BLOG ENCIK SUAMI

Friday, May 18, 2012

Sifat Yang Harus Bagi DIA

Sifat yang harus bagi Allah.

Sifat yang harus bagi Allah hanya satu iaitu harus Allah melakukan atau meninggalkannya. Ertinya Allah itu harus melakukan sesuatu mengikut kehendak dan kudratNya, tidak dipengaruhi oleh sesiapapun, Allah bebas melakukan atau menjadikan sesuatu tanpa diikut oleh sesuatu peraturan atau tidak melakukannya.

Tidak wajib bagi Allah menjadikan segala makhluk atau segala yang ada ini, dan tidak wajib juga bagi Allah hendak mentiadakannya. Dan bukan pula mustahil bagi Allah menjadikan dan mentiadakan makhluk ini. Semuanya harus sahaja bagiNya.

Harus bagiNya untuk mengadakan sesuatu atau tidak mengadakan sesuatu atau disebut sebagai mumkin. Mumkin ialah sesuatu yang harus ada dan tiada. Contohnya, harus bagi Allah menciptakan langit, bumi, matahari dan yang lain dan harus juga bagi Allah untuk tidak menciptakannya.

Allah boleh melakukan sesuatu perkara itu hanya dengan mengatakan "Jadi," maka jadilah perkara itu.

Sumber:P/S: Mohon perkongsian dan pandangan dari sahabat yang lain juga.


5 comments:

fRaMe+LenSeS said... Reply to comment

ALLAH Maha Berkuasa. ;)

JIJI YU said... Reply to comment

macam la engko punya entry matang sangat...ahahahahha..weh aku nak kucing sekor...

maszull said... Reply to comment

assalamualaikum sunah...Allah sememangnya Maha Berkuasa....:)

Solihin Zubir said... Reply to comment

kun fayakun.. Allah kata jadi, maka jadilah ia..

Iffah Afeefah said... Reply to comment

Erm br nk komen cm sz

bole x komen ai spt datas?

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (48) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.