Pusat Beli-belah Toppen Bakal Dibuka Pada November 2019

Pusat Beli-belah Toppen Bakal Dibuka Pada November 2019 | Destinasi tumpuan yang terkini di Tebrau memperkenalkan rangkaian jenama yang terbaharu seperti Ben's Independent Grocer (B.I.G), The Pantheon, 9 to 9 dan Concept Haus serta rangkaian peruncit terkemuka seperti TGV Cinemas, Harvey Norman, Sports Direct, Burger King, Marrybrown dan kafe kegemaran tempatan, 7 Oaks.

IKEA Southeast Asia memperkenalkan sebahagian rangkaian jenama yang akan beroperasi di Pusat Beli-Belah Toppen semasa majlis Penyerahan Kunci hari ini. Dengan lebih 85% ruang kedai telah disewakan, Toppen menyasarkan untuk membuka lebih banyak rangkaian kedai dengan jenama terkenal di dalam bangunan 4 tingkat seluas 1.1 juta kaki persegi itu.

The eight tenants present at the Toppen's first key handover event. (From Left to Right) Michael Liew, Business Director of Marrybrown; Yeoh Oon Lai, CEO of TGV Cinemas; Dato Chen Yeon Hao, Director of 7 Oaks; Chew Soo San, Managing Director of 9 to 9, Christian Olofsson, Shopping Centre and Mixed Use Director of IKEA Southeast Asia; Brian Lim, Founder and Project Director of Concept Haus; Arnoud Bakker, Head of Leasing, Southeast Asia of Ikano Centres, part of IKEA Southeast Asia; Franky How, Managing Director of The Pantheon Group; Wendy Tan, Area Manager of Sports Direct; and Ng Lee Tieng, CEO of Burger King Malaysia

Bersama IKEA Tebrau, Toppen dengan konsep hab komuniti di atas bumbung, The Topp sudah bersedia untuk memberikan pengalaman yang terbaik kepada pengunjung dengan kepelbagaian kedai, restoran dan kafe, ruangan e-sports dan ruangan hiburan keluarga dengan konsepnya yang lebih segar – sebuah pusat ‘retailtainment’ yang lengkap untuk seluruh rakyat di Selatan Malaysia.

Pusat Tarikan & Hab Masyarakat 
The Topp ialah sebuah ruang atas bumbung yang unik dan yang pertama seumpamanya di Malaysia. Ia mempunyai empat zon yang berbeza untuk memenuhi citarasa pengunjung yang mempunyai latar belakang yang berlainan. Ruang luarannya yang interaktif akan menempatkan lebih 30 buah kedai makanan dan minuman yang berkonsepkan ‘al-fresco’ yang dikelilingi taman hijau, gelanggang serbaguna, gelanggang papan selaju, kawasan aktiviti yang luas, taman permainan kanak-kanak, panggung wayang, ruangan  e-sports dan juga taman rekreasi air kanak-kanak. The Topp pasti dapat memenuhi kehendak semua pengunjung Pusat Beli-Belah Toppen. 

Christian Olofsson, Pengarah Pusat Beli-Belah & Kepelbagaian IKEA Southeast Asia berkata, “Kami amat teruja dan terdorong untuk membina sebuah destinasi pertemuan yang akan menjadi tarikan dan hab untuk komuniti di sekitar kawasan ini. Rangka strategi kami mengutamakan komuniti sekeliling, maka kami yakin Toppen dan IKEA Tebrau akan menjadi mercu tanda runcit terunggul di Selatan Malaysia, sebuah destinasi di mana pelanggan dan perniagaan boleh berkembang secara seiiring.”

