BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, November 24, 2011

Kenal Penulis "Aku Terima Nikahnya"?

Trilogi Aku Terima Nikahnya - gambar dari SINI

Mungkin ada sebahagian umat kat dunia blog ni kenal, mungkin sebahagian lagi tak berapa nak kenal, dan mungkin ada yang tak kenal langsung.

"Aku Terima Nikahnya" - Buku tulisan Ustaz Hasrizal Abdul Jamil. Pemilik blog Saifulislam.Com. Abah kepada penulis cilik Muhammad Saiful Islam bin Hasrizal. Dalam buku-buku ini dikongsikan pengalaman penulis sendiri kisah pembinaan masjid dan segala rentetan dalam rumahtangga beliau bersama isteri dan anak-anak.

Saiful Islam tu anak Ustaz Hasrizal. Dalam buku-buku ni, terutamanya buku pertama yang kaler biru tu, ada banyak kisah tentang Saiful Islam dan adik-beradiknya. Saya rasa anak kecil itu sangat comel melalui penceritaan abahnya. Bolehlah tengok macam mana Ustaz Hasrizal mendidik anak-anak dengan didikan Islam dan tarbiyyah awal kanak-kanak.

Saya suka buku pertama - "Aku Terima Nikahnya" berbanding buku kedua - "Bercinta Sampai ke Syurga." Mungkin kerana buku pertama tu lebih dekat dengan hidup orang seusia saya, yang sedang menanti-nanti saat untuk mendirikan masjid, ye dak? Manakala buku kedua tu lebih kepada pengalaman dalam berkeluarga dan bersama anak-anak.

Buku ketiga - "Murabbi Cinta" - saya belum pernah memilikinya dan belum pernah lagi membacanya. Belum ada rezeki mungkin. Tunggu lah nanti bila-bila, insya'Allah...

So, sekarang semua dah kenal kan siapa ayah penulis cilik tadi?


20 comments:

Iffah Afeefah said...

okey ai da knl

tnye kakak td

Kumbang Jingga said...

buku tu kenal tapi penulis dia tak kenal hehehe

Dududu said...

kenal buku tu je hee

Eera Shera said...

oh dah agak da..

Amirah Adnan said...

hehe.. mase bace buku aku terima nikahnya dulu, terus google nak tengok penulis.. tak lame pastu, tengok dalam fb seorang sahabat.. dye aktif ikut program ustaz hasrizal ni.. syok je :)

qasehraihan said...

syahdu je tajuk buku tu..
'aku terima nikahnya'..huhuhu

miErah halim said...

ade buku yg ke 3 je ha...

fRaMe+LenSeS said...

tapi buku dia bagus kan? Nadh lum penah baca. tapi ada orang tlg baca. tlg cerita kat Nadh kandungannya

JIJI YU said...

engkau ye la..mm gu umur nak kawen..

Syafiq Ahadin said...

dulu dia datang bagi motivasi kepada budak asasi UM. HEhe! Mesti lah kenal! Dah baca dah pon!! sangat best terutamanya pasal pngalaman kat Ireland!!!

mas saari said...

baru kenal!
bukunya pun tak pernah baca..

bersama kak Es said...

akak suka penulisan beliau..semua buku2 beliau akak simpan untuk rujukan.

paling best crite time dia jadi imam bw si saiful solat .. diletak anak kecil depan dia. time ceramah pun cam tu... kalau seorang 'bapa' boleh buat, takkan mama cam kite2 ni nak berdolak dalih lagi kann..

Aretikz said...

ato nak ada orang hadiahkan buku limited edition ATN tu? ahakz.. trus iboh beli buku Murabbi Cinta ho? hehe..

ieyza afieyna said...

best jugak buku tu... kwn ade beli.. ade bace ckit..

Woofer Storm said...

jujur,tak pernah baca lagi buku ni..best ke kak??

Solihin Zubir said...

saya pernah sentuh je.. belum berkesempatan nk baca.. hehe..

Tea said...

La Tahzan.....

laskar pelangi said...

dah beli pun buku tu yang dah gabung 3 buku tu:)

tapi tak sempat lg nak habiskan semuanya lagi. huk huk huk..



tak sangka si cilik dah pandai berblog:)

maszull said...

assalamualaikum sunah...wah best nyer mcm2 buku ada nanti nak cari la...:)

Nur Zulaikha said...

kite da beli buku tu..3 kompilasi..pernah jumpe ustaz ni mase buat ceramah kat sekolah..terasa teruja sgt2 ^_^

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.