BLOG ENCIK SUAMI

Friday, April 20, 2012

Mata Bertentang Mata

make eye contact by ~thebjoernsons on deviantART

Eye contact.

Penting ke eye contact? Erm... Ramai yang kata eye contact ni penting dalam komunikasi. Kadang-kadang dari pandangan mata tu la kita boleh tahu cerita dalam hati seseorang. Dari mata turun ke hati katanya kan?

Sebenarnya eye contact yang baik boleh menambahkan keyakinan orang lain terhadap kita. Boleh jadi penambah perisa dalam penyampaian. Orang yang boleh bertentang mata dengan orang lain masa menyampaikan sesuatu, lebih mudah mendapat pengaruh dan kepercayaan.

Dan eye contact semasa perbualan antara dua sahabat pun penting jugak. Erm, kalau kamu ada masalah, dan kamu nak berkongsi dengan kawan kamu, dia nampak macam mendengar tapi pandang tempat lain, mesti rasa annoying kan? Macam nak tak nak je tolong kita. Sebab tu la penting gak eye contact ni dalam komunikasi lisan. Lisan ok, lisan!

Malah, dalam presentation dan viva master dengan PhD pun, sangat-sangat penting untuk buat eye contact dengan examiners. Baru examiners tu rasa kita ni yakin dengan projek kita. Konon-konon bersungguh-sungguh ni. Padahal dalam hati, hanya Tuhan saja yang tahu. Uiyooo. Tu baru bab presentation kayyy. Belum sesi soal jawab lagi.

Tapiii... Nak eye contact sangat pun, pandai-pandai jugaklah jaga pandangan antara bukan mahram kayyy? ^_^


P/S: Ini idea co-supervisor saya. :p


12 comments:

Iffah Afeefah said...

Hehe ai buat tak eh eye cntact ngn you

slmt berjaya utk viva

tips utk ai gak ni


cuakkk

ayuorked said...

Blink blink blink mata saya berkelip melihat blog kak sunah :)

ayuorked said...

Blink blink blink mata saya baca blog kak sunah ! Pandangan merbahaya :D

Eera Shera said...

eye contact mse presentation..err..emm sshnye haha

pakcik sy ckp kalo malu nk tgk mata, mula2 tgk hidung dia dulu huhu

Rozuan Ismail said...

penting. selalu dapat markah rendah presentation sebab eye contact.huhu

lavenderlover said...

walaupun kdg2 takut nk bereye contact dgn examner but its so true that by eye contact we can increase our confident when presenting something.. p/s-paling x suke klu tgh bercommunicate dgn kwn tp dia org x eye contact..really annoying & hurt my feeling..huhu..sabo je la..nk marah ko kawan aku..hurm..

maszull said...

assalamualaikum sunah....wah kelip2 mata kenyit2 mata buat hati tergoda...:)

Syira Qahira said...

salam...

dulu, pensyarah takut nak ber eye contact dgn saya, sbb beliau ckp saya suka mengoda. kejam...haha


p/s : akak buat master ke sekarang?

Woofer Storm said...

bhya juga main2 mata ni sis sunah..ehhee takut lain jadinya^^

aDisH.sHidA said...

dah lama x bertentang mata dgan sunah hehe...

FasiHaH SupiaN said...

memang~ eye contact tu yang paling penting...!

kiera'sakura said...

x suka klu org x tengok mata time tgh mengadu...huhuhuhu

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.