BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, April 19, 2018

Chicken Wrap Untuk Dinner

Chicken Wrap untuk makan malam

Assalamuaikum dan selamat petang?

Dah makan malam?

Setelah dua minggu berusaha untuk mengamalkan pemakanan sihat, hari ni saya bergembira dengan penurunan angka pada penimbang. Dua minggu kurangkan pengambilan nasi, kurangkan minuman manis, kurangkan minyak, kurangkan processed food dan kurangkan segala perasa dalam makanan. Memang rasa pelik makanan tu, kadang-kadang rasa tawar, paksa jugak masuk dalam mulut sampai habis. Kata nak kurus di hari raya kan? :p

Tapi saya tak la strict sangat jaga sampai bersih semua tu. Kadang-kadang saya makan jugak kek, makan setiap hari pulak tu! Makan jugak ayam gulung goreng, karipap goreng, brownies, minum air teh, air pepsi dan banyaaaaaaaaaaaaaak lagi. Kalau dah suka makan, macam ni laaaa! Hahaha!

Hari ni tetiba teringin nak makan chicken wrap. Beli wrap jenama Onions perisa Wholegrain dekat Maslee Express, rega dalam RM7.70 sebungkus, ade 8 keping wrap dalam tu. Tengahari lagi saya da perap ayam dengan bawang putih, halia dan minyak bijan. Saya bubuh jugak sikit sos lada hitam Sarawak yang boleh guna untuk perap ayam tu. Sikit je tau. Tak perlu garam dah. Bila petang, da bole bakar. Dah siap bakar, cincang kasar. Susun daun salad atas wrap yang dah dibakar sekejap atas api dapur, letak ayam, letak potongan tomato ceri, picit sos cili sikit. Haaa...kan dah kata, takde la clean sangat. Hahaha!

Ye, hari ni banyak makan yang bukan-bukan.

Esok lusa ganti balik! :p


Jalan-jalan ke Osaka, Jepun - Hari Ketiga

Entri Sebelum:

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Tetiba hari ni terbuka hati nak update blog yang bersawang kembali beberapa bulan. Berkat dilamar JDT Blogger, maka saya menanam hasrat untuk kembali aktif mengasah penulisan di sini. Cewah. Poyo.

Ok, straight to the point. Kita sambung lagi perjalanan di Osaka untuk hari ketiga.

Pada hari Jumaat, 3 Mac 2017 tu, saya dan encik suami keluar pagi-pagi ambil train ke Kobe. Dari Temma stn., pergi Osaka stn., ambil JR Line ke Sannomiya stn. Kat sini, tukar train ke Municipal Subway (bukan JR) untuk ke Shin-Kobe stn. Tambang adalah 210¥ sehala untuk seorang. Kalau tak nak naik train, boleh juga berjalan kaki dari Sannomiya stn. ke Shin-Kobe stn. selama lebih kurang 20 minit.

Bila dah sampai Shin-Kobe stn., kitorang blur. Serius lama gila kitorang stuck kat pekan tu sebab tak jumpa jalan nak ke Nunobiki Waterfalls. Yang kami jumpa adalah pintu gerbang ke Nunobiki Herbs Garden & Ropeway. Berpusing-pusing jugak sambil bergoogle map. Jalan punya jalan, naik tangga turun tangga, belek-belek lagi info kat internet, rupa-rupanya kami salah faham. Sepatutnya, Shin-Kobe stn. yang dimaksudkan dalam internet tu adalah Shin-Kobe Shinkanshen stn. Stesyen keretapi peluru (bullet train) Shin-Kobe tu tak berapa jauh sangat dari subway stn yang kami turun. Akhirnya dengan maklumat terbaru, ikut google map lagi, kami berjalan kaki ke Shin-Kobe Shinkansen stn.

