Dugaan Delivery

February 12, 2017

Kisah semalam, saya ada share di FB.

Hari ni, saya share kat sini lah ya.

Sekarang ni, saya aktif buat tempahan Brownies & Bars. Selera Sakura sekarang da ade set Happy Box (rujuk Insta dan FB Selera Sakura). Set Happy Box ni, berharga RM15 satu pek, yang mana kat dalam tu ada 15 pcs aneka brownies dan bars. Tapi saya tak pos ya, saya buat delivery je sekitar Skudai & Johor Bahru.

Happy Box Selera Sakura

Semalam, saya keluar delivery dalam pukul 11 lebih pagi, biasanya bawak lebih pek brownies dalam kereta, mana tau ada on-the-road buyer. Memang ada, alhamdulillah. Then, pukul 1 macam tu da gerak balik rumah. Cuaca sangat panas, mata mengantuk. Beberapa kali tersengguk, sangat terasa jauhnya nak sampai rumah. Ada beberapa saat, duduk line paling kanan tapi kereta depan dah jauh bebenor. Maafkan saya kereta belakang. Ada beberapa saat, hampir cium besi divider tapi sempat tersedar. Alhamdulillah sempat sampai rumah sebelum jadi apa-apa.

Dah sampai rumah, berniat nak nap sekejap. Ada whatsapp masuk. Nak Happy Box 1, delivery ke BBU. Boleh, tapi pukul 4 ke atas. Then time tengah mamai2 mengantuk, sempat baca komen2 kat group food delivery. Sambil-sambil reply, sambil lelapkan mata. Whatsapps masuk akhirnya dibiarkan aje. Then, terjaga nak dekat pukul 4. Ade lagi buyer nak close deal. Ok, kena gerak ni. Kang lambat pulak!

Keluar lah delivery dengan bawak pek brownies lebih jugak. Tiba-tiba, masa pek brownies tinggal 2 orang je lagi nak deliver, ade whatsapp masuk. Ya Allah, saya terlupa buyer BBU sebelum nap tadi! Pek yang saya bawak lak semua da jadi milik orang. Da bincang-bincang dengan buyer tu, alhamdulillah tukar delivery esok pagi which is pagi ni lah. Singgah solat kejap kat Petronas, beli makanan untuk housemate yang kirim, then sambung delivery lagi. Nasib baik on the way balik rumah kali ni tak mengantuk dah, banyak betul fikir pasal delivery process (nak teruskan buat delivery sendiri ke, nak hire orang ke, atau buat pickup only, no delivery dah) sebab da rasa terkilan boleh terlupa buyer BBU tu. 😢

Terlalu banyak benda nak kena buat dalam satu masa. Kadang-kadang sambil drive pun nak baca whatsapp buyer. Nak cari direction kat waze lagik bila customer tukar tempat pun ada. Koh koh koh. Macam-macam dugaannya, takpe, start with difficulties, insya'Allah ini stepping stone untuk masa hadapan yang lebih baik. Semoga wanita-wanita yang berniaga sendiri dari rumah seperti saya diberikan ketabahan dan kekuatan untuk terus mencari rezeki sampingan yang halal buat keluarga masing-masing. Ameen.

Pengajaran dari komen-komen rakan FB dari kisah saya ni:
  1. Tanggungjawab kita lebih banyak daripada masa yang kita ada.
  2. Rezeki setiap orang telah Allah setkan sejak azali, tapi rezeki tak akan datang bergolek.


Terima kasih untuk customer BBU tu, tadi da selesai delivery kat dia pagi-pagi. Hihi.

You Might Also Like

1 Comments

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com