BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, April 4, 2013

Tak Masuk

Susahnya berhadapan dengan orang yang susah nak terima pandangan orang lain.

Yang tak mahu menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling.

Yang tak mahu mematuhi peraturan yang baik untuk dirinya sendiri.

Dalam mahu bersabar dengan karenah manusia yang macam ni, tetap ada sekelumit rasa penat mahu menegur terus dan terus. Masing-masing sudah dewasa, masing-masing pernah hidup dengan orang lain. Tak kan lah masih tak mengerti cara untuk hidup dengan orang lain pula?

Tak masuk betul dengan orang yang macam ni. Sukar dan rumit sangat kah untuk mengikut apa yang sudah sedia senang untuk diikut? Kenapa mahu merumitkan keadaan dengan perkara yang menyusahkan semua orang?

Tiada hati dan perasaan mungkin.


#Kadang-kadang Allah hadirkan manusia untuk menguji kesabaran kita. Dan kadang-kadang Allah hadirkan manusia yang mirip kita untuk kita muhasabah.


6 comments:

Ida Firdausi said...

saya pon tengah mengalami situasi yang sama.. kadang-kadang penat juga berhadapan dengan manusia macam ni. tapi mungkin ada sebab atau hikmah yang tersembunyi mengapa ALLAH menemukan kita dengan insan yang sebegini rupa. untuk menguji kesabaran mungkin??

asalamualaikum.. selamat pagi Sunah! :)

Ayu azmir said...

btul tu... anggaplah ianya cabaran dan asam garam kehidupan..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

dulu having difficulties dengan this kind of people.. i donno how, but right now get used to it and tak upset dengan ketidak open-minded thinking diorang

aDisH.sHidA said...

memang susah kalau mcm nie..kadang2 akak pun ada jugak alami, eh sekarang la...memang kena byk sabar dan cuba kawal emosi bila berdepan dan bercakap dengan org yang x sependapat

tp dengan awk..akak masuk je

Lydia Miza said...

Kadang2 mengganggu emosi juga bila berdepan dgn org camni.kalau sesekali jmp xpe kalau hari2 mmg parah

Mrs. Abi said...

sabaq na... kalau ade apa2 yg xkenan kat awin, akak tegur la...awin boleh terima teguran hahahahaha

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.