BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, March 9, 2011

Lalat dan Donat Coklat


Gambar lalat berbackground pink amek kat Google

Berdengung-dengung bunyi lalat di telinganya. Dia nampak, seekor lalat terbang... tetapi bunyinya berdengung-dengung melebihi saiz dan bilangannya. Cuba ditepis-tepis dengan tangan, tapi lalat itu tetap degil.

***

Ia terus cuba hinggap pada makanan yang terhidang enak di atas meja. Namun tangan kasar yang menggawang asyik melibas-libas ke kiri dan ke kanan. Rasa tersekat pula untuk mencapai donat coklat yang jaraknya berapa sentimeter sahaja dari mata merahnya.

"Kurang asam la manusia ni, aku nak rasa donat tu pun tak bagi!"

***

"Awat la lalat ni tak paham-paham? Rimas lah, rimas, tau tak!? Hish!"

Tangan kasar itu terus melibas-libas. Entah kenapa lalat tersebut degil benar. Semakin diusir semakin dekat pula mahu hinggap ke atas donat coklat. Segera dicapai pinggan donat dan dialihkan agar lebih dekat dengannya.

"Oooo...tak takut jugak ye..." Lalat itu degil, masih juga mahu hinggap ke atas donat coklat. Dia nekad. Alat yang baru dibeli sebentar tadi diambil dari atas rak makanan.

***

"Ha...cukup beberapa saat untuk aku hinggap pun jadiklah..."

Ia tak sedar ada bahaya di hadapan tatkala ada ruang sedikit untuknya merasa donat coklat.

Papppp!!!

Tamatlah riwayat lalat bersama donat coklat sekali.

***

Lalat memang takkan faham bahasa manusia, jadi kalau kita usir macam mana pun, dia tetap kat situ jugak. Dia tak faham, ma~~ Kill kill die die je yang mampu menamatkan segalanya...

Entry merapu di petang hari. Sekian.


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!



48 comments:

aDisH.sHidA said...

kenapa sunah dihinggap lalat erk....jumaat nie akak nak wat donat coklat

Mutiara Bernilai said...

hu..syg nye donut coklat..

Qaseh dalia adelia said...

kui2 mendalam lalat n donat ni ye... tadi tgk katak makan lalat haha pdn muka lalat ... nnt suatu masa mati jugak ekk

AdyBudika said...

kadang2 lalat depan mata pun kita izinkan die merayap..so halau jauh2

Miss Ran said...

hehe memangpon..kiut ble jadikan cerite pendek
"Geng blog pink"

... said...

as salam..
adoi..sunah..comel je =)
er...lepas ni, sebaik-baiknya bila dah diusir sebanyak 3 kali ia datang juga, biarkan. maksud saya, biar ia dapat menikmati makanan yang ia tertarik itu, kerana itu rezeki dri-Nya keatas lalat tu. bunuh lalat tu lepas ia selesai makan.mksudnya, dia hinggap je, lepas tu terbang balik, lepas tu datang semula.masa ni kita bunuh ia. ada dalam keadaan tertentu, kita disunatkan biarkan makhluk Allah yang lain menikmati rezeki-Nya..lagipun, kita diberikan akal.. =)

sunah biarkan ia dapat rezeki dulu.lepas tu baru bunuh sebab ali-2 dah mendatangkan mudarat.er..jangan makan pula tempat yang dah kena hinggap tu =)

sunah~~~

MamaEma said...

kempunanlah nak makan donut erkh..

Adinda Amy Sensei said...

donut coklat sedap

Ujang9897 said...

phm sgt entri ini....=)


sila jgn layan lalat..

dari layan lalat baik layan porn...

ok tipu jer..jgn layan porn..

ahahahahah

KyêrulL said...