Muka masam sebab tak jumpa jalan kebenaran

Sampai kat stesyen tu, kami nampak papan tanda untuk ke Nunobiki Waterfalls. Kena turun ke bahagian parking basement, ade laluan khas dari kawasan parking tu untuk ke belakang stesyen. Waterfalls tu letaknya di kawasan bukit belakang stesyen shinkansen tu. Kena memanjat lah ya ke atas. Masa naik atas tu, terserempak juga dengan orang-orang Jepun kat sana yang dah nak turun ke bawah, ade jugak pelancong lain yang naik menyusul lepas kami. Jalan naik ke atas tu macam ade anak-anak tangga, bukan tanah licin semata. Jadi, ia agak memudahkan walaupun mengah jugak lah. Hahaha! Dengan cuaca sejuk macam tu. Peluh pun tak sempat nak duduk lama kat kulit.

Nampak tak muka berpeluh mendaki tu..hahaha..sempat pulak ambil gambar pokok limau belakang rumah orang Jepun

Hasilnya, masya Allah! Ciptaan Allah yang sangat cantik di depan mata. Hilang penat mendaki. Serius sama dengan gambar air terjun Nunobiki yang kat dalam website dia. Air terjun Nunobiki ni tinggi dia 43 meter, sebelumm nampak air terjun ni, akan jumpa satu air terjun lain kat pertengahan pendakian. Nama Nunobiki tu katanya sebab rupa air terjun tu macam kain yang membalut (draped-cloth appearance). Entah la ek, tak berapa nak paham. Tapi kalau tengok gambar, nampak macam helaian kain gak. Tak jauh dari air terjun ni, dalam 20 minit perjalanan, boleh ke Nunobiki Herbs Garden, antara taman herba terbesar di Jepun. Boleh juga naik kereta kabel untuk tengok view dari atas taman ni, tapi kami tak pergi dedua ni sebab nak save budget. Hahaha!

Nampak kereta kabel dari bawah pun jadi lah..hihi
Peta Nunobiki Herbs Garden & Ropeway

Lepas spend masa kat sini, kitorang gerak turun dan patah balik ke Sannomiya stn. Dari sini, kami ambil JR Line menuju Himeji, dan turun di Motomachi stn. 10 minit berjalan kaki dari stesyen ni, akan jumpa Masjid Kobe. Masjid ni merupakan masjid pertama yang dibina di Jepun pada tahun 1935. Kitorang solat Zohor kat sini. Disebabkan hari ni hari Jumaat, jemaah agak ramai di masjid, dan jemaah muslimat pun ada sekali untuk solat Jumaat.

Masjid Kobe...ramai pelajar dari Indonesia di sini

Sekitar masjid ni ada banyak restoran halal dari selera India dan Asia Barat. Ada jugak satu kedai runcit khas yang menjual makanan halal dari serata dunia termasuk dari Malaysia ya! Kobe Grocers nama dia. Boleh lah beli jajan untuk makan tepi jalan. Kami tak makan tengahari kat area sini sebab kononnya nak ke Kobe Port makan kat Cappadocia. Ape tu?

Haa, dari Motomachi stn., kami naik JR train ke Kobe stn. Keluar dari train, kami menapak menuju ke Kobe Harbourland. Niat nak makan tengahari di tepi pelabuhan, tapi bila sampai dekat kedai Cappadocia tu, rupanya bisnes dia dah tutup. Mungkin sebab tak ramai pengunjung kot? Atau da bukak bisnes lain. Entah lerr. Jadinya, saya dan encik suami hanya duduk ambil angin di tepi pelabuhan Kobe. Sambil bersedih sebab tak dapat makan, tapi tetap gembira sebab da jejak kaki ke sini. Siap dapat pakej jejak Anpanman Museum (jejak kat luar je lah) lagi. Hahaha! But, seriously, Kobe sangat tenang! Suka sangat suasana dia. Alhamdulillah.

Kalau ke Jepun, jangan lupa ambil gambar dengan penutup longkang, serius cantik..hahaha!
Kobe Anpanman Museum from outside

Disebabkan sakura tak mekar lagi, ambil gambar dengan kudupnya pun boleh lah!