Slated to open in November 2019, Toppen Shopping Centre is now close to 85% of its retail space being leased out

Menyatukan Rangkaian Peruncit yang Sesuai
Jenama baharu yang akan memeriahkan lagi kepelbagaian portfolio Toppen adalah, Ben’s Independent Grocer (B.I.G), pasaraya premium, The Pantheon, arena e-sports yang akan membuka cawangannya yang kedua di Malaysia, 9 to 9, kedai ‘online-to-offline’ (O2O) yang pertama di Malaysia dimiliki oleh Hush Puppies dan Concept Haus, rangkaian kedai pakaian ‘street wear’ dan sukan yang terkemuka. Selain itu, rangkaian jenama terkenal lain yang turut memeriahkan portfolio Toppen adalah TGV Cinemas, Harvey Norman, Sports Direct, Burger King dan Marrybrown serta kafe tempatan Johor yang berkonsepkan moden iaitu 7 Oaks. Toppen secara ringkasnya menawarkan rakyat Johor dan para pelancongnya sebuah destinasi membeli-belah yang lengkap untuk meluangkan masa berkualiti bersama rakan-rakan dan keluarga.  

Arnoud Bakker, Head of Leasing, Southeast Asia of Ikano Centres, part of IKEA Southeast Asia highlighted the ‘retailtainment’ concept to provide a shopping experience that fit the lifestyle of today’s consumers

“Kami komited untuk mewujudkan pasaran yang relevan untuk pengalaman membeli-belah yang menepati gaya hidup pengunjung. Kami akan terus konsisten dalam mengenal pasti peluang untuk memberikan pengalaman yang terbaik untuk pelanggan kami dengan menyediakan lebih banyak jenama dari pelbagai kategori peruncitan, restoran dan kafe dan pusat hiburan keluarga yang terkenal dan terkini,” kata Arnoud Bakker, Ketua Sewaan, Pusat Beli-Belah Ikano, sebahagian daripada IKEA Southeast Asia.

Jelasnya lagi, “Kami percaya dengan konsep ‘co-creation’ atau penciptaan bersama, bukan sekadar hubungan luaran sahaja namun untuk ruang pusat beli-belah juga. Ia mewujudkan suasana yang lebih positif sesama penyewa dan untuk saling bekerjasama dan memberi pengalaman terbaik untuk para pengunjung di samping mengekalkan kepelbagaian pilihan semasa membeli-belah.”

Peluang yang Terbentang Luas
Pusat Beli-Belah Toppen dianggarkan akan menerima 15 juta pengunjung dalam tahun 2020, bukan hanya dari Johor dan negeri jiran sahaja malah juga dari Singapura. Pembinaan pusat beli-belah ini akan membuka ribuan peluang perniagaan di sekitar daerah ini yang akan turut meningkatkan ekonomi. Ia juga bakal mewujudkan peluang pekerjaan dalam pelbagai sektor untuk rakyat Johor.

Christian Olofsson, Shopping Centre and Mixed Use Director of IKEA Southeast Asia shared how Toppen Shopping Centre will be a new retail landmark in South Malaysia

Disokong oleh Peneraju Global Rangkaian Barangan Kelengkapan Rumah
IKEA Southeast Asia mempunyai lebih 15 tahun pengalaman dalam pembinaan, pemilikan dan pengurusan rangkaian kedai IKEA dan pusat beli-belah seperti Pusat Beli-Belah IPC dan MyTOWN di Malaysia serta Megabangna di Thailand. Kejayaan projek-projek ini telah menarik minat banyak peruncit baharu untuk bekerjasama dalam jangkamasa yang panjang. Dengan rekod prestasi dan pengalaman global yang kukuh, IKEA Southeast Asia yakin bahawa Pusat Beli-Belah Toppen akan menjadi destinasi utama serta hab rakyat Johor.

***


Toppen Shopping Centre set to open in November 2019 | Tebrau’s newest meeting place welcomes new-to-town brands such as Ben’s Independent Grocer (B.I.G), The Pantheon, 9 to 9 and Concept Haus as well as powerhouse names like TGV Cinemas, Harvey Norman, Sports Direct, Burger King, Marrybrown and local favourite, 7 Oaks

IKEA Southeast Asia unveiled a preview of upcoming tenants for Toppen Shopping Centre at today’s Key Handover Ceremony. With close to 85% of its retail space leased out, Toppen is looking forward to welcoming even more brands to partner within its 1.1 million square feet, four-level centre.  

