Thursday, May 10, 2018

Pengalaman Bercuti ke Jogjakarta - Hari Terakhir

Entri Sebelumnya:
Hari Pertama
Hari Kedua
Hari Ketiga


Assalamualaikum dan selamat hari Khamis!

Macam mana PRU-14? Hihihi. Walau apa pun keputusannya, semoga kerajaan baru yang dipilih oleh rakyat Malaysia menjalankan tanggungjawabnya ke atas negara dan sekalian rakyat yang telah memilih. Berat amanah yang dipikul sebagai pemimpin tu. Semoga yang telah terpilih menjadi pemimpin yang berwibawa dan berjiwa rakyat. Ameen.

Ok, hari ni saya nak kongsikan pengalaman hari terakhir bercuti di Jogja bulan November tahun lepas. Flight kami sebelah petang, jadi pagi ni kami keluar ke Pasar Beringharjo. Pasar ni lebih kurang macam Pekan Rabu kat Malaysia. Pusat perniagaan aneka barangan tempatan terutamanya pakaian. Kami naik Grab, sampai di pasar, pasarnya belum bukak lagi.

Pusat perbelanjaan Beringharjo, tak jauh dari Malioboro

Jadi, kami pun berjalan-jalan sahaja di kawasan sekitar pasar tu. Nak cari sarapan pagi, tapi tak ada gerai yang menyediakan makanan yang kami nak. Kebanyakannya Nasi Padang dan bakmi serta bakso saje. Pusing-pusing lah kami area tu, ambil gambar sekeping dua. Bila da nak balik, kami cek balik dalam pasar, ade beberapa kedai yang dah start bukak.

Kami beli palazo dan seluar yang diperbuat daripada kain batik. Mula-mula Fahreen aje yang nak beli seluar untuk kakaknye. Hujung-hujung, kami semua pun ikut membeli sebab harganya yang murah. Saya tak ambil pula gambar kami membeli-belah seluar tu. Hahaha! Tapi uols boleh tengok gambar berikutnya, Fahreen yang berbaju tshirt kuning, berseluar batik. Haa, gitu la fesyen seluarnya.

Wefie dulu sebab tak ada idea nak ke mana

Lepas membeli seluar, kami balik semula ke homestay naik Grab. Sampai homestay, semua dah lapar sebab belum makan apa-apa lagi. Encik suami ajak semua makan dekat warung area Alun Kidul. Nama warung ni Nasi Kuning Bu Yuli ALKID. ALKID tu singkatann untuk Alun Kidul. Hihi. Ramai juga pengunjungnya. Stail makan duduk bersila je atas lantai yang dihampar tikar. Menu yang kami order, mestilah yang related dengan nama warungnya. Nasi Kuning dan juga Lontong Opor.

Nasi Kuningnya tu macam nasi lemak kuning tu ha. Atau nasi minyak. Disertakan dengan ayam goreng, sambal tempe, kacang dan keropok. Kat Indonesia, almost all menu ada keropok. Dalam pinggan lontong pun ada keropok. Lontong opor dia macam lontong kuah lodeh kita, tapi kuah dia lain sikit rasanya. Kalau uols datang ke area sini, wajib cuba ya! 

Sarapan pagi di Nasi Kuning Bu Yuli ALKID, Jogjakarta

Lepas dah siap breakfast, kami balik semula ke homestay. Bersiap-siap apa yang patut dan setelkan segala yang perlu sebelum berangkat ke lapangan terbang. Sesambil menunggu, Mie pelawa semua makan Bakpia Premium Durian yang dia beli. Ha, kan saya dah janji nak share gambar bakpia. Gini la rupanya. Sedap sangattttttttttttttt tau! Kulitnya yang harum dan intinya yang tebal, berasa duriannya. Serius tak rugi beli. Kalau uols ke Jogjakarta, memang kena beli ole-ole ni.

Bakpia Premium Durian, Bakpia Pathok 25, Jogjakarta

Dalam tengahari, supir sampai di homestay. Kami pun bertolak ke Adi Soemarmo Airport. Bila sampai kat airport, kami ambil gambar beramai-ramai. Then tunggu ahli group yang kena check in luggage. Kami ingatkan kalau kami dah check in, tak perlu dah nak ke kaunter check in. Tapi kami silap. Bila kami da nak masuk gate berlepas, pegawai kat situ suruh sahkan boarding pass kami kat kaunter Air Asia. Haaaaaaaaaa? Semua kelam kabut turun balik sebab hampir semua tak pergi pun kaunter tadi. Nasib baik sekejap je nak sahkan. Kalau tak, naya la semua kena tinggal flight. Hahaha! Uols yang nak pergi Jogja, take note ya benda ni.

Group photo @ Lapangan Terbang Adi Soemarmo, berdiri dari kiri: Amin, Ejoy, Ejam, Faer, Angah Shah, Encik Suami, Epul, Abg Mie, Ain, Mie, saya. Duduk: Fahreen

Alhamdulillah, kami sampai Malaysia dengan selamat. Seronok betul bercuti dengan ahli group tour ni. Mula-mula sampai KLIA2 hari tu, rasa takut je tak boleh nak masuk dengan diorang. Sebab saya ni kan wanita Melayu terakhir. Wakakaka. Diorang sampai hari tu pun kebanyakannya bertshirt hitam aje. Macam ahli kongsi gelap pulak. Seriau tau. Bila dah start bercakap kat Jogja, rupa-rupanya semua perangai gila-gila aje. Hihihi.

Sampai Malaysia, rindu gila makanan Malaysia. Mana tak nya, kat sana kalau kita pergi mana-mana kedai makan, menu dia memang tak banyak variasi. Lebih kurang aje semua tempat. Pilihan air pun tak sampai 10. Bersyukurlah jadi rakyat Malaysia yang kaya dengan pelbagai jenis makanan. Alhamdulillah.

Sampai Malaysia, cari aiskrim Green Tea FamilyMart terus. Hahaha! 

Nak repeat Jogja tak?

Insya'Allah satu hari nanti nak pergi lagi cover tempat lain yang belum sempat pergi. :)

Ok, dah habis kisah kat Jogjakarta. Terima kasih semua sudi baca!

1 comment:
Write Comments
  1. Sana kain-kain batik murah ke tak ek ? Kawan Sis kata sana murah kain bati..

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com