BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, December 26, 2012

Cari Dengan Mata, Bukan Dengan Mulut!

Senario time nak lunch untuk renungan bersama.

Anak: Mak, nak masak asam pedas la.
Mak: Masak la...
(Anak menuju ke dapur untuk mula memasak)

Beberapa minit kemudian...
Anak: Mak, garam mana?
Mak: Ada kat atas para tuuu... (tanpa perlu ke dapur)
Anak: OK...eh, mak, asam jawa mana?
Mak: Cuba tengok sebelah botol minyak tu...
Anak: Manaaa...botol minyak mana, mak?
(Mak menuju ke dapur...)

Mak: Ni, depan mata ni je haaa...tu la kalau da jarang masuk dapur~
Anak: Ala mak niii...tak nampak la tadi...
Mak: Lenkali cari guna mata, bukan guna mulut~

Sesetengah orang bertanya details, tapi tak mencari details...

Bak kata seorang ibu kepada kawan, cari dengan mata, bukan dengan mulut...!


9 comments:

Anum said...

baiklah

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

kalau mak akak pulak kata, cari dengan mata bukan kepala lutut, hehehehe

Ummi Syafiq said...

Selalu geram bila org mls mencari.asik tny dan tanya.. Padahal dpn mata

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

haha tau ke tak tau tu? :P

Iffah Afeefah said...

paham yu

mekasih ingtkan

kiera'sakura said...

mama selalu kata cm nie kat kira hihihihi :p

Nur Zulaikha said...

hihihi..kadang selalu gak kene macam ni..malas nk mncari punye pasal..btw..jalan2 sini :)

Ayu azmir said...

hikhikhik...

TechKini.com said...

tu la, kan mak dah marah :D

-> ❤ TechKini.com

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.