Dari Kobe, kami balik ke Temma. Petang tu makan maggi je. Malam lak disebabkan takde aktiviti dah, kami bercadang untuk gi Osaka city, cari Hard Rock. Esoknya tak payah dah keluar sampai malam sebab lusa pagi-pagi dah nak balik Malaysia. Sepupu saya kirim tshirt Hard Rock Osaka sehelai. Nak ke sana, kena ambil train dari Osaka ke JR Namba. Tak berapa ingat sama ada kami ada naik local subway ke tak sebab yang ni di luar itinerari. Yang ni pun jauh gak berjalan kaki. Pakai google map je uols, tu pun hampir perang dingin sebab da nak sesat tak jumpa jalan. Hantu punya GPS. Bahahah! Tapi encik suami mengikut aje ke mana saya bawak. :)

Subway station letaknya bawah tanah, yang ni tak pakai JR Pass dah..kena bayar tiket lain sebab kami tak ambil Osaka Amazing Pass
Antara design tshirt di Hard Rock Cafe Osaka

Dengan pembelian kat Hard Rock Cafe ni, kalau kita beli exceed certain amount, kita boleh dapat pengecualian cukai. Untuk foreign tourist sahaja ya. So, ok lah kan? Da habis membeli-belah, kami pun balik ke guesthouse. Seperti biasa, singgah cari strawberry dulu kat Tenjinbashi-suji punya shopping market. Hahaha! Wajib!

Ok, nanti sambung hari keempat pulak dan last pulak! Fuhh, berusaha!


Wednesday, January 17, 2018

Jalan-jalan ke Osaka, Jepun - Hari Kedua

Entri Sebelum:
Sebelum ke Jepun
Hari Pertama


Assalamualaikum dan selamat hari Isnin!

Hari cuti-cuti Malaysia. Hihi. Hari ni saya nak sambung entri untuk hari kedua di Osaka pulak. Sementara ada mood ni kan. Kalau tak, entri Port Dickson dengan Jogjakarta pun terbengkalai kalau tak teruskan menaip. Tapi, tengok gayanya, memang tahun depan baru lah sampai entri dua tempat terkemudian tu. Hahahah!

Haa..kau tengok, dah tahun depan pun...perenggan pertama tu saya buat tahun lepas tau..hahaha!! Takpe, kita sambung ajee!

JR West Rail Pass - masih simpan dalam purse sampai sekarang..hihi

Ok, hari kedua kami di sini, kami gerak dari apartmen pukul 8 lebih. Tak keluar terlalu awal sebab hari bekerja ni, train akan jadi macam tin sardin dengan rakyat Jepun yang pergi kerja naik train awal pagi. So, nak elakkan benda tu, disarankan untuk keluar selepas 8 pagi. Hari ni kami nak ke Kyoto. Bermula lah penggunaan JR West Kansai Area Pass. Kami ambil JR train ke Osaka dari Temma stn. Di Osaka pula, tukar train lain ke Kyoto. Benda-benda ni, korang boleh google maps sendiri before ke Jepun ya. Ade panduan train ape yang korang bole naik, gerabak berapa, berhenti stesyen mana dan berapa minit akan sampai. Osaka ke Kyoto naik JR train mengambil masa tak sampai 1 jam. Dalam perjalanan tu, boleh lah belek itinerary untuk make sure betul hala tuju kita.

Belek-belek itinerary sambil tunggu train sampai ke destinasi

Sesampainya di Kyoto, kami terus ambil train ke Saga Arashiyama stn. Ya, kononnya begitu. Tapi kami tersalah naik train, tak berhenti pun dekat Saga Arashiyama stn, tapi dia berhenti dua stesyen selepas tu. Masa ni la kami baru nak memahami sistem train Jepun. Seperti yang saya ceritakan dalam entri pertama. Train dia ade local, rapid dan special rapid. Salah satu jenis train ni adalah yang ekspress dan tak akan berhenti dekat semua stesyen. Jadi, kalau terlepas stesyen, jangan panik. Tunggu train yang betul untuk balik semula ke stesyen yang sepatutnya.

Disebabkan da terlepas Saga Arashiyama stn, kami decide untuk stop dekat stesyen sebelum Saga Arashiyama, iaitu Kameoka stn. Dari sini, menapak sikit ikut orang lain berjalan beramai-ramai ke Sagano Relic Railway atau disebut juga Sagano Romantic Train. Train ni adalah train khas yang melalui sepanjang Sungai Hozugawa untuk pelancong melihat pemandangan alam semula jadi. Perkhidmatan train ni ditutup sepanjang musim sejuk, tapi dibuka semula pada penghujung musim. Time kitorang pergi tu, maksudnya diorang baru buka balik la.

