BLOG ENCIK SUAMI

Friday, October 7, 2016

Percutian di Medan Hari Pertama

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Meh hari ni nak cerita tentang trip ke Medan hujung minggu lepas. Saya dan encik suami bertolak awal pagi dari KLIA2, flight pukul 7.40 pagi. Flight ambil masa lebih kurang sejam untuk sampai ke Lapangan Terbang Kuala Namu, Medan. Tiba saja di Bandara Kuala Namu, saya terpesona tengok airport dia yang cantik. Airport baru berapa tahun kan. Agak besar juga airport dia. Dekat luar airport pulak ada stesen kereta api yang baru sangat dirasmikan, beberapa hari yang lepas aje. Tapi kami tak naik la kereta api tu sebab tak tahu kan, ade stesen tu. Kalau tahu, dah redah sendiri explore kereta api tu, nak tengok akan sampai ke mana.

Lapangan Terbang Kuala Namu, Medan

Kami tunggu Tour Guide kami, Joe Dermawan kat luar airport. Dua jam lebih jugak menunggu sebab dia ikut masa ketibaan kitorang yang asal (sepatutnya flight 8.40 pagi, tapi Air Asia rescheduled the time). Oh, masa kat Medan sejam lambat ye dari Malaysia. So, kalau gerak dari KL 7.40 pagi, sampai Medan pun pukul 7.40 pagi gak. Ahahaha! Masa Joe sampai, dia gitau jalan agak jammed juga. Mungkin sebab hari kerja kan? Dan ada construction sekali. Huhuhu.

Dari airport, Joe bawak kami breakfast dulu kat bandar Medan. Iga-iga Bakso nama restoran tu. Iga-iga tu maksudnya tulang rusuk. Tapi saya tak makan pun yang tu. Saya makan bakso ori je, encik suami pulak order nasi ayam penyet. Tak ambik pulak gambar makanan. Ambik gambar air limau suam aje. Limau suam dia warna pink, ok! Semua air dia letak sikitttt sirap ros. Sebab ade rasa macam ros. Nak bagi nampak cantik, kot? Tapi kan, nak gitau ni. Sambal ayam penyet dia ya Allah, sedap sangat!!! Kalau boleh beli sambal tu dan bawak bekal 4H3M, kan best! Tapi, takde lak tanya pelayan kedai hari tu, boleh ke tak. Hihi. Dan harga makan kat situ sangat berpatutan, kami punya meals hanya berharga Rp.59.000 je. Dalam duit Malaysia, tak sampai RM 20. Makanan pun sedappp, alhamdulillah.

Restoran Iga-iga Bakso di kota Medan

Dari kedai makan tu, kami terus bertolak ke destinasi menarik yang pertama. Tapi on the way ke sana, kami singgah dulu kat kedai topup. Joe sarankan encik suami pakai simcard Indonesia kalau nak online. 5 GB sebulan, hanya Rp.70.000. Murah kan?? Murah daripada Celcom. Eh!! Hahaha! Tapi saya tak pasti encik suami pakai telco yang mana satu. Lepas beli simcard, kami pun sambung perjalanan ke Sidamanik. Jauh juga, ambil masa lebih kurang 2 hingga 3 jam dari bandar Medan. Sempat la kalau nak tidur sekejap. Bangun tidur je rasa mual nak muntah sebab jalan dia mak aiiii..macam naik roller coaster! Rasa la bad mood sekejap tapi diamkan aje. Haha. Lama-lama sikit baru ok.

Sampai kat Sidamanik, Joe bawak kami ke permandian Sidamanik atau dalam bahasa tempatan, Aek Manik. Pengunjung belum ramai. Entrance fee untuk tempat ni jangan tanya, sebab dah termasuk dalam pakej. Semua tempat pun ye, jangan tanya. Kecuali satu tempat yang tak termasuk dalam pakej kejap lagi kita cerita. Haha. Aek Manik ni macam pool, tapi semulajadi, air mengalir dari bukit. Sangat sejuk, ok. Paling mengagumkan, air dia sangatlah jernih. Clear cristal bak kata kawan saya. Encik suami sempat la menyelam untuk shoot gambar underwater gitu. Saya tak menyelam pun, berenang pun tak pandai. Hahaha. Makin nak tengahari, makin ramai pulak pengunjung datang. Kami pun da puas bergambar, so naik atas dan tukar baju.

Jernih kan air dia? Di Aek Manik, Sidamanik

Dari Aek Manik, Joe bawak kami ke ladang teh. Tepi-tepi jalan je dah boleh amek gambar cantik-cantik. Saujana mata memandang gituuu. First time saya tengok daun teh. Petik satu, takde bau teh pun? Hahaha. Dari kebun teh tu, kami singgah gerai makan tepi jalan kejap alas perut. Makan mee goreng dengan mee bakso. Mee dia adalah mee megi ye. Tapi memang sedap dan berpatutan. Encik suami suka sangat suasana kat gerai tu. Rasa duduk kat kampung sangat. Siap ada lagu-lagu jiwang berkumandang kat dapur. Hihi.

