BLOG ENCIK SUAMI

Friday, March 25, 2011

Eh, Ustazah! : Sedekah


Ustazah baru je balik dari Restoran DTS, parking kereta sebelum masuk ke pejabat. Bungkusan plastik dalam tangan diletak di atas meja. Seseorang menyapa...cuba teka sape...jeng jeng jeng~~~

Nasri: Eh, ustazah! Assalamu'alaikum.......

Ustazah: Wa'alaikumussalam Nasri. Ha, buat ape dalam pejabat ni? Tak pergi makan ke? (sambil tengok jam tangan)

Nasri: Nak pergi la ni ustazah. Dah janji dengan Shahjiehan nak tunggu depan pejabat sebelum gi kantin.

Ustazah: Oooo...eh, ni dalam pejabat, bukan depan pejabat.

Nasri: Err...saje sebab nampak ustazah tadi. Hehehe...dari mana, ustazah?

Ustazah: Dari restoran Pak Cik Mat tadi...kenal tak? Yang jual satay ayam kat pasar malam tu.

Nasri: Oooo...dia ada restoran jugak ke??? Mantop, mantop! Dah la ade blog! Ade gerai satay, ade restoran pulak!

Ustazah: Rezeki Allah bagi...alhamdulillah.

Nasri: Alhamdulillah...ustazah da makan ke kat restoran tadi?

Ustazah: Ha'ah...eh, kamu nak gi makan ye? Ni ada makanan Pak Cik Mat bagi tadi...banyak jugak ni. Amek makan kat sini je la eh?

Nasri: Ehhhhh...errr...

Tiba-tiba, "Nasri!!!" Mereka menoleh serentak ke arah pintu pejabat. Shahjiehan sedang menunggu.

Ustazah: Ha, Shahjiehan...dah sampai pun. Mari makan kat sini. Ada makanan ni...tak payah gi kantin.

Shahjiehan: Hah? Ada makanan, ustazah? Yessss!!! Tak payah beratur panjang.

Nasri: Uit, say alhamdulillah la~~~

Shahjiehan: Ops, alhamdulillah... (sambil menghampiri meja ustazah)

Ustazah: Pak Cik Mat sedekah ni tadi. Mee goreng.

Nasri: Mee gorengggggggggggg???? Waaaaaaaaaaaaaaa...saya tak pernah jemu makan!

Ustazah: Haaa...ape lagi, sila-sila.

Shahjiehan: Bagus kan Pak Cik Mat ni, sedekah-sedekah kat orang. Patutlah ramai orang datang restoran dia.

Ustazah: Ha...itulah rahsia sedekah kalau kamu nak tahu.

Nasri: Hoh??? Apa rahsia sedekah? Ade kaitan ke???

Ustazah: Tentulah ade...kan Allah dah berfirman dalam al-Quran...


Shahjiehan: Oooo...Allah Maha Pemurah ye, ustazah...

Ustazah: Yup, sebab tu kita dianjurkan bersedekah, jangan risau habisnya harta bertimbun-timbun. Allah akan kembalikan apa yang kita bagi kat orang dengan lebih banyak, insya'Allah.

Nasri: Tapi ustazah...kalo takde harta, macam mana? Huhuhu...

Ustazah: Kalo takde banyak duit, takde harta nak bagi kat orang, tak semestinya tak boleh sedekah. Dengan berbuat baik pun, kamu bersedekah juga.

Shahjiehan: Err...macam mana tu ustazah?

Ustazah: Macam ni...


Nasri: Subhanallah! Senangnye nak bersedekah!

Ustazah: Ha'ah...jadi lepas ni, takde alasan dah takleh bersedekah, kan?

Nasri dan Shahjiehan mengangguk-angguk sambil makan mee goreng.

Ustazah: Senyum dengan kawan-kawan pun sedekah jugak.


Shahjiehan dan Nasri memandang satu sama lain sambil tersenyum.

Ustazah: Sudah...senyum sampai habis waktu rehat ye.

Nasri: Erk! Hehehe...okie, okie. Terima kasih ye ustazah.

Shahjiehan: Hehe...terima kasih jugak ustazah. Dapat makanan free, dapat santapan rohani jugak waktu rehat ni. Alhamdulillah.

