BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, February 5, 2011

Saya Tak Reti Nak Tag Blogger

Hari tu kita dah belajar macam mana caranya nak buat autopublish@sticky post dan scroll box untuk widget. Ingat lagi? Kalau dah tak ingat atau tak tahu, takpe. Okie~

Hari ni nak ajar tag manusia bernama blogger ke dalam entri kamu-kamu semua. Sebab ada di kalangan blogger baru yang masih tak jumpa cara nak tag blogger ke dalam entri mereka.

First, macam biasa...buat new post ye~ Sekarang! Cepat! :p


Then, bila nak tag nama blogger tu, mula-mula kita highlight nama dia. Kat dalam gambar tu, nama blogger adalah Cik Puan Sunah kan? Highlightkan macam ni~


Lepas tu, klik option 'Link' kat menu atas tu~


Nanti kuar satu window yang mintak link...macam ni~ Letak link blogger Cik Puan Sunah tu...iaitu www.sunahsukasakura.com. Then, klik OK.


Nanti secara automatik nama Cik Puan Sunah akan dilinkkan macam kat bawah ni~


Kalau suka nak boldkan, klik option 'B' tu untuk boldkan. Bagi lagi nampak la kan link tu~ Then, publish! Dah siap~ Cuba lah, cuba lah~

Admin: Bagi gemuk gambar kalau tak nampak ye~ Kalau guna old editor pun lebih kurang macam ni lah~ ;)





16 comments:

tikuzza said... Reply to comment

nice info....thnx for sharing...da follow awk...jgn lupe follow saya k...

Masyarakat Masa Depan Boroi?

waveX said... Reply to comment

boleh bukak kelas tutorial ni..hehe..

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@tikuzza

terima kasih~ nanti saya jejak balik insya'Allah~

udin said... Reply to comment

wah! menarik entry ni.. nnt BL nak cuba wat jugak lah.. hehe..

Salfiza said... Reply to comment

oo,camtu ye...
baru tau....hihi
sy da try buat tutorial ni pastu ter tag tuan belog ni...hahaha sila ke belog saya..

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@waveX

boleh2! haha~ baru 3 je tutorial...:p

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@udin

alah, BL da terer dan expert!

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@Salfiza

poyos! da tengok tadi~ kui3~

... said... Reply to comment

as salam..
saya pun nak belajar mengetag orang la.
tapi nak guna tag untuk flight yang macam kat beg tu ;D

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@...

salam~ haha~ boleh2!

... said... Reply to comment

biar saya tag blog kamu guna tag kapal terbang~

Eyqasara said... Reply to comment

eehhh.. kak sunah... mcm mne nak tau org tag kte ke x yep...??? klu fb ia tnjuk.. blog xderk.. ahaks! :P

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@...

haha~ cubala~

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@Eyqasara

haha~ tu kene la blogger tu gitau sendiri~ :D atau cek kat referral sites..hehe

... said... Reply to comment

jangan main-main~
saya seorang pengumpul tag kapal terrbangggg~
tu belum campur tiket bas lagi~
tiket kereta gantung~
saya tag sampai kamu terkena bungkus~

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@...

haha~ buat ape kumpul? adoi...

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (50) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.