BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, October 4, 2016

Pakej Tour Guide di Medan, Indonesia

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hujung bulan September yang lepas, saya dan encik suami bercuti ke Medan, Indonesia. Encik suami membeli tiket tersebut awal Ogos, hadiah birthday katanya. Hihi. Kami mulanya tak dapat gambaran macam mana Medan ni. Apa yang menarik dan apa yang boleh dilakukan sepanjang kat sana. 4 hari 3 malam, agak lama tu bagi kitorang yang biasa buat trip 2-3 hari je. Kami pun google dan buat survey. Baca blog-blog yang pernah pergi. Gambaran awal yang kami dapat, tempat-tempat menarik di Medan ni jauh-jauh antara satu sama lain, makan jam. Dan time tu la baru tahu, Danau Toba rupanya terletak di Medan, Indonesia. Terus rasa teruja nak pergi. Kami survey jugak tour atau pakej perlancongan, kot-kot ada yang affordable.

Banyak je tour guide kat sana. Tapi kami pilih untuk ambil tour dengan Joe Dermawan (+6281260531026 - Whatsapp) dengan harga RM750 seorang bagi trip 4H3M. Trip dengan dia ni termasuk penginapan, kereta sewa plus minyak, supir/driver, guide, entrance fee semua destinasi dan kos ferry bawak kereta sekali ke pulau. Pakej ni tak termasuk flight dengan makan. Dua benda ni tanggung sendiri ya. Tiket flight saya tak tahu la berapa ringgit, sebab hadiah, takkan nak tanya kan? Haha..tapi rasanya masa tu promo gak Air Asia, jadi pandai-pandailah cari time promo ek.

Untuk pakej Joe ni, dia ada listkan destinasi seperti di bawah:

- aek manik
- lake toba
- samosir island
- tomok
- museum batak
- sigale gale sculpture
- tuk tuk siadong
- white sand beach parbaba
- pusuk buhit hills
- aek rangat hot spring
- bukit teletabies bahagian 1
- bukit teletabies bahagian 2
- efrata waterfall
- menara tele
- silalahi tepi lain Lake toba
- sipiso piso waterfall
- brastagi
- gundailing hills
- hot spring lau si debuk debuk
- sibayak vulcano
- lumbini park
- medan
- maimoon palace
- mesjid raya medan
- pasar ikan/ sentral
- durian house
- cake shop zulaikha dan bolu meranti
- merdeka walk

Tapi tak semua tempat la dia akan bawak. Dia akan tanya kita dulu kita suka trip yang macam mana, prefer nature ke, culture ke, shopping ke, etc. Kitorang suka nature, so dia fokus ke tempat-tempat berkaitan, setiap malam hotel berbeza-beza sebab tempat tu jauh-jauh ye! Haa..nak tahu tempat-tempat tu, tunggu entri kita yang seterusnya ya! Kita belanja satu gambar je dulu!

Bersama Tour Guide Medan, Joe Dermawan (baju hijau) dan assistant dia, Karta (baju merah)

Entri seterusnya:
Percutian di Medan Hari Pertama


3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

singgah ptg selasa
bz sangat2
x dan nak blogwalking

Hasif Hamsyari said...

wahh.. ada entri tak semua tempat2 tu. boleh fikirkan ni. salam kenal.. :D

Sunah Sakura said...

sis Nurzakiah Hanum: sama lah, tak sempat nak blogwalking lagi ni!

Hasif Hamsyari: tengok entri seterusnya..hihi

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.