BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, March 1, 2011

Jin Tomato


Erk! Ini bukan sebarang jin, okay? Bukan jin mata dua atau jin ifrit. Malah bukan jugak jin dalam lampu aladdin!

Tapi...gene..GENE okay? Atas tu buat-buat typo jek...Wakaka~

Kamu-kamu semua pernah dengar tak tentang GMF? Genetically modified food. Mesti pernah dengar kan? Apa dia GMF ni?

Pakcik Wiki kata..."Genetically modified foods (or GM foods) are foods derived from genetically modified organisms. Genetically modified organisms have had specific changes introduced into their DNA by genetic engineering techniques. These techniques are much more precise than mutagenesis (mutation breeding) where an organism is exposed to radiation or chemicals to create a non-specific but stable change. Other techniques by which humans modify food organisms include selective breeding; plant breeding, and animal breeding, and somaclonal variation."

Gambar dicurik di SINI

Tomato merupakan 'makanan' pertama yang digenetikkan, untuk tujuan menghasilkan buah tomato yang lebih tegang kulitnya, dan lebih tahan lama kesegarannya. Alamak, nape skema sangat ayat ni? :p

Sebenornya banyak isu melibatkan GMF ni...hurm..malas nak kupas kat sini boleh? Gi carik sendiri! Hahaha~ Kat SINI ngan kat SINI leh baca lebih sikit.

Sempatlah pulak nak edit gambor ni...-_-"

Okie..better saya publish cepat-cepat sebelum vlog director yang duduk kat belakang saya ni membebel lagi banyak...:D


ENTRI CAMBEST TAK SEMPAT! TENGAH DENGAR PRESENTATION GMF NI! :p




18 comments:

noraim said...

xpernah dgr pon psl GMF neh before neh. hehe.

thanks! :)

Fiqas said...

ingatkan sunah nak cerita pasal jin tadi.. :P

Achu said...

sedapnyeeeeeeeee iklan nuff kt bwah tu....hehe

anies anessa said...

eh,kalo da cucuk2 tue,bole mkn ke tomato tue????

qasehraihan said...

tak membahayakan ke??huhu

Sunah Mohammad said...

@noraim

yeke? ha..kene carik tau! :)

Sunah Mohammad said...

@Fiqas

ops! bukan, bukan, bukan! :p

Sunah Mohammad said...

@Achu

err..sekarang ni nuff tengah tayang case blackberry...sedap ke? :p

Sunah Mohammad said...

@anies anessa

boleh lagi sayang~ :) cuma kene hati2 la tengok ape yang diorang cucuk..maklumat lanjut leh baca kat link tu ek...:)

Sunah Mohammad said...

@qasehraihan

hehe..okie lagi selagi okie...ha? :p

Nasuha Salleh said...

dah xfresh da..bukn tomato ori :(

nelly said...

Tomato pun kena ?
baru tahu .

Sunah Mohammad said...

@Nasuha Salleh

tapi siyes nampak lebih fresh dan tahan lagi lama..jadi, cane tu?

Sunah Mohammad said...

@nelly

ha'ah~ :)

Aretikz said...

dia cucuk tang sini, cucuk tang sna.. memangdasar botox.. smpai tomato jd mgsa.. ahakz..

Terbatuk-btuk cik tom.. hehe..

Sunah Mohammad said...

@Aretikz

hehe..kesian cik tom..

logorithm said...

Ayat yang skema tuh ayat CTRL C + CTRL V ker? Hehe...

Sunah Mohammad said...

@logorithm

hish, bukan2..saya wat sendirik tu...:D

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.