Cari Dengan Mata, Bukan Dengan Mulut!

December 26, 2012

Senario time nak lunch untuk renungan bersama.

Anak: Mak, nak masak asam pedas la.
Mak: Masak la...
(Anak menuju ke dapur untuk mula memasak)

Beberapa minit kemudian...
Anak: Mak, garam mana?
Mak: Ada kat atas para tuuu... (tanpa perlu ke dapur)
Anak: OK...eh, mak, asam jawa mana?
Mak: Cuba tengok sebelah botol minyak tu...
Anak: Manaaa...botol minyak mana, mak?
(Mak menuju ke dapur...)

Mak: Ni, depan mata ni je haaa...tu la kalau da jarang masuk dapur~
Anak: Ala mak niii...tak nampak la tadi...
Mak: Lenkali cari guna mata, bukan guna mulut~

Sesetengah orang bertanya details, tapi tak mencari details...

Bak kata seorang ibu kepada kawan, cari dengan mata, bukan dengan mulut...!

You Might Also Like

9 Comments

  1. kalau mak akak pulak kata, cari dengan mata bukan kepala lutut, hehehehe

    ReplyDelete
  2. Selalu geram bila org mls mencari.asik tny dan tanya.. Padahal dpn mata

    ReplyDelete
  3. mama selalu kata cm nie kat kira hihihihi :p

    ReplyDelete
  4. hihihi..kadang selalu gak kene macam ni..malas nk mncari punye pasal..btw..jalan2 sini :)

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com