Kalau Saya Berblog, Saya Akan...

March 20, 2011


Apa benda yang kamu-kamu bukak bila berblog? Err...faham ke soklan ni? Okie...untuk mereka yang suka update blog tu kan, apa benda yang kamu akan guna pada masa tu? Setiap orang entri dia kan berbeza-beza, ada yang suka letak gambo tak kira dari google ke dari pc sendiri, ade yang update guna desktop writer tapi lebih ramai yang guna direct on blogger.com kan?

Hurm...ni nak kongsi ape yang saya selalu akan prepare awal-awal kalo nak update blog. Err...nampak sangat dia ni skema kan? Hahaha~ Sukatilah!!!

First, mestilah bukak New Post kat Blogger.com~


Hah, nampak typo kat situ. Ade baiknya saya gi printscreen tadi. Hehehe...:p Nampak tak, saya gunakan Edit HTML untuk update entri? Jangan pelik, saya suka macam ni sebab senang nak cek script atau coding kat post tu. Bila da habis semua baru gi Compose dan cek semua kat situ pulak.

Second, saya mesti nak bukan Photoshop~

1. Untuk edit gambo yang ade tafsir, hadith dan mutiara kata tu...


Kira macam template dia dah ada lah...tak payah nak edit-edit benda lain da lepas tu, just tukar ayat dan gambo sakura tu je...:)

2. Untuk edit gambo Entri Cambest...


Segala Entri Cambest ni gambo dia saya printscreen dulu kat blog-blog lain. Segalanya untuk tujuan promosi, jadi sape-sape yang kedek tak bagi printscreen tu tak dapatlah...(aiman tak kesahhhh, aiman buat-buat tak nampak, aiman printscreen saje...)

3. Untuk paste dan edit gambo printscreen yang lain...


Lepas printscreen, bila bukak New kat photoshop, automatik akan kuar window size 1280x768...paste saje dan edit...:)

Third, mesti nak bukak Facebook~


Sebab nak ping entri yang da dipublish kat sini. Ade banyak group kat Facebook tu leh ping entri baru, Sahabat Blogger, Sembang Blog FF, Sembang Blog LM, Komuniti Gila Blog, Blogger Teman Sejati, Kami Blogger Utagha, banyak lagi lah...ada jugak pages untuk kita ping entri macam Santai Ben Ashaari, Malaysian Blogger United, Blogger's Malaysia, Blogger Sarawak, dan lain-lain. (Eh, nape ade muka pakcik tu kat gambo tu...interframe betul lah! Hahaha~)

Forth, ni kadang-kadang je bukak...


GengBlogger.com, untuk ping entri baru jugak. Tapi jarang jugak nak ping...hahaha~ Buktinya, tengok...tak ping lagi entri siang tadi. Hahaha~ Okie, dah ping dah baru jap tadi~ :p

Erm...tu je lah rasanya...yang wajib saya bukak. Hahaha~ Okie...kamu-kamu pulak macam mana?

P/S: Banyaknye gambar dalam entri ni...sila bersabar...hahaha~


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!

You Might Also Like

15 Comments

  1. sunnah...
    serius nak kata...banyak yang kak ayu belajar dari kamu malam nie./.
    dik...nak tanya kamu update blog dan edit pic..makan masa lama tak????

    ReplyDelete
  2. Macam jenuh je nak guna Blogspot nih. Orang guna Wordpres jek. And update guna desktop blogging client, Blogdesk. Hehehe.. :p

    ReplyDelete
  3. wah akak...rajen btoi buat sume tue...kalo saya,bukak new post,tulis,publish,pastu ping kat FB...tue je laa..hehe

    ReplyDelete
  4. @Citarasa Rinduan

    kak ayu...

    saya edit pic tu kejap je sebab da ade template pic yang lama tu..jadi just tukar sikit2 je..

    jadi lambat bila sambil nak update, sambil gi facebook borak2..hahaha~ adoiiii

    ReplyDelete
  5. kak sunah!!

    step 3 untuk paste dan edit... tu

    die bukak ikut resolution desktop..
    tak semestinye 1280x768 =)

    *saje nk btaw.. along punye 1366x768 =p

    ReplyDelete
  6. byk jugak bnd kena buat tu. ahaha

    ReplyDelete
  7. wow...rajinnya...=)

    tak reti edit2..=)


    baca dari atas tadi baru nak bersuara bila turn blog gua2..

    tgk2..mcm kenal tajuk tu..hee

    thanks

    ReplyDelete
  8. nak tanya, cmna nak ping entry kat geng blogger..emmm tak tau pun T___T

    ReplyDelete
  9. @Lulu Rahman

    hehehe..ikut Lulu jugak~ lain blogger, lain caranya..hehehe...

    ReplyDelete
  10. @Ujang9897

    hahaha~ tak membantu banyak pun ujang...sikit jek..uhuk2...

    ReplyDelete
  11. byk betol hehe..rajin...

    kalu i mmg taip2 campak dalam blog. typo adlh normal hehe

    ReplyDelete
  12. as salam..
    entri yang menarik dengan tips bagi mereka yang dah biasa dengan cara mereka

    keep it up! ;)

    tapi kalau bab2 perkongsian ilmu, fakta, pendapat dsb, elok pergi ke gb

    =)

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com