Pilihan dan Memilih...

March 02, 2013

Pilihan dan memilih.

Bila kita ada pilihan dan perlu untuk memilih, kita tentu akan fikirkan mana yang terbaik di ranking paling atas dalam pilihan kita kan? Yang kedua terbaik, yang ketiga terbaik, dan seterusnya dalam susunan masing-masing ikut kebaikan dan keburukannya.

Bila bercakap tentang pilihan, maksudnya kita ada alternatif. Mana tahu, pilihan yang pertama itu akhirnya bukan yang baik untuk kita, so kita ada alternatif lain untuk dipilih. Atau mana tahu, yang pertama itu memang bukan untuk kita pilih, sekurang-kurangnya ada pilihan kedua, ketiga, dan seterusnya yang masih boleh kita pilih.

Tujuannya?

Backup plan. Orang kata. Tak kisah lah nak pilih apa pun. Macam mak cik saya ni, dia nak pilih kain kotton untuk buat jubah. Jadi saya tunjukkan lah kain-kain cantik yang boleh dibuat jubah kat Benang Hijau Collections. Sebelum ni, dia pilih hanya satu kain. Satu tu aje, takde nak berkenan kat yang lain.


Dia nak yang oren hitam tu je. Dan saya pun tak terfikir pula nak bagi dia pilihan yang lain masa tu. Bila tanya boss, boss cakap ada, so saya happy tidak terkata. Cepat-cepat bagitau kat mak cik kain tu ada. Tapi last minute, supplier kata dah sold out. Aduhh! Macam mana ni???

Akhirnya, balik rumah kali ni, saya tunjuk kat mak cik saya kain-kain baru pula. Kali ni, saya bagi mak cik pilih kain-kain yang dia berkenan, dalam tiga pilihan. Mana satu yang paling dia nak, dan mana satu yang akan jadi kain backup kalau kain pertama yang dia pilih tu tak available. So, kalau kain takde nanti, boleh lah boss carikan yang lain kan? :)

So, dalam buat ape-ape benda pun, tak kira lah pilih kain ke, pilih ape nak makan ke, atau pilih kerja-kerja yang kita nak buat ke; sebenarnya bila kita perlu untuk memilih, fikirkan baik dan buruk satu-satu benda tu. Dan bila ada alternatif yang lebih baik, tambah lah ke dalam pilihan kita. Mungkin alternatif tu bukan lah antara yang kita suka, tapi boleh saja, yang itu paling Allah suka untuk kita, kan?

Dan ada masanya bukan kita saja yang perlu memilih, kadang-kadang kita juga perlu memberi pilihan... :)

You Might Also Like

3 Comments

  1. same goes to dalam kehidupan. ada masa kita memilih dan ada masa kita dipilih

    ReplyDelete
  2. Betul tu... kadang kadang kita terpaksa memberi pilihan....

    ReplyDelete
  3. Back Up plan memang kena ada....
    just in case....

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com