Friday, June 22, 2012

Da Masuk Waktu ke Belum Ek?

Gambar dari fitrahworld

Erm... Dah lama tak buat entri Eh, Ustazah! pada hari Jumaat. Blog pun da jarang-jarang update sekarang ni kan? Bizi katanyaaa. So, hari ni nak update sesuatuuu. Ehem ehem~

Kamu-kamu semua pernah tak mengalami keadaan tak tau waktu solat da masuk ke belum, yang mana kamu sampai kat satu tempat baru, takde orang yang kamu-kamu boleh tanya, apetah lagi bila duk dalam hutan bercamping sakan, jauh sesangat dari masjid-masjid dan surau yang bila masuk waktu solat ade azan berkumandang?

Bila dalam situasi macam ni, mesti susah kan nak tau bila sebenarnya waktu solat. Haaa... Sebenarnya, ada kaedah lain untuk tahu waktu solat ni dengan menggunakan matahari. Maksudnya, ni untuk tempat yang boleh nampak matahari lerr. Itu limitasi entri ni, ok? Jangan tanya pasal bulan pulak. =.=

Ok, untuk 5 waktu solat fardhu, kedudukan matahari yang boleh kita tengok adalah semacam berikut:

Zuhur - Mula bila matahari start condong ke sebelah barat dan bayang mula condong ke sebelah timur.

Asar - Mula bila bayang lebih panjanggggg dari objek asal.

Maghrib - Mula dengan tenggelamnya semua bulatan matahari.

Isyak - Mula bila hilangnya cahaya merah kat tempat matahari terbenam.

Subuh - Terbitnya fajar, cahaya kat tempat matahari naik sedikit demi sedikit dan semakin lama semakin terang.

So, lepas ni, kalo duk tepi pantai or dalam hutan, boleh la rujuk matahari ye~ ;)


Sumber: "Anda Bertanya Ustaz Azhar Idrus Menjawab", m/s: 22

9 comments:
Write Comments
  1. sangat suka entri ini. info yang boleh dikongsi-kongsi walaupun ada yang tahu dan ada yang tidak tahu. thanks~

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum sunah...menarik dengan n3 perkongsian ni....:)

    ReplyDelete
  3. Terima kasih ye Sunah. Ilmu baru ni.

    ReplyDelete
  4. wah boleh print screen ni. mana tahu nanti ada g camping ke.

    ReplyDelete
  5. Baru saya tahu ada di youtube zikir terapi yang lain ..dulu ada Lailaha Illallah sahaja... btw..bagus..keep it up..halwa telinga pengunjung diterapi dengan zikir dan meraih pahala dalam masa yang sama ; )

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com