TERBAIK DARI ENCIK SUAMI

Thursday, February 3, 2011

Apa Itu Oregano?

Ada yang tanya saya kat segmen Pizza Telur Berkeju (banyakla ang punya segmen! :p), oregano tu ape? Meh sini nak cerita...

Gambar mestilah dicopet kat SINI

Oregano ni sejenis tumbuhan, banyak de kat Eropah dan kawasan Mediterranean. Kat Asia ni pun ada gak. Oregano digunakan dalam masakan terutama dalam masakan Itali dan Greek. Rasa dan aromanya lebih kuat bila guna Oregano yang dah kering. Serbuk oregano kering la maksudnya. Sangat best digandingkan dengan makanan yang pedas dan bawang putih. That's why oregano ni banyak orang guna untuk buat sos pizza dan spaghetti. Pasta? Sudah tentu! Saya selalu guna oregano dari Enchek McCormick. Yang macam ni...

Gambar ini pun dicopet!

Dari segi kesihatan? Hippocrates used oregano as an antiseptic as well as a cure for stomach and respiratory ailments. A Cretan oregano (O. dictamnus) is still used today in Greece as a palliative for sore throat. Cik Wiki kata~

Saya suka baunya... :))



1 comment:

Mutiara Bernilai said...

eh. baru prasan sal oregnao ni. raseny along yg tanye ritu.

:P

tq ngah

Blogger Rajin Komen

Get this widget
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari Jeneral Sunah Suka Sakura dot com.