BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, February 2, 2011

Saya Tak Reti Nak Wat Scroll Box

Ok, hari tu kita belajar buat autopublish, hari ni nak ajar wat scroll box lak. Scroll box tu ape? Cuba tengok kat bawah nun, ade Mister Linky dalam scroll box kan? Ha...ni kita nak belajar wat scroll box macam tu le~ Nanti takde la panjang sangat kamu punye Mister Linky tu sampai amek banyak sangat ruang. Tak best kan gitu??? Sape cakap best, gi main jauh-jauh~ :D

Gambar ini dicopet!

Ok, mula-mula, gi Design>Edit Template>Add a gadget>HTML/Java Script. Kalo kamu-kamu dah ada dah widget Mister Linky ni, bukak je widget tu balik, edit kat situ jek. Tak yah wat yang baru ye~

Then, masukkan atau ubah kod widget kamu-kamu jadi macam ni...


<div style="width:426px;height:100px;overflow:auto; ">
Letakkan kod widget anda disini
</div>


Bahagian width dan height tu kamu-kamu leh adjust ye~ ikut kesesuaian blog~ Kalau nak centerkan pun letak lah ape yang patut untuk centerkan ye~

Bila dah settle, klik save. Tengok jadi ke tak? Jadi tak zhafri?





6 comments:

mohd zhafri said...

haha....jadi dah...kak sunah lmbt sket je post ni...hehe...
ape2 thanks

Aiydalela said...

saya yg baca ni pun dapat ilmu jugak. cenggitu rupenye. TQ :)

Fiqas said...

rajin sunah buat tutorial ni..

Sunah Mohammad said...

@mohd zhafri

a'ah..lambat sebab nak cari cara macam mana nak masukkan coding dalam entry..huhuhu. tension!

Sunah Mohammad said...

@Aiydalela

a'ah..cenggitu la~~ hehe

Sunah Mohammad said...

@Fiqas

tak rajin sangat...tengok kalo ade request..:)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.