BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, April 12, 2011

TAKZIAH: Doakan Mereka Yang Telah Pergi...


'Hujan di luar semakin lebat. Lilin yang menyala di beranda itu meliang-liuk ditiup angin. Kadang-kadang ke kiri, kadang-kadang ke kanan. Bila angin bertiup kuat sikit, lilin itu semakin malap, hampir-hampir sahaja terpadam. Tetapi belum masanya lagi untuk lilin itu terpadam...ada lagi sisa tubuh lilin yang tinggal. Maka, lilin ingin terus menyala...tiba-tiba, satu percik air hujan terkena lilin, biar panjang lagi sisa tubuh lilin, nyalaannya tidak mampu lagi untuk menyala. Ya, lilin terpadam...dengan sekelip mata percikan hujan sahaja.' [MATI]


Mati itu pasti. Sudah memang tercatat di luh mahfuz bila ajal dan maut kita. Macam mana kita pergi meninggalkan dunia pun hanya Allah yang tahu. Tidak dapat ditangguh-tangguh lagi masanya bila ajal sudah tiba.

Apa yang perlu kita lakukan selagi nyawa dikandung badan hanyalah menambahkan amal kita di dunia. Berusaha sebaik mungkin meraih pahala dan menjauhi perkara yang mendatangkan dosa. Semuanya bagi memastikan tempat kita di akhirat kelak adalah yang paling dekat denganNya...insya'Allah.

Bagi mereka yang telah pergi meninggalkan kita, doakan agar Allah menempatkan mereka bersama hamba-hambaNya yang bertaqwa dan dipermudahkan urusan mereka di alam barzakh. Kita juga akan pergi menyusuli mereka kelak suatu hari nanti.

Takziah buat blogger Kak Ayu (Citarasa Rinduan) atas pemergian ayah mertua ke rahmatullah pagi ini. Al-Fatihah.13 comments:

darxniq said...

al-fatihah

Miss Ran said...

sedih lak

putERi-kAtEk said...

AL FATIHAH...semoga rohnya dicucuri rahmat dan diletakkan di kalangan org2 yang beriman

Fakhrul1409 said...

Al-Fatihah utk keluarga beliau..

Pembawa_Wacana said...

al-fatihah...

forever love said...

innalillah..

al fatihah..
semoga segala amalannya diterima oleh Allah..

semoga aman di sana

kak ayu.. tabah ye..

Achu said...

takziah pda kluar arwah...al-Fatihah

Isteri Yang Comel said...

salam takziah.. Al-fatihah, semoga rohnya dicucuri rahman.. Amin

mynameismy said...

Innalillah....

dah bace di blog PCM tadi...

moga rohnya ditempatkan di kalangan org2 yg beriman..

Alfatihah~

Kakzakie said...

Innalillahiwainnailaihiroji'uun... kakak tak tahu lagi.

Sesungguhnya dari Allah kita datang kepadanNya juga kita kembali...

Along Usop said...

um... takziah pada keluarga dia..

alfatihah..

najwa's said...

al-fatihah

Woofer Storm said...

alfatihah..moga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman,amin3

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.