gadishlollipopinwonderland.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

TiMmiE said...

sy sokong kempen ni. 1 entry di blog sy linked to your campaign :)

Sunah Mohammad said...

@Azza Firza

Terima kasih Azza~

Sunah Mohammad said...

@Saiful Zaini

Terima kasih Saiful!

Sunah Mohammad said...

@Gadish Lollipop

Thanks Farah~

Sunah Mohammad said...

@TiMmiE

Terima kasih TiMmiE~ :)

KinosKoko said...

da join kempen...tapi simple jela..hehe

http://kinoskoko.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

Sunah Mohammad said...

@KinosKoko

simple tapi bermakna~ thanks dear~ :)

♥yaya budak suka embun♥ said...

yaya pun dah buat :)


http://embunmenitis-yaya.blogspot.com/2011/02/say-no-to-valentines-day-for-all.html

bun said...

masih boleh join kah??

tak terlambatkah??

terima dariku khas untukmu

http://blueberrybun185.blogspot.com/2011/02/jom-berkempen.html

Sunah Mohammad said...

@♥yaya budak suka embun♥

oyeahh~ hehe

Sunah Mohammad said...

@bun

ofkos dear~ sampai 14hb pun leh lagik~ :)

teratai@cikgu mega said...

salam...

dah buat pun entry ini..jom dtg baca!

Boikot Valentine's Day Sanjungi Maulidur Rasul"

kasturi jiwa said...

assalamualaikum,

http://kasturijiwa.blogspot.com/2011/02/saya-nak-kempen.html

syukran~ =)

Sunah Mohammad said...

@teratai@cikgu mega

saya dah baca~ good! ;)

Sunah Mohammad said...

@kasturi jiwa

wa'alaikumussalam~ syukran kembali dear sebab tolong sebarkan...:)

juzailialias said...

boycott..!

yad'z said...

tak ditag tapi nak join.. hahaha..

Sunah Mohammad said...

@juzailialias

boikot!!

Sunah Mohammad said...

@yad'z

saya da jenguk yad'z punye tadi~ hehe..da publish pun dalam entry terbaru~ ;)

Mia.lurve said...

mia sokong jugak..

http://mialurveff.blogspot.com/2011/02/kempen-14-februari-15-februari.html

Musafir Sang Dhaif said...

Assalamualaikum..
kempen terbaiklah.. tergerak hati nak join..
this my link
http://musafirsidhaif.blogspot.com/2011/02/adik-tanya-je-ibu-14-februari.html

skycatcherz said...

Sokong2!!

http://skycatcherz.blogspot.com/2011/02/kempen-say-no-to-valentine-day.html

Sunah Mohammad said...

@Mia.lurve

terima kasih! :)

Sunah Mohammad said...

@Musafir Sang Dhaif

wa'alaikumussalam wrt...syukran..;)

Sunah Mohammad said...

@skycatcherz

terima kasih! jom sokong ramai!!

efa said...

en sunah sya join kempen ni =)
http://efashi.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

ehh ?? mksdny,sy kne tag r nih ??? hahaha

shahjiehan said...

salam ziarah... salam kenalan... say no to V day

Noor Liana said...

saya juga join

http://munajatcinta88.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

Sunah Mohammad said...

@efa

okie efa~ :)

Sunah Mohammad said...

@Khairul Atikah @ Cik Yuki

ha..ye la tu! maka, kena join! haha~

Sunah Mohammad said...

@shahjiehan

salam kenal juga~ :)

Sunah Mohammad said...

@Noor Liana

terima kasih liana! :)

farhaniza azman said...

sunah!!! sorry lamabat...heeee.. jom tgk kempem aku...

http://holylightfarhaniza.blogspot.com/2011/02/pagi-yang-sangat-tacink-panas.html

Qaseh dalia adelia said...

dah juin dear

http://www.qasehdalia.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

http://rabiatul-adawiyahcute.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

Da join :)

puan nina said...

sy join

http://puannina.blogspot.com/2011/02/cinta.html

Cik Mimie said...

turut berkempen..

http://norshamimi.blogspot.com/2011/02/berkempen-demi-islam-kami-tak-sambut.html

E-ra paSha said...

