BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, August 3, 2011

Sah Sudahhhh... Haram!


Sebelum ni saya pernah buat entri tentang mentega ni kat SINI. Masa tu dapat pekeliling dari JAIJ. Ada pihak kol JAIJ dan kata betul Mentega Golden Churn tu ada DNA khinzir, cuma belum dapat dipublish beritanya sebab in progress lagi.

Klik untuk tumbesaran tak berapa berganda-ganda

Tapi tadi bila Sis Lin da tag kat Facebook keratan akhbar tentang mentega ni, maka sahlah Mentega Golden Churn ni haram digunakan dalam makanan sebab da disahkan ada DNA khinzir.

Jadi lepas ni takleh guna dah mentega ni ye mak, adik, abang-abang, akak-akak, makcik-makcik, pakcik-pakcik... Sila cari alternatif lain... SCS dengan Anchor pun ok kot no~ Buttercup pun adaaa... Tapi Pak Cik Mat kata kalo nak wat kek better guna SCS atau Anchor... Buttercup...err...err...takde papelahh... :D


24 comments:

Dea said...

yalah..bok kwar brita tek..:)

Nazzue said...

KAN DAH CAKAP TADI HARAM...BETUL X CIK SUNAH?

♥NuR SyAFiQah♥ said...

yeke..member sy suka makan golden churn ni..huhu

nk kene bagitau dy ni

Nurul Mazni said...

ye ker?? nasib baik tak pernah beli. thanks sebab berkongsi.. :)

Alieff said...

tak pernah lak beli mentega jenama tu... sbb slalu guna yang memang well-advertised punya produk; elak syubhah. :)

nice info, thanks for sharing.

PinKy MoMMa said...

so far tak pernah beli lagi mentega ni dik..btw thanx utk perkongsian ini ya :)

lyn at home said...

emm tulaa lama dah dengaor tapi xdak bukti..sunah kak lyn C&P ni ke blog akak ya..buat rujukan sedara-mara &anak2 dimasa depan..hehehe TQ sunahh..

eiyna zhafirah said...

xprnh dgr pun jenama tue :P

Cik Eka said...

nasib tak pernah beli...

huhu..setia guna buttercup..tapi pernah ar tengok org buat kek guna butter ni..bau dia kuat sungguh dan berminyak2...beza sungguh....

Iffah Afeefah said...

erm tak penah gne pon

sbb dr dlu mmg gne buttercup

walpun pcm kate kek keras wakaka

anak gemilang said...

perkongsian yang bermanfaat

Cik Bunny said...

wat kek lapis guna buttercup memang tak sesuai sebab buttercup untuk sapuan roti sahaja =.="

sakura_sue said...

bagus bagus. bnda mcm ni lah perlu disebarkan :)

SoLy SoLicious said...

nsib bek xpenah guna..heeee

sergeant keroro said...

buttercup tu bukan powerpuff girls ke?

erk!

mas saari said...

tak pernah guna pun butter jenis ni... guna jenama buttercup je!

Sis-Lin said...

pernah guna atau tidak mentega tu belakang kira..tp sebaran berita ini la yg amat2 berguna buat semua.. :)

Suhaili Sarif said...

thanx 4 sharing sunah :)

FasiHaH SupiaN said...

tak pernah guna ni...time kasih kak gtau....

logorithm said...

Iye ker confirm tak halal? So far kita dengar citer dari satu pihak jer kan?

Ada pihak yang akan kena saman nanti...

http://www.ballantyne.com.au/whatsnew.cfm?CID=15

Pak Pis said...

ha ok...tadi baru pas baju

Kasut& Karipap said...

yeke....minta lah buttercup xde benda2 DNA nie...

Anonymous said...

JAKIM said otherwise here :)

http://halalmedia.my/jakim-undecided-golden-churn

logorithm said...

Whoops! I komen kat sini rupa-rupanya! Hehe...

Sorry la ye Cik Sunah pasal komen yang satu tuh kat entri yang lebih baru. Ini lah yang terjadi kalau ada banyak entri untuk satu subjek yang sama. I terkonpius dah... :-p

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.