Wednesday, March 9, 2011

Lalat dan Donat Coklat


Gambar lalat berbackground pink amek kat Google

Berdengung-dengung bunyi lalat di telinganya. Dia nampak, seekor lalat terbang... tetapi bunyinya berdengung-dengung melebihi saiz dan bilangannya. Cuba ditepis-tepis dengan tangan, tapi lalat itu tetap degil.

***

Ia terus cuba hinggap pada makanan yang terhidang enak di atas meja. Namun tangan kasar yang menggawang asyik melibas-libas ke kiri dan ke kanan. Rasa tersekat pula untuk mencapai donat coklat yang jaraknya berapa sentimeter sahaja dari mata merahnya.

"Kurang asam la manusia ni, aku nak rasa donat tu pun tak bagi!"

***

"Awat la lalat ni tak paham-paham? Rimas lah, rimas, tau tak!? Hish!"

Tangan kasar itu terus melibas-libas. Entah kenapa lalat tersebut degil benar. Semakin diusir semakin dekat pula mahu hinggap ke atas donat coklat. Segera dicapai pinggan donat dan dialihkan agar lebih dekat dengannya.

"Oooo...tak takut jugak ye..." Lalat itu degil, masih juga mahu hinggap ke atas donat coklat. Dia nekad. Alat yang baru dibeli sebentar tadi diambil dari atas rak makanan.

***

"Ha...cukup beberapa saat untuk aku hinggap pun jadiklah..."

Ia tak sedar ada bahaya di hadapan tatkala ada ruang sedikit untuknya merasa donat coklat.

Papppp!!!

Tamatlah riwayat lalat bersama donat coklat sekali.

***

Lalat memang takkan faham bahasa manusia, jadi kalau kita usir macam mana pun, dia tetap kat situ jugak. Dia tak faham, ma~~ Kill kill die die je yang mampu menamatkan segalanya...

Entry merapu di petang hari. Sekian.


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!

48 comments:
Write Comments
  1. kenapa sunah dihinggap lalat erk....jumaat nie akak nak wat donat coklat

    ReplyDelete
  2. kui2 mendalam lalat n donat ni ye... tadi tgk katak makan lalat haha pdn muka lalat ... nnt suatu masa mati jugak ekk

    ReplyDelete
  3. kadang2 lalat depan mata pun kita izinkan die merayap..so halau jauh2

    ReplyDelete
  4. hehe memangpon..kiut ble jadikan cerite pendek
    "Geng blog pink"

    ReplyDelete
  5. as salam..
    adoi..sunah..comel je =)
    er...lepas ni, sebaik-baiknya bila dah diusir sebanyak 3 kali ia datang juga, biarkan. maksud saya, biar ia dapat menikmati makanan yang ia tertarik itu, kerana itu rezeki dri-Nya keatas lalat tu. bunuh lalat tu lepas ia selesai makan.mksudnya, dia hinggap je, lepas tu terbang balik, lepas tu datang semula.masa ni kita bunuh ia. ada dalam keadaan tertentu, kita disunatkan biarkan makhluk Allah yang lain menikmati rezeki-Nya..lagipun, kita diberikan akal.. =)

    sunah biarkan ia dapat rezeki dulu.lepas tu baru bunuh sebab ali-2 dah mendatangkan mudarat.er..jangan makan pula tempat yang dah kena hinggap tu =)

    sunah~~~

    ReplyDelete
  6. kempunanlah nak makan donut erkh..

    ReplyDelete
  7. phm sgt entri ini....=)


    sila jgn layan lalat..

    dari layan lalat baik layan porn...

    ok tipu jer..jgn layan porn..

    ahahahahah

    ReplyDelete
  8. Cool! LALAT dan DONUT COKELAT!
    kesian lalat mati kerana mengidam kejamnya manusia.. :( sad ending.. bako bako bako

    ReplyDelete
  9. kak sunah pakai ridset jee,.. bahahaha..kesian lalat pink tu. haha

    ReplyDelete
  10. alat ape tuh?? ade ke alat leh bunoh lalay cam magic??

    ReplyDelete
  11. haha laen kali buat mcm mr. bean.
    letak sket donut dlm buku kiranya nk jdi umpan utk lalat 2 la..
    pastu bila lalat dh hinggap, tutup buku 2...pijak..pijak..pijak buku tersebut...haha ok, jgn ikot, kesian buku 2..kotor suda.....:p

    ReplyDelete
  12. ujang??
    dah nak kawen, menggatal

    =_="

    ReplyDelete
  13. hehhehe..sunnah lalat mmg tak faham bahasa..lagi diusir lagi di datang
    biorkan jer


    eik!!! ganasnya sunnah sampai dah mati lalt tu bersama donut feverat kak ayu..hehe

    ReplyDelete
  14. hahaha..adoiii..comelnya gambar lalat...
    lalat kotor..dia hinggap di shit lepas tu hinggap di makanan kita...eiiii..tak sanggup ai...
    kita bako lalat..heheeh

    ReplyDelete
  15. sian sunah nak donut.sedih lak akak baca

    ReplyDelete
  16. Ahlul komplot nk bako lalatMarch 9, 2011 at 4:18 PM

    kite bako aje lalat 2.. kite bako!! (smbl tangan goyang2) hehehe

    ReplyDelete
  17. paling tak suka kalo ada lalat hinggap ats mknn.

    ReplyDelete
  18. apa boleh buat.dah lumrah lalat =)
    adoi..katek cari resepi donut =D

    ReplyDelete
  19. @Qaseh dalia adelia

    memang mendalam qaseh sayang~ lama2 nanti mati jugak...

    ReplyDelete
  20. @Miss Ran

    leh jadi murid miss ran tak ni? hehe...

    ReplyDelete
  21. @MamaEma

    ha'ah...nasib bek da makan sikit sebelum tu..eh, ni pun ciptaan...

    ReplyDelete
  22. @KyêrulL

    dia da rasa sikit tu...okie la..last bite sebelum mati.

    ReplyDelete
  23. @z a k w a n

    ridsect? takleh..kesian meja makan nanti..kena pap sekali mati terus..taklah lama sangat dia menderita kan, kan, kan?

    ReplyDelete
  24. @Naddia

    ini bukan magik, tapi kenyataan...hahaha~

    ReplyDelete
  25. @Citarasa Rinduan

    okie akak~ saya biarkan jek...hoho~ nanti buat donut baru!

    ReplyDelete
  26. @Ahlul komplot nk bako lalat

    hahaha! rajin la pulak ang ni komen! okie..kamek bagi coolblog lebih sikit...:p

    ReplyDelete
  27. Ahlul komplot nk bako lalatMarch 9, 2011 at 11:21 PM

    @Sunah Mohammad
    coolblog? sonok gak 2. lalat xminat sejuk2 ni. hehehe

    ReplyDelete
  28. hm..betul tu sunah.bagi yang faham.
    sekadar ingin berkongsi apa yang saya baca =)
    sunah jangan sedih2 ya. ilmu yang baik, kitaq kongsi sama2 =)

    ReplyDelete
  29. @Ahlul komplot nk bako lalat

    hehehe...ang kene komplot sekali nak bunuh lalat ni, baru la dapat coolblog yang cool~

    ReplyDelete
  30. @...

    sedih? saya tak sedih, tapi rimas dan meluat. sekian~

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com