Percutian di Medan Hari Ketiga

October 09, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ketiga, jadual kami light sedikit. Joe kata kami akan bergerak dari homestay pukul 9 pagi. Jadi, saya dan encik suami, lepas solat Subuh tu pergi la cari sunrise. Tapi tak nampak pulak sebab langit agak mendung berawan awal pagi tu. Kerja kami keluar masuk bilik je konon-konon nak tunggu sunrise tu. Sempat jugak jemur baju yang lembap dari Aek Manik hari tu kat luar bilik hotel. Hotel tu masih baru lagi, takde nama apa pun kat luar. Renovation pun ade lagi yang tengah buat. Ade restoran sekali kat hotel tu, tapi kami tak pergi pun tengok ape yang ada malam tadi. Sebab dah penat sangat. Pagi ni pulak restoran tu belum bukak lagi. Kami isi perut dengan roti dan baked beans yang kami bawak dari Malaysia. Alhamdulillah, kenyang jugak perut.

Sambil menunggu tu, saya tanya encik suami, "banyak ke abang nampak semalam?" Errr. Nak tahu pasal apa, sila ke entri sebelumnya ye! Encik suami jawab, ade la beberapa. Saya gitau dia, tentang saya tertido dan terjaga bila dengar dialog Joe tu. Encik suami kata sebelum ade asap tu, dia nampak dah. Then dia pegang Joe dari belakang (encik suami duduk seat belakang pemandu), sebab dia nak tahu sama ada Joe nampak atau tak ape yang dia nampak. Lepas tu la si Joe keluarkan ayat omputih dia tu haa. Maksudnya Joe pun nampak la apa yang dia nampak, gituuu. Dia nampak pak cik tua je.

Saya pun buka cerita yang saya nampak benda lain jugak atas jentolak dalam sebuah lori before turun bukit tu. Benda yang buat saya melilau-lilau nak tengok apa benda la duduk kiri kanan jentolak tu. Bila kereta Joe memotong lori tu, saya jenguk lagi tapi takde ape pulak. Dah apa benda pulak yang aku nampak tadi? Haishhh, tekup muka dengan tuala dan sambung tidur. Encik suami dengar saya membebel, dia tanya "Hmmm?" tapi saya diamkan aje dan tidur. Maka pagi tu la saya tanya encik suami, benda tu kan...kalau dari jauh kita nampak something, tapi bila dekat dia masih ada kat situ ke atau dia akan takde? Haha. Macam kanak-kanak betul soalan ni. Tapi encik suami kata dedua, masih ada situ iye, hilang pun iye. Ok. Lagi pulak tempat macam ni, lembah-lembah, danau, memang tempat dia katanya. Ok, ok. Fullstop.

Mesti Joe da biasa kan?

Pukul 9, kami pun check out dari hotel. Tak jauh dari hotel tu, Joe berhenti untuk bagi kitorang amek gambar lagi. Hahaha. Tak habis-habis bergambar dengan Danau Toba. Tapi memang lah, tak dapat tak, kalau view cantik, mesti nak amek gambar gak. Walau dalam gambar tak seindah bila kita tengok dengan mata kita sendiri, kan?

Tepi longkang pun boleh..hahaha
View depan hotel...cantik kan?? Seksi woo bukit tu! I loikee~ Haha

Sepanjang jalan kat daerah Silalahi tu, kami lalu kawasan rumah-rumah penduduk kat situ. Ade banyakkk sawah kat sini, tapi sawah bawang merah lah. Hahaha. Hampir setiap rumah ade tanam bawang merah, then ade jemur bawang merah. Mungkin dari sini la kan bawang merah Indonesia yang dijual kat negara kita?

Kebun bawang merah di Silalahi..lagi bukit yang seksi
Perusahaan bawang merah di rumah penduduk Silalahi, Danau Toba

Destinasi pertama kami adalah Sipisopiso Waterfalls, mercu tanda Medan. Joe kata Sipisopiso tu maksudnya tajam. Air terjunnya jatuh tajam ke bawah, gituu. Ramai gak pelancong lain kat sini. Suasananya nyaman dan sejuk, tapi kat sini, uols boleh tengok air terjun tu dari kejauhan je. Tak dapat nak turun ke air terjun dari sini. So, boleh bergambar je lah. Ade pakej gambar gak kat sini. Rp.20.000 je untuk bergambar dengan air terjun, langsung jadi gambarnya. Maksudnya dia print la terus. Hahaha. Kita jugak boleh pilih nak letak gambar tu kat cawan ke tak, kalo nak, tambah lagi Rp.40.000. Kami pilih bergambar, gambar langsung jadi dan cawan. So, total Rp.60.000 la. Lepas siap gambar dan cawan, gigih turun tangga gak nak amek gambar lagi dekat. Jenuh nkoo nak panjat balik tangga tu. Hahaha.

