BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, December 19, 2010

Ungkep???

Untuk dinner tadi, try buat ungkep. Masakan orang Jawa bak kata Mama. Ramuan dikutip daripada blog Mama dan web My Resipi. Saya gabungkan kedua-dua resepi. Memandai je kan. Kaler dia tak macam yang Mama buat, sebab saya guna cili kering, bukan cili padi kaler hijau. So, macam mana Mama? Dapat berapa markah ni? :D

Ungkep ni nak masak dia senang je kalau ikut resepi, lebih kurang macam lauk-lauk yang lain juga. Tapi bezanya pada ungkep adalah kunyitnya (kot). Pernah dulu seorang Bu'eh cakap, kunyit jangan terlebih, nanti masakan jadi pahit. Bolehlah ambil sebagai petua ya. :)



4 comments:

cahayasemulajadi said...

Baru lepas cerita pasal ungkep ni semalam kak..
x terbayang macam mana rupanya, sekali akak dah buat...
walaupun mak saya jawa asli tp pnh dgr bende ni..

Sunah Mohammad said...

lin> ye ke? ada instinct la tu..tunggu lin datang insyirah jak, boleh bagi rasa sikit...:D

Nurul 'Uyun Binti Ahmad said...

sayang, kalau guna cili merah, kita tak panggil dia ungkep pule =) kita panggil dia ungkap. haha.. =) layan sudah sun2.. asal sedap, ala2 ungkep, boleh dah tu =)... kreatif kan!

Sunah Mohammad said...

@mama
ungkap? haha..yezza~ kita kena kretep!! :D

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.