Ustazah: Lepas ni, jangan lupa bersedekah, kamu tu dua-dua ada blog, sedekahlah trafik kat kawan-kawan lain jugak, ye~

Nasri: Ops, ustazah niiii...yo lah...

Shahjiehan: Insya'Allah...okie lah, ustazah. Kami balik kelas dulu ye.

Ustazah: Ok, assalamu'alaikum.

Mereka berdua menjawab salam dan kembali ke kelas.

***

Sedekah amalan mulia, harta yang disimpan sorang-sorang takkan mampu bawak kita ke syurga.

P/S: Tertekan publish lak tadi. Maaf ye atas kesilapan teknikal...-_-" Menaip dengan penuh kekalutan sebab dah nak gerak jauh. Blog bakal bercuti beberapa hari. Jangan lupa sedekah trafik ye~ :p



32 comments:

Miss Ran said...

nk pegi mana?

ala sunyi la nnti

Azza Firza said...

happy holiday, senyum tu pun sedekah tauu :)

Sunah Mohammad said...

@Miss Ran

dear, de program..huhu..

aliarosli said...

alaaaaaaaaaaaaaaaaa
nanti dah tak update la ek??

wat la autopublish
sedih la akak tak de

Sunah Mohammad said...

@Azza Firza

:)

Sunah Mohammad said...

@aliarosli

erkk...tak sempat la yunk...nak wat autopublish..huhuhu

KyêrulL said...

:)

KyêrulL said...

:D

KyêrulL said...

:DD

Sunah Mohammad said...

@KyêrulL

hamboiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!! senyum memanjang yeeeeee......

anies anessa said...

akak nk g mna???sob3

KyêrulL said...

oh Kyerull seorang yang suka senyum terima kasih HAHAHAHAHA

KyêrulL said...

senyummmmmmm ;D

KyêrulL said...

senyum lagi lagi lagi :D :) :D :)

KyêrulL said...

Kasi banyak komen lah kat SINI! asik kat SB jer :)

KyêrulL said...

Mulianyaaaa oh mulianyaaa! HAHAHAHA belagak nyaaaa juga!!

KyêrulL said...

OKIE! bye.. nanti orang cakap mamat niE gila populariti kE!! eww!! ape tue..

KyêrulL said...

Aku cakap sorang² HAHAHA

Sunah Mohammad said...

@anies anessa

jangan nangessss...ekeke~

Sunah Mohammad said...

@KyêrulL

erk!! spam, spammmmm!!!! hahahahaha~

memang berlagakkk!!!!

KyêrulL said...

spam sini lagi best

Sunah Mohammad said...

@KyêrulL

hish!! dah, dah!!! da la tenet slow ni..nak layan spammer ni lagik...hadoiiiii...lambat jugak i ni kang youuuuu~~~ (hahaha, mesti ang geli kannnn????)

dah, nak kemas...ang jaga blog ni ye...:p

KyêrulL said...

HAHAHAHA, okie i jaga yea.. nanti i kasi up ini blog.. nak blog review lepas niE weeEee..

purplekyu^_^ said...

suke enrtry ney...

herm...ustazah dye tau pulak yg dyeorg tu ade blog yep...hehe :)

yaya_flanella said...

:')

shahjiehan said...

terharu!! waahhahhah...


terima kasih sedekahkan trafik utk SJ! hweee

~...AmALinA....~ said...

kak sunahhhh mish you.. take care tau...=)

shahjiehan said...

jom baca dan komen ! !shahjiehan [dot] com ! !: Oprah terima gaji RM963 juta tahun lalu

arits pon besedekah~

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

wah...nice entry!!

hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

Aretikz said...

ok2.. sedekah trafik la ni.. haha..

Entri Lelatest
Hikmah Menutup Aurat

Izamir Ridzwan said...

nasihat dalam cerita.. kreatif

Jejaka Terhangat said...

nak bagi jugak psl sedekah. tapi dari persepsi Jejaka Terhangat:

http://www.jejakaterhangat.com/2011/04/tangan-memberi-adalah-lebih-baik.html

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.