Kebun teh di Sidamanik
Kat sini, semua benda letak keropok, mee goreng, bakso, nasi goreng..semua lah!

Habis makan, azan Asar berkumandang. Joe bawak kami ke masjid berdekatan untuk solat jamak takhir. Masjid kat sini banyak, tapi church pun banyak. Boleh la dilihat, penduduk kat sini kebanyakannya beragama Islam dan Kristian. Tapi kat Pulau Samosir nanti, majoriti masyarakat adalah beragama Kristian. Masjid dia kecik-kecik je, tapi tetap cantik. Lepas solat, kami terus bertolak ke homestay.

Masjid Amanah, Sidamanik

Homestay kami letaknya di Danau Toba. 2 jam pulak dari Sidamanik tu. Masuk je jalan ke Danau Toba, kami dah mula terpesona dengan pemandangan sekeliling. Masya Allah. Sangat cantik ciptaan Allah. Luasnya tasik bernama Danau Toba! Selama ni tengok Tasik UTM je. Huhu. Kami sempat berhenti tepi-tepi jalan untuk snap gambar berlatar-belakangkan Danau Toba tu. Wajib ye! Hihi.

Saujana mata memandang...cantiknya Danau Toba, ya Allah...

Then kami sambung perjalanan ke homestay. Homestay tu letaknya dekat Pematang Siantar, kira pekan jugak lah. Naik turun bukit, sampai jugak ke Dorbon Village homestay. Jalan nak ke homestay tu takde tar, batu kerikil je. Tapi sampai homestay, kami kagum dengan view dari homestay tu. Sangat cantik, ok! Patut la Joe pilih homestay ni. Walaupun masih baru lagi, tapi kedudukan dia yang tinggi sikit atas bukit, membolehkan kita melihat pemandangan pekan Pematang Siantar di pesisir Danau Toba kat bawah tu.

Dorbon Village, Danau Toba

Da sampai homestay, ingatkan aktiviti da berhenti untuk hari tu. Tengah duduk-duduk kat ruang tamu tengok TV, Joe datang gitau dia teringin nak pergi satu tempat ni. Tempat yang takde dalam pakej. Dia tak pernah pergi, dia tunjuk gambar dalam handphone dia pada saya. Kawasan air terjun. Dia cakap tak jauh dari homestay ni. Tengok jam, awal lagi. Baru pukul 5 lebih. Saya cakap, pergi tanya abang (encik suami), mesti dia nak. Encik suami pun ikut teruja. Tapi entrance fee kena bayar sendiri lah. Sebab takde dalam pakej kan. Ok! Kami pun keluar balik. Bukak waze dan search Bukit Gibeon Sibisa. 20 minit jugak dari homestay tu.

Naik turun bukit lagi, then sampai lokasi dalam waze, tengok-tengok sampai church. Hahaha. Assistant Joe, adik Karta keluar tanya pak guard. Pak guard kata dah betul dah, tapi kene masuk jalan kat belakang kami tadi. Entrance fee Rp.10.000 seorang, bayar kat situ. Ok. Kalau budak-budak, fee dia Rp.5.000 je. Murah kan? Kami pun masuk ikut jalan yang pak guard tu tunjuk. Ok, jauh jugak nak masuk dalam. Tapi takde la sampai 15 minit. Sampai kawasan air terjun tu, tengok ramai jugak pengunjung. Sebenarnya air terjun dia jatuh ke dalam kolam renang. Ade 2 kolam renang je setakat ni. Tapi takde yang mandi. Mungkin sebab da nak Maghrib, da habis mandi da. Banyak yang amek gambar dekat air terjun tu. Tempat tu sangat-sangat baru lagi. Masih ada banyak pembinaan sedang dibuat. Kami pun bergambar je kat situ puas-puas. Air dia ya Allah, sejuk sangat bila pijak. Patut lah takde orang mandi dah!! Haha!

Air terjun  Bukit Gibeon, Sibisa..hah, budak baju hijau tu la yang kepingin sangat tu!! Haha!

Bila da remang-remang senja, kami pun gerak balik homestay. Joe bawak singgah dinner dekat-dekat dengan homestay, nasi padang. Lauk banyak da habis. Makan je lah ape yang ade. Tak lapar sangat pun. Ikutkan encik supir aje. Lepas makan, kami balik homestay. 

Esoknya nak bangun pagi-pagi naik ferry!


Entri sebelum ini:


No comments:

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.