BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, December 20, 2014

Percutian ke Lombok: Sebelum Berangkat

INI ENTRI KARANGAN BERPERENGGAN...KOH KOH KOH

Alhamdulillah. Dah selamat tiba di Johor Bahru, Malaysia tengahari tadi. Maka boleh lah membuka laptop untuk berkongsi percutian ke Lombok beberapa hari lepas bersama encik suami. Ini percutian pertama kali saya bersama encik suami ke luar negara. Mungkin juga boleh dianggap sebagai honeymoon? Entah!

Sebenarnya tiket ke Lombok ni saya beli beberapa bulan lepas bila suami menyatakan kesukaannya pada Lombok setelah mendengar cerita kawan-kawan serta menengok gambar super-serious cantik kawan-kawannya yang pergi ke Lombok. Ini hadiah buat encik suami sempena ulangtahun pertama pernikahan kami. Moga-moga dengan ini, Allah perkukuhkan lagi ikatannya, limpahkan lagi rasa kasih sayang antara kami, serta menambahkan lagi ilmu tentang diri masing-masing dalam permusafiran. Ameen.

Peta Lombok sumber dari Lombok Island Property

Lombok adalah salah satu pulau dalam Indonesia yang letaknya bersebelahan dengan Bali dalam peta dunia. Koh koh koh. Sila bukak peta sekarang! Dari Malaysia, ada banyak flight yang boleh menerbangkan kita ke Lombok, tapi hanya Air Asia yang setakat ni menerbangkan penumpang terusssss ke Lombok, tak perlu singgah-singgah ke Bali kemudian kena naik kapal atau kapal terbang lain pula. Pesawat Air Asia menawarkan penerbangan ke Lombok dari dua tempat, iaitu Kuala Lumpur (daily) dan Johor Bahru (3 hari seminggu - Selasa, Khamis, Sabtu, boleh bukak website Air Asia untuk explore). Tiket yang saya tempah ni dari Johor Bahru sebab masa tempah tu, tiket dari Kuala Lumpur dah begitu mahal harganya. Disebabkan saya tempah dengan Air Asia (yang harganya jarang fix) dan takde lah promo sangat masa tu, saya dapat tiket pergi balik JHB-LOP-JHB RM 213 seorang. So, total dengan encik suami RM 426. Kalau kamu-kamu nak murah sikit, selalu-selalu lah menjenguk website Air Asia, ok?

Bagi yang nak bercuti ke Lombok, sebelum berangkat pastikan kamu-kamu membuat sedikitttt study tentang Lombok. Terima kasih encik suami yang rajinnnn study pasal Lombok, kalau nak harapkan saya, owhhh! Esok nak ke Lombok, malam ni baru baca! Phewww! Ye lerrr, kalau macam saya dan encik suami yang main aci redah aje ni, tak guna apa-apa ejen atau tour pun, kena tahu sedikit sebanyak tentang pengangkutan kat sana, penginapan, tempat-tempat makan, tempat-tempat cantik dan menarik untuk diambil gambar, eh! Hihi. Uols boleh baca banyak maklumat tentang Lombok kat The Lombok Guide, dan juga dari perkongsian pengalaman-pengalaman orang lain yang dah pernah ke Lombok.

Lombok ni besar, saya dan encik suami memilih untuk stay kat kawasan Batu Bolong - Senggigi sebab pantainya masih cantik terpelihara dan tak terlalu crowded. Selain Senggigi, ada jugak pantai Kuta yang tak kurang popularnya, tapi dari pembacaan saya, ramai yang prefer pantai Senggigi yang lebih menenangkan.

Untuk penginapan, kami buat booking melalui web Booking.com via trivago tak lama lepas tiket flight berjaya ditempah. Masa tu saya tertarik sangat dengan Sunset House Lombok bila baca komen-komen yang sangat baik, view yang cantik, dekat dengan pantai dan boleh tahan berpatutan harganya juga. Setelah membelek-belek harga yang ditawarkan oleh kebanyakan website, Booking.com bagi harga yang boleh dikatakan paling berbaloi. RM 141 per night bersamaan 500,000 rupiah, standard room dengan 1 king size bed. Saya dan encik suami stay 3 hari 2 malam, so total 1 juta rupiah harganya (RM 282). Biasanya, hotel akan tolak separuh harga atau harga bilik satu malam daripada Credit/Debit Card yang korang registerkan masa isi borang tempahan kat Booking.com at least 2 minggu sebelum tarikh check in. So, pastikan dalam akaun bank yang korang register tu, ada sejumlah duit tersebut, ok?

Contoh Currency Converter yang saya pakai masa kat Lombok

Jangan lupa juga untuk tukar duit Malaysia kepada Indonesia sebelum bertolak! Kat Lombok, orang tak terima duit Malaysia, ok! Make sure jugak uols da install awal-awal Currency Converter dalam handphone, senang la nak banding-bandingkan harga dengan ringgit Malaysia masa kat sana. Tapi in case duit yang kamu-kamu tukar tu terhabis pakai kat sana, still ada banyak ATM Machine dan Money Changer. Cuma, bagi yang nak pakai ATM card kat sana, make sure uols da activate Overseas ATM Facilities dengan pihak bank ok? Benda ni saya baru tahu sehari sebelum balik ke Malaysia. Owh, sangat haru-biru keadaan masa tu, tapiiii tunggu saya cerita dalam entri seterusnya, ya!

Nak rehat dulu!

P/S: Takde gambar berLombok sebab ni cerita sebelum berangkat je... :p

ENTRI SETERUSNYA:
Percutian ke Lombok: Hari Pertama 1 - Sunset House Lombok


6 comments:

zarulfarhana said...

lombok..best tur..byk saya baca dri blogger lain tntg percutian di lombok...

Kira Sakura said...

tetiba lak rasa nak ke lombok haaa hihihihi

melancong_murah _baloi said...

SALAM PELANCONGAN DARI MELANCONG_MURAH_BALOI menyediakan pakej melancong ke Lombok dengan harga yabg cukup awesome dan berbaloi-baloi 😊 yang penting urusan di Malaysia, diyakini

contact : 0175367426 Nurul Insyirah
Email : melancongmurahbaloi@gmail.com
Instagram : melancong_murah_baloi

Aisyah Aila Varisha said...

Kalau teman-teman yang ingin bercuti ke Lombok boleh menggunakan perkhidmatan kami, WA +62 877 88 555 153 :)

Elang Lombok Tour said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Elang Lombok Tour.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Lombok Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

ELANG LOMBOK TOUR
Tour operator & Travel Agency

Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

Contact person :
AFFANDI
BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

Elang Lombok Tour said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Elang Lombok Tour.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Lombok Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

ELANG LOMBOK TOUR
Tour operator & Travel Agency

Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

Contact person :
AFFANDI
BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.