View Danau Toba dari Sipisopiso
Air Terjun Sipisopiso...haa, gitu la pakej bergambarnye..

Lama jugak kami lepak kat Sipisopiso tu sebelum Joe bawak kami ke Brastagi. Dalam perjalanan tu, Joe duk pujukkkk aje panjat Sibayak Volcano petang ni. Hah? Petang ni? Bukan esok pagi-pagi ke?? Larat ke saya ni. Hahaha. Nak menolak, Joe kata dia da janji dengan kakak kat Sibayak Mountain tu. Owhh. Sukati nkoo lah Joe. Kami ikutkan aje. Joe kata 40 minit nak naik, lebih kurang Broga la ek? Ye la, ye la..boleh laaaa. Tapi sebelum ke Sibayak Volcano, kami singgah lunch dulu kat Brastagi tu. Kedai makan tu namanya Coffee & Resto Puncak Brastagi. Joe kata, biasanya sini tempat pelancong datang makan. Restoran tu cantik, tapi kenapa saya tak amek gambar lagi? Hahaha. Adohai. Lapar sangat kot?

Ok, sini taraf restoran 3 bintang ye. Harga makanannya agak mahal, tapi alhamdulillah, makanannya boleh tahan sedap. Encik suami order nasi putih dengan ayam penyet (Rp.40.000), saya order nasi goreng pattaya (Rp.40.000). Air, kami order teh botol (Rp.6.000) dan jus markisa (Rp.20.000). Encik suami tambahhh lagi nasi putih bila nasi dia da habis. Hahaha. Total makanan yang kami bayar termasuk tax adalah (Rp.124.300).

Nasi goreng pattaya dan nasi ayam penyet di Coffee & Resto Puncak Brastagi

Lepas makan tu, Joe tanya lagi pasal hiking Sibayak Volcano. Hahaha. Ye, yeee! Jommm! Tapi sebelum ke situ, kami singgah dulu pasar buah-buahan Brastagi. Karta gitau, Brastagi kaya dengan buah-buahan. Macam-macam ada, strawberry pun ada katanya. Tapi hari tu tak nampak dan tak teringat pulak nak cari strawberry. Aiyakk. Kami beli buah markisa je. Markisa organik katanya. Sedap jugak. Saya siap bawak balik Malaysia ye. Bubuh sebiji sebiji dalam tupperware. Hahaha. Memang banyak markisa kat sini. Buah-buah lain tu macam buah salak, tomato, pisang kaki, mangga, limau, oren semua ada.

Excitednye iols jumpa bawang merah...hahaha!

Then kami gerak ke Sibayak Volcano. Joe kata 3 jam kalo nak panjat gunung Sibayak tu dari kaki gunung. Nampak jugak ramai budak sekolah yang da habis mendaki turun lalu jalan tar. Joe bawak kereta sampai ke base camp Sibayak Mountain tu. Kat sini pun da sejuk. Macam mana la diorang boleh tidur kat sini. Kena buat unggun api la, ape lagi. Hahaha. Kayu api ade dijual ye. Tapi tak ingat harga berapa. Kami duduk-duduk dulu dekat gerai kakak yang Joe maksudkan sebelum ni. Selesaikan juga solat dulu kat musholla tertinggi di Sumatera Utara. Tapi sayang, tak berapa terurus mushollanya. Mudah-mudahan ada yang akan membantu membangunkan musholla tu nanti. Ameen.

Base camp Sibayak Mountain, kat belakang kami tu ade banyak khemah orang yang bermalam

Joe tak ikut naik ke puncak. Dia kurang sihat. Dah beberapa hari terakhir bersama kami tu dia banyak duduk dalam kereta je. Karta je yang banyak temankan saya dan encik suami. Rasanya si Joe tu sakit urat kot, sebab dia baru je balik dari Padang, terus bawak kami berjalan. Drive tempat jauh-jauh pulak tu. So dia rehat dan tidur kat gerai kakak tu je. Saya, encik suami dan Karta ditemani seorang malim gunung untuk mendaki Sibayak Volcano. Sweater tak bawak, rembat encik suami punya. Awal-awal pendakian tu agak mencabar sebab trails dia agak curam. Tapi ada tangga sikit-sikit. Kita yang da lama tak mendaki, memang banyak la berhenti oi. Tercungap-cungap cari oksigen. Nasib baik la malim gunung tu bersabar je melayan karenah saya. Hahaha. Kalau tak, mahu dicampaknye ke dalam gaung. XD

Ada certain paras, trail lebih mendatar. Tapi sejuknya toksah cakap la. Muka rasa tegang je sebab kejung. Bila sejuk tu, kurang la sikit kita berpeluh. Kalau berpeluh pun cepat aje kering. Bila da nak sampai atas, sayup-sayup dengar bunyi macam bunyi kapal terbang lalu. Sebenarnya tu bunyi sulfur keluar dari perut bumi. Dari jauh boleh nampak asap putih sulfur tu keluar. Dekat dengan tempat asap sulfur tu keluar, kuning-kuning kaler batu gunung Sibayak dibuatnya.

