Apa Itu Oregano?

Ada yang tanya saya kat segmen Pizza Telur Berkeju (banyakla ang punya segmen! :p), oregano tu ape? Meh sini nak cerita...

Gambar mestilah dicopet kat SINI

Oregano ni sejenis tumbuhan, banyak de kat Eropah dan kawasan Mediterranean. Kat Asia ni pun ada gak. Oregano digunakan dalam masakan terutama dalam masakan Itali dan Greek. Rasa dan aromanya lebih kuat bila guna Oregano yang dah kering. Serbuk oregano kering la maksudnya. Sangat best digandingkan dengan makanan yang pedas dan bawang putih. That's why oregano ni banyak orang guna untuk buat sos pizza dan spaghetti. Pasta? Sudah tentu! Saya selalu guna oregano dari Enchek McCormick. Yang macam ni...

Gambar ini pun dicopet!

Dari segi kesihatan? Hippocrates used oregano as an antiseptic as well as a cure for stomach and respiratory ailments. A Cretan oregano (O. dictamnus) is still used today in Greece as a palliative for sore throat. Cik Wiki kata~

Saya suka baunya... :))


10 comments:

  1. eh. baru prasan sal oregnao ni. raseny along yg tanye ritu.

    :P

    tq ngah

    ReplyDelete
  2. Mana nak dapat oregano dekat Malaysia... atau ada nama lain... I mean nama kg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama tamil Karupuravalli.. google jer ade banyak petua dgn daun fresh siap gambar n cara penanaman. Kalau sape sape dapat nama kampung tolong bagitau yee..

      Delete
    2. Nama tamil Karupuravalli.. google jer ade banyak petua dgn daun fresh. Ade gambo ngan cara tanam. Kalau ade nama kampung tolong update.

      Delete
  3. Di negara Malaysia ia dikenali dengan nama Selasih.Di Indonesia ia disebut daun Kemangi dan di Barat ia dinamakan Basil

    ReplyDelete
    Replies
    1. oregano bukan selasih...oregano adalah oregano...basil dan oregano adalah dua herba yang berbeza

      Delete
  4. Di negara Malaysia ia dikenali dengan nama Selasih.Di Indonesia ia disebut daun Kemangi dan di Barat ia dinamakan Basil

    ReplyDelete
  5. Ada kesilapan kat sini.. Oregano dan selasih (basil) tak sama.. Daun oregano lebih kurang daun pudina atau mint.. Selasih dlm english dpaggil basil, oregano dlm english still oregano..

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.