Jin Tomato

March 01, 2011


Erk! Ini bukan sebarang jin, okay? Bukan jin mata dua atau jin ifrit. Malah bukan jugak jin dalam lampu aladdin!

Tapi...gene..GENE okay? Atas tu buat-buat typo jek...Wakaka~

Kamu-kamu semua pernah dengar tak tentang GMF? Genetically modified food. Mesti pernah dengar kan? Apa dia GMF ni?

Pakcik Wiki kata..."Genetically modified foods (or GM foods) are foods derived from genetically modified organisms. Genetically modified organisms have had specific changes introduced into their DNA by genetic engineering techniques. These techniques are much more precise than mutagenesis (mutation breeding) where an organism is exposed to radiation or chemicals to create a non-specific but stable change. Other techniques by which humans modify food organisms include selective breeding; plant breeding, and animal breeding, and somaclonal variation."

Gambar dicurik di SINI

Tomato merupakan 'makanan' pertama yang digenetikkan, untuk tujuan menghasilkan buah tomato yang lebih tegang kulitnya, dan lebih tahan lama kesegarannya. Alamak, nape skema sangat ayat ni? :p

Sebenornya banyak isu melibatkan GMF ni...hurm..malas nak kupas kat sini boleh? Gi carik sendiri! Hahaha~ Kat SINI ngan kat SINI leh baca lebih sikit.

Sempatlah pulak nak edit gambor ni...-_-"

Okie..better saya publish cepat-cepat sebelum vlog director yang duduk kat belakang saya ni membebel lagi banyak...:D


ENTRI CAMBEST TAK SEMPAT! TENGAH DENGAR PRESENTATION GMF NI! :p


You Might Also Like

18 Comments

  1. xpernah dgr pon psl GMF neh before neh. hehe.

    thanks! :)

    ReplyDelete
  2. ingatkan sunah nak cerita pasal jin tadi.. :P

    ReplyDelete
  3. sedapnyeeeeeeeee iklan nuff kt bwah tu....hehe

    ReplyDelete
  4. eh,kalo da cucuk2 tue,bole mkn ke tomato tue????

    ReplyDelete
  5. @Achu

    err..sekarang ni nuff tengah tayang case blackberry...sedap ke? :p

    ReplyDelete
  6. @anies anessa

    boleh lagi sayang~ :) cuma kene hati2 la tengok ape yang diorang cucuk..maklumat lanjut leh baca kat link tu ek...:)

    ReplyDelete
  7. dah xfresh da..bukn tomato ori :(

    ReplyDelete
  8. Tomato pun kena ?
    baru tahu .

    ReplyDelete
  9. @Nasuha Salleh

    tapi siyes nampak lebih fresh dan tahan lagi lama..jadi, cane tu?

    ReplyDelete
  10. dia cucuk tang sini, cucuk tang sna.. memangdasar botox.. smpai tomato jd mgsa.. ahakz..

    Terbatuk-btuk cik tom.. hehe..

    ReplyDelete
  11. Ayat yang skema tuh ayat CTRL C + CTRL V ker? Hehe...

    ReplyDelete
  12. @logorithm

    hish, bukan2..saya wat sendirik tu...:D

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com