A video posted by Sunah Sakura (@sunahsakura) on


Bila da sampai atas, memang rasa puas. Alhamdulillah, berjaya jugak menawan puncak Gunung Sibayak! Yahoo! Padahal tadi kemain mengah macam nak putus nyawa. Ape lagi, bergambar la!! Dari atas ni boleh nampak Gunung Sinabung juga, gunung berapi yang masih meletus. Tapi time tu tak meletus pulak, so takde gambar yang cantik. Ade juga hikers yang bermalam kat puncak gunung Sibayak ni. Ishh, tak sejuk ke??

Bawah kanan tu kawah dia..ade tulisan-tulisan daripada batu, kena turun susun sendiri
Yang samar-samar di kejauhan kat belakang sana tu Gunung Sinabung

Dah puas lepak kat atas tu, kami pun turun. Ikut trail masa naik tadi. Kejap je da sampai base camp. Langsung tak berpeluh dan tak rasa penat. Sebab sejuk kan. Rehat-rehat kejap kat bawah tu, then Joe bawak kitorang ke destinasi seterusnya pulak, Hot Springs Lau Sidebuk Debuk. Pemandian air panas ni disokong oleh thermal energy dari Sibayak Mountain. Airnya berbau sulfur yang agak kuat. Dan kalau nak, boleh beli belerang sulfur (Rp.5.000 sepeket) untuk sapu kat muka dan badan. Untuk kulit yang lebih cantik katanya. Saya sapu kat kaki je. Hahaha. Encik suami yang gigih pakai masker sulfur. Hihihi.

Hot Springs Lau Sidebuk Debuk, Brastagi

Banyak kolam kat sini, kalau tak silap, ade 11 kot? Makin petang, makin ramaii pengunjung datang bawak keluarga masing-masing. Kitorang pun gerak balik masa da Maghrib.

"Balik ke mana kita Joe?"

"Ke Medan kak, sudah selesai di sini."

"Ok!"

Jalan nak ke Medan tu agak jammed jugak. Ditambah dengan hujan dan hujung minggu. Semua nak ke Lau Sidebuk Debuk gamaknya. Sempat pulak tu Joe berhenti tepi jalan beli jagung bakar. Pedas ok jagung tu!! First time makan jagung bakar pedas-pedas. Sekali je saya gigit, lepas tu bagi semua kat encik suami habiskan. Berhhhh. Pedasssss! Dalam 8 lebih jugak la kami sampai hotel, Cherry Garden Hotel, Medan. Cantik bilik hotel tu, tema coklat kegemaran ku. Hihi. Malam tu rehat kat bilik je. Tak keluar ke mana-mana pun. Encik suami pun tak berani nak keluar kalau kat kota Medan ni.

Takut pencopet.

So, rehat kat bilik makan megi je lah!

Esok nak balik Malaysia dah!


Entri sebelum ini:
Hari Kedua di Medan - Berkunjung ke Pulau Samosir
Percutian di Medan Hari Pertama
Pakej Tour Guide di Medan, Indonesia

Entri seterusnya:
Hari Terakhir di Medan, Indonesia

You Might Also Like

6 Comments

  1. wahh best jalan2 medan. x smp lagi sana huhu

    ReplyDelete
  2. Melancong medan

    4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free  on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE



    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH
    Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp :+6282160211106
    Email:hamzahsaragih@ymail.com
    Web :http://hamzahsaragih
    blogspot.com
    Facebook:Hamzah Saragih
    Ym :Hamzah Saragih

    ReplyDelete
  3. HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
    SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

    PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

    PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

    PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

    DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
    PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
    TAK ADA EXTRA BAYAR.
    TAK ADA TIPU – TIPU !!!
    HARGA PAKEJ HANYA 380 ( MINIMAL 10 ORANG)

    ITINERAY :

    DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
    ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

    DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
    BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

    DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
    AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

    DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
    AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.


    SERVICES TERMASUK :
    • TRANSPORT
    • PEMANDU PELANCONGAN
    • HOTEL 3 BINTANG
    • BREAKFAST 3X
    • MAKAN TENGAH HARI 3X
    • DINNER 3X
    • SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
    • KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
    • MINERAL WATER

    BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
    TIARA TOURS INDONESIA
    JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
    LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
    TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
    ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
    TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
    MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

    NOTE :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com