Saya Tak Reti Nak Wat Scroll Box

February 02, 2011

Ok, hari tu kita belajar buat autopublish, hari ni nak ajar wat scroll box lak. Scroll box tu ape? Cuba tengok kat bawah nun, ade Mister Linky dalam scroll box kan? Ha...ni kita nak belajar wat scroll box macam tu le~ Nanti takde la panjang sangat kamu punye Mister Linky tu sampai amek banyak sangat ruang. Tak best kan gitu??? Sape cakap best, gi main jauh-jauh~ :D

Gambar ini dicopet!

Ok, mula-mula, gi Design>Edit Template>Add a gadget>HTML/Java Script. Kalo kamu-kamu dah ada dah widget Mister Linky ni, bukak je widget tu balik, edit kat situ jek. Tak yah wat yang baru ye~

Then, masukkan atau ubah kod widget kamu-kamu jadi macam ni...


<div style="width:426px;height:100px;overflow:auto; ">
Letakkan kod widget anda disini
</div>


Bahagian width dan height tu kamu-kamu leh adjust ye~ ikut kesesuaian blog~ Kalau nak centerkan pun letak lah ape yang patut untuk centerkan ye~

Bila dah settle, klik save. Tengok jadi ke tak? Jadi tak zhafri?



You Might Also Like

6 Comments

  1. haha....jadi dah...kak sunah lmbt sket je post ni...hehe...
    ape2 thanks

    ReplyDelete
  2. saya yg baca ni pun dapat ilmu jugak. cenggitu rupenye. TQ :)

    ReplyDelete
  3. rajin sunah buat tutorial ni..

    ReplyDelete
  4. @mohd zhafri

    a'ah..lambat sebab nak cari cara macam mana nak masukkan coding dalam entry..huhuhu. tension!

    ReplyDelete
  5. @Fiqas

    tak rajin sangat...tengok kalo ade request..:)

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com