BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, March 20, 2011

Kalau Saya Berblog, Saya Akan...


Apa benda yang kamu-kamu bukak bila berblog? Err...faham ke soklan ni? Okie...untuk mereka yang suka update blog tu kan, apa benda yang kamu akan guna pada masa tu? Setiap orang entri dia kan berbeza-beza, ada yang suka letak gambo tak kira dari google ke dari pc sendiri, ade yang update guna desktop writer tapi lebih ramai yang guna direct on blogger.com kan?

Hurm...ni nak kongsi ape yang saya selalu akan prepare awal-awal kalo nak update blog. Err...nampak sangat dia ni skema kan? Hahaha~ Sukatilah!!!

First, mestilah bukak New Post kat Blogger.com~


Hah, nampak typo kat situ. Ade baiknya saya gi printscreen tadi. Hehehe...:p Nampak tak, saya gunakan Edit HTML untuk update entri? Jangan pelik, saya suka macam ni sebab senang nak cek script atau coding kat post tu. Bila da habis semua baru gi Compose dan cek semua kat situ pulak.

Second, saya mesti nak bukan Photoshop~

1. Untuk edit gambo yang ade tafsir, hadith dan mutiara kata tu...


Kira macam template dia dah ada lah...tak payah nak edit-edit benda lain da lepas tu, just tukar ayat dan gambo sakura tu je...:)

2. Untuk edit gambo Entri Cambest...


Segala Entri Cambest ni gambo dia saya printscreen dulu kat blog-blog lain. Segalanya untuk tujuan promosi, jadi sape-sape yang kedek tak bagi printscreen tu tak dapatlah...(aiman tak kesahhhh, aiman buat-buat tak nampak, aiman printscreen saje...)

3. Untuk paste dan edit gambo printscreen yang lain...


Lepas printscreen, bila bukak New kat photoshop, automatik akan kuar window size 1280x768...paste saje dan edit...:)

Third, mesti nak bukak Facebook~


Sebab nak ping entri yang da dipublish kat sini. Ade banyak group kat Facebook tu leh ping entri baru, Sahabat Blogger, Sembang Blog FF, Sembang Blog LM, Komuniti Gila Blog, Blogger Teman Sejati, Kami Blogger Utagha, banyak lagi lah...ada jugak pages untuk kita ping entri macam Santai Ben Ashaari, Malaysian Blogger United, Blogger's Malaysia, Blogger Sarawak, dan lain-lain. (Eh, nape ade muka pakcik tu kat gambo tu...interframe betul lah! Hahaha~)

Forth, ni kadang-kadang je bukak...


GengBlogger.com, untuk ping entri baru jugak. Tapi jarang jugak nak ping...hahaha~ Buktinya, tengok...tak ping lagi entri siang tadi. Hahaha~ Okie, dah ping dah baru jap tadi~ :p

Erm...tu je lah rasanya...yang wajib saya bukak. Hahaha~ Okie...kamu-kamu pulak macam mana?

P/S: Banyaknye gambar dalam entri ni...sila bersabar...hahaha~


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!



15 comments:

Citarasa Rinduan said...

sunnah...
serius nak kata...banyak yang kak ayu belajar dari kamu malam nie./.
dik...nak tanya kamu update blog dan edit pic..makan masa lama tak????

CypherHackz said...

Macam jenuh je nak guna Blogspot nih. Orang guna Wordpres jek. And update guna desktop blogging client, Blogdesk. Hehehe.. :p

anies anessa said...

wah akak...rajen btoi buat sume tue...kalo saya,bukak new post,tulis,publish,pastu ping kat FB...tue je laa..hehe

Sunah Mohammad said...

@Citarasa Rinduan

kak ayu...

saya edit pic tu kejap je sebab da ade template pic yang lama tu..jadi just tukar sikit2 je..

jadi lambat bila sambil nak update, sambil gi facebook borak2..hahaha~ adoiiii

Sunah Mohammad said...

@CypherHackz

tak kire!!! sukati la!! hahaha~

Along Usop said...

kak sunah!!

step 3 untuk paste dan edit... tu

die bukak ikut resolution desktop..
tak semestinye 1280x768 =)

*saje nk btaw.. along punye 1366x768 =p

Lulu Rahman said...

byk jugak bnd kena buat tu. ahaha

Ujang9897 said...

wow...rajinnya...=)

tak reti edit2..=)


baca dari atas tadi baru nak bersuara bila turn blog gua2..

tgk2..mcm kenal tajuk tu..hee

thanks

Azwani said...

nak tanya, cmna nak ping entry kat geng blogger..emmm tak tau pun T___T

Sunah Mohammad said...

@Along Usop

ha'ah! lupe pulak! hahaha~

Sunah Mohammad said...

@Lulu Rahman

hehehe..ikut Lulu jugak~ lain blogger, lain caranya..hehehe...

Sunah Mohammad said...

@anies anessa

hahaha~ tu la pasal....:p

Sunah Mohammad said...

@Ujang9897

hahaha~ tak membantu banyak pun ujang...sikit jek..uhuk2...

Miss Ran said...

byk betol hehe..rajin...

kalu i mmg taip2 campak dalam blog. typo adlh normal hehe

... said...

as salam..
entri yang menarik dengan tips bagi mereka yang dah biasa dengan cara mereka

keep it up! ;)

tapi kalau bab2 perkongsian ilmu, fakta, pendapat dsb, elok pergi ke gb

=)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.