E-RA JOIN KEMPEN INI!!!dgn entry y dh sdie ade!!yaaeee!!! say'z no 2 velentines!!

http://akulahe-rapasha.blogspot.com/2011/02/isshh-tidak-boleh-haram-jgn-buat-no3.html

hoya hadis said...

salam kenal.. ambo sokong kempen macam nie..terbaik..manusia mudah lupa jika tiada peringatan.
follow me ye..blogger baru ..hu..hu..

DeQdEq said...

sunah...akhirnya siap juga entri deqdeq...

http://diyanayaccob-deqdeq.blogspot.com/2011/02/lupakan-valentine-ingatlah-nabi-dan.html

Sunah Mohammad said...

@hoya hadis

alamak, takde link la tuan ambe..

touyakaruma said...

dah join dah weh

http://touyakaruma.com/blog/kehidupan/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentines/

fadwa said...

salam..
saya dah join..
sama2 menegakkan Islam..

http://balqisinsyirah.blogspot.com/2011/02/kempenkami-tak-sambut-hari-valentine.html

ijam ismail said...

say no to VD...
weeeeeee
=)

FasiHaH SupiaN said...

baru dapat on9 ni sunah..nak wat jugak..boleh kan...?

Sunah Mohammad said...

@ijam ismail

:)) join!

Sunah Mohammad said...

@FasiHaH SupiaN

boleh jek~ ;)

maCy said...

good effort here! :)

디야나 said...

memang terbaek~

nk kempen jugak ni~~

Sunah Mohammad said...

@maCy

thanks macy dear~ :)

Sunah Mohammad said...

@디야나

sila-sila~ :)

♥ LT Gadis Senjakala ♥ said...

saya amik gamabr itu...

harap dihalalkan..
sbg tanda sokong..
say no to V...:)

starsyeea said...

nice effort dear...sama2 sedarkan ummah dan diri sendiri terutamanya...:)

Sunah Mohammad said...

@♥ LT Gadis Senjakala ♥

boleh..amek la~ :)

Jejaka Terhangat said...

JT dah buat penambahan pasal banner hari2 hari berkasih sayang:

http://www.jejakaterhangat.com/2011/02/hari-hari-adalah-hari-berkasih-sayang.html

tengok yek..:)

d_tieah said...

Entry autopublish jam 12 tengahmalam nanti..
Huhuhu..

aima in luv said...

aima join kemoen nie walaupon terlambat ....
singgah amek banner...

anamizu said...

cik ana join jugak ^^

http://diary-kecilku.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

BRO_MONDAY said...

miss sunah : salam pekenalan!!! ai terbaca pasal kempen ni kat blog ujang9897 ('',) izinkan ai kopi pes kempen ni ok!!! nak sebarkan sekadar nak ingatkan kawan² lain HARAM nye sambut hari kekasih...tengkiu so mac tau...

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1. New Entry "Saya nak first Give away from De'din"

Sunah Mohammad said...

@BRO_MONDAY

salam kenal~ ok..kopi pes la mana yang perlu...:)

CinderLaLa said...

salam.. sis...kamek copy gambar + kempen kat atas k engkah kat blog kamek k.. Jemputla singgah.. =)

Wan Gerrard said...

Wan G join
Kempen Kami tak Sambut Hari Valentine - http://wangerrard.blogspot.com/2011/02/kempen-kami-tak-sambut-hari-valentine.html

Bobo said...

nak join gak kempen ni....=)
http://syazwan101.blogspot.com/2011/02/saya-sambut-valentines-day.html

Ekmi said...

nk jugak folo kempen ni walopn dh lamabt. bawak ke next year buleh kannn he

littleKhalifah said...

ya! sya sokong!

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.