Together with IKEA Tebrau, Toppen, with its rooftop community hub, The Topp, is also set to attract customers with a myriad of fresh retail, dining, e-sports, and entertainment experiences – a complete ‘retailtainment’ offer for the people of Southern Malaysia. 

The Heart & Hub of the Community 
The Topp is a unique rooftop concept that is the first-of-its-kind in Malaysia. It features four distinct zones tailored for shoppers from all walks of life. These interactive outdoor spaces will be complemented by over 30 F&B specialties and alfresco outlets, a rooftop garden, multipurpose courts, skate parks, a spacious event piazza, kids’ playgrounds, a cinema, e-sports arena and even a water play area. There is definitely something for everyone at The Topp.

Christian Olofsson, Shopping Centre & Mixed Use Director of IKEA Southeast Asia said, “We are passionate and driven to develop meeting places that become the heart and the hub of the surrounding communities. With the community at the very heart of our strategy, we are confident that Toppen together with IKEA Tebrau will be a new retail landmark in South Malaysia, a true meeting place where customers and businesses alike can flourish and grow.”

Christian and Arnoud with the media during Toppen Key Handover ceremony

Assembling the Ideal Retail Mix
Joining this diverse portfolio in Toppen are new-to-Johor brands such as Ben’s Independent Grocer (B.I.G), Malaysia’s premiere grocery and food destination, The Pantheon, who will be debuting its second eSports arena in Malaysia, 9 to 9, a first-in-Malaysia flagship online-to-offline (O2O) by Hush Puppies, and Concept Haus, a premium streetwear and athleisure retailer. Together with well-known favourites such as TGV Cinemas, Harvey Norman, Sports Direct, Burger King and Marrybrown, and local Johor outlets with fresh concepts like 7 Oaks, Toppen’s retail mix will offer Johoreans and tourists a complete retail experience with great meeting places and spaces for family and friends to hang out and enjoy their time together.

“We're committed to creating market relevant shopping experiences that fit our consumers' lifestyles. We do this by consistently identifying opportunities to improve the customer journey with new and in-demand tenants that reflect a well-curated mix of retail, dining and entertainment concepts,” said Arnoud Bakker, Head of Leasing, Southeast Asia of Ikano Centres, part of IKEA Southeast Asia. 

He further explained, “Co-creation is something that we strongly believe in, not only for external relationships but for the mall space as well. It allows each tenant to work together and create a cohesive experience for the customers while remaining diverse in shopping selections.” 

The Land of Opportunity
Toppen Shopping Centre is projected to attract 15 million visitors in the year 2020, not only from Johor and its neighbouring states but also nearby Singapore. The shopping centre development will bring thousands of business opportunities within the region, adding vibrancy to the economy. It is also set to create numerous career opportunities with an array of jobs for the surrounding Johor community. 

Anchored by the global leader in home furnishing and retailing
IKEA Southeast Asia has over 15 years of experience in developing, owning, and running successful IKEA stores and shopping centres in the region such as IPC Shopping Centre and MyTOWN Shopping Centre in Malaysia and Megabangna in Thailand. The success of these projects has attracted a strong roster of new retail brands and long-term partnerships. With a strong track record and global experience, IKEA Southeast Asia is confident that Toppen Shopping Centre will be the meeting place and heart and hub of the Johor community.

Facebook:

Instagram:


P/S: Mak ai, besar gilerrr ek shopping centre paling baru ni! Kita rasa berjalan-jalan dalam IKEA kat sebelah dia tu pun da penat. Hahaha.
Pusat Beli-belah Toppen Bakal Dibuka Pada November 2019 Pusat Beli-belah Toppen Bakal Dibuka Pada November 2019 Reviewed by Sunah Sakura on June 18, 2019 Rating: 5

4 comments:

  1. Wahhh...besau tu. Uih..makin sesak la jb ni

    ReplyDelete
  2. Tak sabarnyaaaa nak menjengukkkk

    ReplyDelete
  3. wahhh bestnya! Kalau belah malam boleh stargaze. Nice la collaboration ni

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions. Any comments with link will be deleted, I'm sorry, as I don't want it to increase my spam score. Thank you.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.