Sah Sudahhhh... Haram!

August 03, 2011


Sebelum ni saya pernah buat entri tentang mentega ni kat SINI. Masa tu dapat pekeliling dari JAIJ. Ada pihak kol JAIJ dan kata betul Mentega Golden Churn tu ada DNA khinzir, cuma belum dapat dipublish beritanya sebab in progress lagi.

Klik untuk tumbesaran tak berapa berganda-ganda

Tapi tadi bila Sis Lin da tag kat Facebook keratan akhbar tentang mentega ni, maka sahlah Mentega Golden Churn ni haram digunakan dalam makanan sebab da disahkan ada DNA khinzir.

Jadi lepas ni takleh guna dah mentega ni ye mak, adik, abang-abang, akak-akak, makcik-makcik, pakcik-pakcik... Sila cari alternatif lain... SCS dengan Anchor pun ok kot no~ Buttercup pun adaaa... Tapi Pak Cik Mat kata kalo nak wat kek better guna SCS atau Anchor... Buttercup...err...err...takde papelahh... :D

You Might Also Like

24 Comments

  1. yalah..bok kwar brita tek..:)

    ReplyDelete
  2. KAN DAH CAKAP TADI HARAM...BETUL X CIK SUNAH?

    ReplyDelete
  3. yeke..member sy suka makan golden churn ni..huhu

    nk kene bagitau dy ni

    ReplyDelete
  4. ye ker?? nasib baik tak pernah beli. thanks sebab berkongsi.. :)

    ReplyDelete
  5. tak pernah lak beli mentega jenama tu... sbb slalu guna yang memang well-advertised punya produk; elak syubhah. :)

    nice info, thanks for sharing.

    ReplyDelete
  6. so far tak pernah beli lagi mentega ni dik..btw thanx utk perkongsian ini ya :)

    ReplyDelete
  7. emm tulaa lama dah dengaor tapi xdak bukti..sunah kak lyn C&P ni ke blog akak ya..buat rujukan sedara-mara &anak2 dimasa depan..hehehe TQ sunahh..

    ReplyDelete
  8. nasib tak pernah beli...

    huhu..setia guna buttercup..tapi pernah ar tengok org buat kek guna butter ni..bau dia kuat sungguh dan berminyak2...beza sungguh....

    ReplyDelete
  9. erm tak penah gne pon

    sbb dr dlu mmg gne buttercup

    walpun pcm kate kek keras wakaka

    ReplyDelete
  10. wat kek lapis guna buttercup memang tak sesuai sebab buttercup untuk sapuan roti sahaja =.="

    ReplyDelete
  11. bagus bagus. bnda mcm ni lah perlu disebarkan :)

    ReplyDelete
  12. buttercup tu bukan powerpuff girls ke?

    erk!

    ReplyDelete
  13. tak pernah guna pun butter jenis ni... guna jenama buttercup je!

    ReplyDelete
  14. pernah guna atau tidak mentega tu belakang kira..tp sebaran berita ini la yg amat2 berguna buat semua.. :)

    ReplyDelete
  15. tak pernah guna ni...time kasih kak gtau....

    ReplyDelete
  16. Iye ker confirm tak halal? So far kita dengar citer dari satu pihak jer kan?

    Ada pihak yang akan kena saman nanti...

    http://www.ballantyne.com.au/whatsnew.cfm?CID=15

    ReplyDelete
  17. yeke....minta lah buttercup xde benda2 DNA nie...

    ReplyDelete
  18. JAKIM said otherwise here :)

    http://halalmedia.my/jakim-undecided-golden-churn

    ReplyDelete
  19. Whoops! I komen kat sini rupa-rupanya! Hehe...

    Sorry la ye Cik Sunah pasal komen yang satu tuh kat entri yang lebih baru. Ini lah yang terjadi kalau ada banyak entri untuk satu subjek yang sama. I terkonpius dah... :-p

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com