Cool! LALAT dan DONUT COKELAT!
kesian lalat mati kerana mengidam kejamnya manusia.. :( sad ending.. bako bako bako

z a k w a n said...

kak sunah pakai ridset jee,.. bahahaha..kesian lalat pink tu. haha

Naddia said...

alat ape tuh?? ade ke alat leh bunoh lalay cam magic??

ms. ck said...

haha laen kali buat mcm mr. bean.
letak sket donut dlm buku kiranya nk jdi umpan utk lalat 2 la..
pastu bila lalat dh hinggap, tutup buku 2...pijak..pijak..pijak buku tersebut...haha ok, jgn ikot, kesian buku 2..kotor suda.....:p

... said...

ujang??
dah nak kawen, menggatal

=_="

Citarasa Rinduan said...

hehhehe..sunnah lalat mmg tak faham bahasa..lagi diusir lagi di datang
biorkan jer


eik!!! ganasnya sunnah sampai dah mati lalt tu bersama donut feverat kak ayu..hehe

Amira Anorah said...

hahaha..adoiii..comelnya gambar lalat...
lalat kotor..dia hinggap di shit lepas tu hinggap di makanan kita...eiiii..tak sanggup ai...
kita bako lalat..heheeh

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sian sunah nak donut.sedih lak akak baca

Ahlul komplot nk bako lalat said...

kite bako aje lalat 2.. kite bako!! (smbl tangan goyang2) hehehe

putERi-kAtEk said...

ingatkan ada resipi donat

noraim said...

paling tak suka kalo ada lalat hinggap ats mknn.

... said...

apa boleh buat.dah lumrah lalat =)
adoi..katek cari resepi donut =D

Sunah Mohammad said...

@aDisH.sHidA

okie~ jangan lupa tepek kat blog ek...

Sunah Mohammad said...

@Mutiara Bernilai

tu la...sayang kan...

Sunah Mohammad said...

@Qaseh dalia adelia

memang mendalam qaseh sayang~ lama2 nanti mati jugak...

Sunah Mohammad said...

@AdyBudika

okie abang~~~ :)

Sunah Mohammad said...

@Miss Ran

leh jadi murid miss ran tak ni? hehe...

Sunah Mohammad said...

@...

bagi yang faham je kot..

Sunah Mohammad said...

@MamaEma

ha'ah...nasib bek da makan sikit sebelum tu..eh, ni pun ciptaan...

Sunah Mohammad said...

@Adinda Amy Sensei

sedap, sedap, sedap!

Sunah Mohammad said...

@Ujang9897

hahahahaha! good, ujang!

Sunah Mohammad said...

@KyêrulL

dia da rasa sikit tu...okie la..last bite sebelum mati.

Sunah Mohammad said...

@z a k w a n

ridsect? takleh..kesian meja makan nanti..kena pap sekali mati terus..taklah lama sangat dia menderita kan, kan, kan?

Sunah Mohammad said...

@Naddia

ini bukan magik, tapi kenyataan...hahaha~

Sunah Mohammad said...

@ms. ck

hahahaha! skin!

Sunah Mohammad said...

@Citarasa Rinduan

okie akak~ saya biarkan jek...hoho~ nanti buat donut baru!

Sunah Mohammad said...

@Amira Anorah

cumil kan, cumil kan...tapi kene bako!

Sunah Mohammad said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim)

hahahaha! akak comot! cepat bagi donat!

Sunah Mohammad said...

@Ahlul komplot nk bako lalat

hahaha! rajin la pulak ang ni komen! okie..kamek bagi coolblog lebih sikit...:p

Sunah Mohammad said...

@putERi-kAtEk

err..takde la katek...:p

Sunah Mohammad said...

@noraim

betul! sangat tak suka!

niesz said...

lalat itu kotor..hehehe..

FasiHaH SupiaN said...

cantik gambar lalat tue..;)

Ahlul komplot nk bako lalat said...

@Sunah Mohammad
coolblog? sonok gak 2. lalat xminat sejuk2 ni. hehehe

... said...

hm..betul tu sunah.bagi yang faham.
sekadar ingin berkongsi apa yang saya baca =)
sunah jangan sedih2 ya. ilmu yang baik, kitaq kongsi sama2 =)

Sunah Mohammad said...

@niesz

tu la..kotor teramat~

Sunah Mohammad said...

@FasiHaH SupiaN

hehe..memang cantik..gambar saje...:D

Sunah Mohammad said...

@Ahlul komplot nk bako lalat

hehehe...ang kene komplot sekali nak bunuh lalat ni, baru la dapat coolblog yang cool~

Sunah Mohammad said...

@...

sedih? saya tak sedih, tapi rimas dan meluat. sekian~

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.