Friday, April 20, 2012

Mata Bertentang Mata

make eye contact by ~thebjoernsons on deviantART

Eye contact.

Penting ke eye contact? Erm... Ramai yang kata eye contact ni penting dalam komunikasi. Kadang-kadang dari pandangan mata tu la kita boleh tahu cerita dalam hati seseorang. Dari mata turun ke hati katanya kan?

Sebenarnya eye contact yang baik boleh menambahkan keyakinan orang lain terhadap kita. Boleh jadi penambah perisa dalam penyampaian. Orang yang boleh bertentang mata dengan orang lain masa menyampaikan sesuatu, lebih mudah mendapat pengaruh dan kepercayaan.

Dan eye contact semasa perbualan antara dua sahabat pun penting jugak. Erm, kalau kamu ada masalah, dan kamu nak berkongsi dengan kawan kamu, dia nampak macam mendengar tapi pandang tempat lain, mesti rasa annoying kan? Macam nak tak nak je tolong kita. Sebab tu la penting gak eye contact ni dalam komunikasi lisan. Lisan ok, lisan!

Malah, dalam presentation dan viva master dengan PhD pun, sangat-sangat penting untuk buat eye contact dengan examiners. Baru examiners tu rasa kita ni yakin dengan projek kita. Konon-konon bersungguh-sungguh ni. Padahal dalam hati, hanya Tuhan saja yang tahu. Uiyooo. Tu baru bab presentation kayyy. Belum sesi soal jawab lagi.

Tapiii... Nak eye contact sangat pun, pandai-pandai jugaklah jaga pandangan antara bukan mahram kayyy? ^_^


P/S: Ini idea co-supervisor saya. :p

12 comments:
Write Comments
  1. Hehe ai buat tak eh eye cntact ngn you

    slmt berjaya utk viva

    tips utk ai gak ni


    cuakkk

    ReplyDelete
  2. Blink blink blink mata saya berkelip melihat blog kak sunah :)

    ReplyDelete
  3. Blink blink blink mata saya baca blog kak sunah ! Pandangan merbahaya :D

    ReplyDelete
  4. eye contact mse presentation..err..emm sshnye haha

    pakcik sy ckp kalo malu nk tgk mata, mula2 tgk hidung dia dulu huhu

    ReplyDelete
  5. penting. selalu dapat markah rendah presentation sebab eye contact.huhu

    ReplyDelete
  6. walaupun kdg2 takut nk bereye contact dgn examner but its so true that by eye contact we can increase our confident when presenting something.. p/s-paling x suke klu tgh bercommunicate dgn kwn tp dia org x eye contact..really annoying & hurt my feeling..huhu..sabo je la..nk marah ko kawan aku..hurm..

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum sunah....wah kelip2 mata kenyit2 mata buat hati tergoda...:)

    ReplyDelete
  8. salam...

    dulu, pensyarah takut nak ber eye contact dgn saya, sbb beliau ckp saya suka mengoda. kejam...haha


    p/s : akak buat master ke sekarang?

    ReplyDelete
  9. bhya juga main2 mata ni sis sunah..ehhee takut lain jadinya^^

    ReplyDelete
  10. dah lama x bertentang mata dgan sunah hehe...

    ReplyDelete
  11. memang~ eye contact tu yang paling penting...!

    ReplyDelete
  12. x suka klu org x tengok mata time tgh mengadu...huhuhuhu

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com