BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, January 18, 2012

Kamu Ingat? Saya Lupa...

Adam, Idris, Nuh, Hud, Soleh,
Ibrahim, Lut, Ismail, Ishak,
Ya’qub, Yusuf, Ayub, Syuaib,
Musa, Harun, Zulkifli, Daud,
Sulaiman, Ilyas, Ilyasa’,
Yunus, Zakaria, Yahya, Isa,

Muhammad Al Mustafa...

Ape ni, ape ni?

Ni nama-nama 25 Rasul yang wajib kita ketahui sebagai umat Islam. Tadi housemate saya tanya, ape nama nabi selepas Musa? Saya tak dapat jawab, lagu ni pun saya tak hafal. Teruknya saya ni.

Lepas tu gi search kat google lirik lagu 25 Rasul yang Raihan nyanyi tu. Alhamdulillah jumpa. Jadi, bagi yang lupa macam saya tu, boleh la refresh balik ye. :)


P/S: Hinanya hambaMu ini ya Allah... 25 nama Rasul pun tak hadam lagi.

P/S: Beratnya amanah orang-orang yang terpilih guna nama antara 25 Rasul ni.


16 comments:

SoLy SoLicious said...

kecik2 dulu slalu nyanyi ha.. kalo ditanye ape nabi slps nbi musa, sy kene nanyi dlu bru igt..heee

Iffah Afeefah said...

msih ingt

cume nme sy tk tersenarai kikiki

FasiHaH SupiaN said...

Klu nasyid lgu ni mmg xlupa..cuba suh sebut random...

Cik Eka said...

eka ingat semua nama nabi ni bila eka nyanyi lagu raihan kecik2 dulu...best kan nasyid dulu..mengajar kita macam2...

lagi yang bulan2 dalam islam..pun hafal dr lagu nasyid...

bila org tanya siap bernada lagi...

ALhamdulillah..ingat sampai la ni..

محمد رازيق said...

bila sy nyanyi lagu ni sy ingat turutannya. kat sini, nmpk juga pengaruh lagu yang baik akan beri kesan yang baik

sissyira said...

salam...

hehe...kadang2 lupa gak, tapi kalau suh nyanyi ingat la..hehe

Kalamhati said...

2 hari lps akak beria bernasyid dgn anak2 murid lagu 10 Malaikat ngan bulan2 Islam..semalam suara ilang..aiseh!cemana nk jadi mentor kalu lagu ni..baru dua lagu sora dah ilang..hehe

tamlegend said...

kita mmg mudah lupa

sea_lavender said...

kecik2 mmg da hafal.. Alhamdulillah kini masih hafal =)~ smlm br g cramah akidah sunnah waljammaah para nabi2...

mas saari said...

suka lagu 25 Rasul nyanyian Raihan tu... anak2 akak nak hafal nama rasul pun senang!

Cik Pulau said...

ingat. tapi ak ikut susunan..
kalau orang tnya on the spot.
kena nyanyi dulu..
hahaha.
nasib baik la masa kecik2 dulu belajar lagu ni..

Ardini Humaira said...

dni ingat nama2 tu...bagus ada lagu2 nasyid yang buat kita tak lupa :)

syarifahsidrus said...

alhamdulillah. ingat lagi lagu ni :D. kadang2 lagu camni banyak membantu kan

maszull said...

assalamuaalikum sunah...manusia ni selalu je jadi seorg yg pelupakan...nice n3...:)

Solihin Zubir said...

saya pun tak boleh nk ingat semua mengikut turutan..

tapi lagu tu sy ingat..

kena nyanyi semula, baru dpt jwb ikut urutan kalo org tnya.. hehe..

Подтверждаю (fadzli) said...

as salam..
alhamdulillah..sentiasa beringat..tanpa mereka juga, sandaran sejarah tidak berlaku..
teringat manipulasi dajjal dan tentera-tenteranya ketika ini.sedihnya..

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.