Pemandangan sawah padi sepanjang menapak ke Torokko Kameoka stn.

Sampai kat Torokko Kameoka stn, beli tiket untuk naik Sagano Romantic Train berharga 620¥ seorang, sehala. Kami ambil sehala je sebab nanti ade plan lain pulak. Da beli tiket tu, tunggu la train sampai. Ambil gambar banyak-banyak dulu sambil tengok pelancong dari negara China yang datang beramai-ramai riuh rendah bunyinya. -_-"

Torokko Kameoka stn, khas untuk Sagano Romatic Train (bulatnya pipi di situ)

Kat stesyen tu ade seorang pengawal yang akan jaga keselamatan penumpang. Bila train da muncul dari jauh, dia akan pastikan kita tak terlalu dekat dengan landasan. Bercakap dalam bahasa Jepun sambil tiup wisel, buat-buat fahamlah ya!

Pengawal landasan Uncle Jepun suruh tepi sikit

Dalam train, kena duduk ikut nombor seat dan platform dalam tiket. Ruang antara seat yang berhadapan adalah sangat sempit. Depan saya dan encik suami masa tu adalah dua orang pelancong remaja lelaki dari China. Memang nak bertemu je lutut kami time duduk tu. Tapi tak lama, bila da start nampak sungai, saya dan encik suami bangun dan berdiri je tepi tingkap besar train tu. Ya, boleh berdiri. Tapi tanya dulu, minta izin ya dengan "konduktor" dalam train tu. Jangan main bangun je. Hihi.

Sangat cantik pemandangan sepanjang Sungai Hozugawa. Air dia kaler biru kehijauan. Sangat bersih, tanpa sampah sarap. Siap boleh nampak itik berenang lagi. Train berhenti jugak kejap kat salah satu perkampungan ke ape tah, sebab tak faham bahasa Jepun. Ade penerangan tentang tempat-tempat yang train slow down dan berhenti, tapi tak faham sepatah haram. Hahaha!

Sungai Hozugawa dari dalam Sagano Romantic Train

Bila da sampai Torokko Saga stn, kami turun dan menapak sedikit ke Arashiyama Bamboo Grove. Salah satu tempat paling unik di dunia kerana ladang buluhnya. Pergi pagi-pagi weekdays, tapi pelancong lain pun da ramai. Sempat juga ambil gambar dengan orang Jepun yang berpakaian tradisi mereka. Kami pun ambil kesempatan juga bergambar dengan pakaian tradisi kami. Eh! Ya, kami berbaju Melayu dan berbaju kurung putih pada hari kedua di sini. Semata-mata nak ambil gambar istimewa kat bamboo grove tu. Hihi. Ade beberapa orang Malaysia yang datang tegur kami, dan offer untuk ambilkan gambar kami. Dia salute tengok encik suami berbaju melayu masa mula-mula masuk ke kawasan ni katanya. Menahan la sejuk sekejap untuk shooting gambar, lepas tu laju-laju pakai balik baju sejuk. Koh koh koh.

Arashiyama Bamboo Grove, Kyoto

Dari Arashiyama Bamboo Grove tu, kami kena keluar untuk cari Saga Arashiyama stn. Mula-mula kami tanya penarik beca. Dia tak pandai bercakap bahasa Inggeris, tapi dia berusaha jugak nak tunjuk jalan dengan isyarat tangan. Jadi, kurang faham la sikit. Tapi kami tunduk dan ucap terima kasih juga. Menapak la ikut orang lain berjalan keluar ke kawasan perumahan Arashiyama, sambil encik suami buat video live. Ralit sampai sesat. Hahaha! Alhamdulillah, ternampak papan peta besar yang disediakan untuk pelancong. Rupanya da terlebih berjalan. Patah balik sampai jumpa stesyen.

