BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, March 30, 2011

BENG BENG!!! Blog Mereka Ditembak!


Saya menjenguk-jenguk blog yang join segmen Abang Ben yang bermula sejak pagi tadi. Erm...dah pi tembak blog-blog diorang, mana yang saya larat sampai jap tadi. Lepas tu da tak larat dah. Dah habis peluru ngan semua bom tangan. Hahaha~

Apa yang saya nampak, kebanyakan blog dah ok...alhamdulillah, kemas je. Tak sakit mata memandang, layout, template semua ok. Tang muzik kat blog tu saya tak dapat nak komen sebab laptop saya da mute awal-awal tapi nampak jugak orang lain da komenkan. Hehehe... Ada jugak yang letak widget bergerak-gerak kat tepi-tepi taman tu, yang ni kannnn...memberatkan blog, tau! Tak best, ok? Nanti nak baca entri pun tersekat-sekat. Huhuhu...

Satu yang paling ketara jelas nyata...tang nak komen tu. Kalo boleh, buatlah popup window ye. Sebab itu lebih memudahkan readers yang datang kat blog tu nak komen. Memang tu blog kita, sukahati kita la nak wat ape, tapi jangan merajuk kalau orang taknak komen sebab kekurangan dari segi teknikal ni je. Buat popup window ni lebih mesra pembaca. Tang word verification untuk komen tu pun ade yang bagi cadangan agar dilupuskan terus. Yang ni, up to you la ek...mana lebih memudahkan pembaca, pilihlah yang tu, ok? Kalau ada spam pun, Blogger.com tau nak wat ape...jangan risau benda tu.

Untuk buat popup window bagi komen:
Dashboard > Settings > Comments > Comment Form Placement > Popup Window > Save

Untuk buang word verification:
Dashboard > Settings > Comments > Show word verification for comments? > No > Save

Yang lain? Tu je kot...yang datang serang blog saya tu, terima kasih ye...takde ke yang nak guna bom nuklear? Tawaran dibuka hingga kamu habis baca entri ni...hahahaha~


ENTRI CAMBEST DARI TEROMPAH CARING



28 comments:

Syuhadah Razali said...

akak..thanks ea bagi komen kat tempat adah..memang adah hargai..dan ubah pada popup window..header je masih belum ada lagi..^_^

wahida said...

saya paling x suka masuk blog yg jenis komen full view, pas tu ada password bagai...adeh la....

Sunah Mohammad said...

@Syuhadah Razali

sama-sama...:) header? ade yang komen sal header ye...hehehe..

Sunah Mohammad said...

@wahida

huhuhu..baca tu semua orang....

Faris Adli said...

"tang nak komen tu. Kalo boleh, buatlah popup window ye." sunah macam mana nak buat pop up komen untuk wordpress?

ramai yang komen pasal pop up ni..macam mana nak buat? :-(

Ujang9897 said...

itu guna teguran..ada org tak suka kena tegur..=)

Mira Amirudin said...

kak sunah..tlg mira.
camna nak tempek nuffnang bawah setiap entri post terus ek?;(

Sunah Mohammad said...

@Faris Adli

alamak, wordpress memang takde popup window kan? hurmmmm...yang ni takleh nak kata apa la...sape yang terer wordpress sila tolong Faris..

Sunah Mohammad said...

@Ujang9897

yup, betul tu ujang...teguran nak bantu majukan blog..

Sunah Mohammad said...

@Mira Amirudin

yang ni, kena formatkan terus post...erm..mira, akak add Fb sat..

Eyka said...

nice! eyka pon sokong cdngn awk!! hebadd la sunah!! hehe:) eh..eh..blog eyka tak de kan?? =.=" kalu ade bg tau ek! hehe:)

taufiq helios said...

speachless...tataw nkomen mende. ehe. :) hebat ar akak bagi tips atas tu :P

syuwai said...

ada bl0gger yg sporting senang dgn teguran.. best! ^^

p/s ei, bl0g ku ok kan3x?? hekhekhek

Myra Jay said...

Betul tu, pop up window lebih mesra pengguna @ pembaca :)

Faris Adli said...

sunah, rasanya ada cuma tak reti je cara ..sunah, minta tolong singgah blog saya untuk kritik blog saya...

hanim azhari said...

sis mekasih singgah komen kat blog td hehehe

Faztee Danisha said...

terima kasih dtg mlwt blog td n bg komen...

putERi-kAtEk said...

waaaa bagusnye kak sunah....huhuhuhu saya nak join tadi tapi smpai skrg blog masih tak dpt nk updated satu hape pn



huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

gadis melayu said...

baru atia tau cmner nk wat pop up comment.. tp bwat mse nie x dpt nk tukar sbb intenet ngajuk lak arinie.. tq akak..

atia pown join.. jgn lupe terjah ye.. huhuhu..^_^

NadiRah said...

thnks bg tips.. =)

aliarosli said...

ape nie? ape nie??

nape tertinggal tak taw??

lyn_linna said...

oh...macam tu kaa??tenkiu eh sunah.. :)

miss'ENH said...

terima kaseh singgah and komen blog tadi..kalau rajin datang lagi..hehehe..mekaseh.mekaseh.

saye follow sini :)

Nisa' Pasir Gudang said...

komen la lagikkl

Miss Ran said...

hahaha akak sunah trime kasih..kite sukela..

erk geli betol=P

Nisa' Pasir Gudang said...

=)

Salfiza said...

terima kasih kakak ku yg kecik!!!!haha

Chempaka Sari said...

saya ada masalah nak buat pop up. Awak tolong la saya. Saya ada buat entry tentng masalah ni jugak.

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.