Dari Saga Arashiyama stn, kami naik train ke Kyoto semula. Turun kat Kyoto, bukak google maps dan cari restoran Ayam-YA. Salah satu restoran ramen halal di Kyoto. Menapak la kami cari restoran tu dalam 15 - 20 minit juga. Akhirnya jumpa, tapi da almost nak tutup sebab dah nak dekat pukul 2 petang. Macam yang saya gitau sebelum ni, restoran kat sini kebanyakan bukak waktu lunch, then tutup dan bukak balik waktu dinner.

Ambil gambar ni lepas kedai dah tutup, kain rentang dah takde

First time kami order makanan guna mesin. Pilih makanan yang kita nak dari menu dekat mesin tu, then masukkan duit. Nanti mesin keluarkan kupon makanan, bagi dekat waiter. Then kita duduk je la tunggu makanan sampai. Saya tak ambil pula gambar mesin tu. Haha! Kat Ayam-YA ni bukan ada menu ramen semata, ada jugak menu nasi, ayam goreng dan macam-macam lagi. Saya order ramen, encik suami order nasi dengan kari ayam Jepun. Sambil tunggu makanan sampai, kami solat dulu dekat surau yang disediakan. Ya, Ayam-YA ada sediakan surau berasingan untuk lelaki dan perempuan. Sangat memudahkan. Alhamdulillah.

Restoran Ayam-YA, Kyoto menyediakan surau berasingan lelaki dan perempuan

Dari Ayam-YA, kami ke stesyen semula. Ambil train ke Inari stn. Pun pakai JR Pass. Hentian Inari stn. ni berhenti betul-betul depan Fushimi Inari Shrine. Salah satu shrine yang terkenal di Kyoto kerana pintu-pintu torii (torii gates) yang merah menyala. Difahamkan, pada pintu-pintu gerbang tersebut tertera nama-nama penyumbangnya. Shrine ni macam temple untuk penganut agama Shinto. Torii gates dia ada kat belakang shrine ni. Pengunjung yang datang ke sini boleh berjalan dalam tunnel yang terhasil dari susunan torii gates, mendaki ke puncak Gunung Inari. Tapi kami tak pergi sampai puncak pun. Sebab kesihatan fizikal saya tidak mengizinkan. Sakit lutut, nkoo. Sedih jugak lah time ni pulak nak sakit lutut bagai. Aduhai. Kesian encik suami tak puas mendaki. Kami pun turun semula melalui torii gates dan sempat ambil gambar dengan gadis-gadis Jepun berkimono. Wajib la ambil gambar kan! Hihi.

Bergambar dengan sepupu sepapat dekat Inari Shrine Torii Gates

Dari Inari stn., kami ke Kyoto stn., tukar train untuk pulang ke Osaka stn. Dalam perjalanan, kami turun di Takatsuki stn. Berniat nak ke Matsuzakaya Takatsuki Store, cari kain cotton Jepun. Tapi bila dah sampai Matsuzakaya, harga kainnya agak mahal berbanding di Nippori dua tahun lepas. Encik suami je yang membeli kain untuk business Pocket Tee Luigiz Collection dia. Saya hanya beli cenderahati untuk adik yang buat business Busy Book. Keluar dari Matsuzakaya, kami duduk sekejap depan store tu. Tengok orang lalu-lalang, tengok langit, hirup udara segar.

Matsuzakaya Takatsuki Store

Lepas tu, kami naik semula train dan turun di Osaka stn. Encik suami ajak jalan-jalan kejap dekat area Osaka stn. tu. Tetiba je kami sampai dekat Pokemon Center. Hahaha! Ramai pengunjungnya. Pokemon pun ramai jugak. Patung Pokemon yang ramai. Hahaha! Tapi tak beli ape-ape pun, just tengok-tengok je buat mengisi masa terluang. Dari Osaka stn., kami balik ke Temma. Macam biasa, jalan-jalan dekat Tenjinbashi-suji sebelum balik apartment. Siap beli pasta, minyak masak, telur. Malam tu kami masak sendiri di apartment, makan nasi brahim's bawak dari Malaysia, dengan pasta sukahati oleh encik suami. Hahaha! Lepas makan, tido!

Hari esok, perjalanan tak kurang jauhnya!


Entri seterusnya:
Hari Ketiga


Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (48) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.