BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, March 15, 2011

Uhuk Uhuk!


Entah kenapa... Saya pun tak tahu... Sejak demam dulu tu lagi... Masih macam ni jugak... Kak La pun tanya... Tak sihat ke...? Bila cakap dengan mak... Mak pun tanya... Batuk ke...? Ibu berpantang tanya juga... Tak sihat ke...?

Tak tahu... Saya tak tahu kenapa... Macam tu je lah... Sebab minyak ke? Sebab air ke? Entah lerr...malas nak fikir, boleh tak? Kalo de yang tahu sebab ape, bolehlah kongsikan...sekian~


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!



35 comments:

rosmina samin said...

Cuaca kot sunah ^^.. byk minum air ok...~Sekian ^^

Miss Ran said...

erm minum air byk k sunah..kalo tak elok2 gk p jmpe doc

Sunah Mohammad said...

@rosmina samin

erm..mungkin...

Sunah Mohammad said...

@Miss Ran

thanks miss ran...insya'Allah..

efa said...

cuaca panas kot akak sunah tak pa minum air bebyk pastu kalau tak ok gak pi jumpa dr ok jgn tak pi taw get well soon yea

anies anessa said...

akak tak sihat ker?huhu...sdeynya...

rosmina samin said...

tak sembuh... jumpa doc k ^^

qasehraihan said...

perubaha cuaca kot..
banyakkan minum air kosong ye dik..



http://qasehraihan.blogspot.com/2011/03/kasih-yang-tak-dianggap.html

Citarasa Rinduan said...

sunnah...
selalu minum air masak..
kalau rasa pening2 amalkan 100 plus yang belum masuk peti ais

jika batuk..minum madu campur limau nipis yer..
insyallah..
jaga kesihatan dik

Aretikz said...

fuhh ~ semua dah bagi petua.. harap2 akak cepat sembuh.. eh? akak? haha..

Kasawari said...

mungkin kesan radiasi kot.. hehe
cuba madu diminum dengan menggunakan sudu plastik..

Novelgurl said...

Salam..ha..ha..knp2.

udin said...

ramai yg demam2.. batuk2 skang ni.. sy sendiri pon dah seminggu lebih batuk.. kadang2 sampai sakit dada.. sabo jelah ye.. banyakkan minum air masak.. kurengkan ais.. hehe.. ;D

Solihin Zubir said...

byk2 minum air suam..
smoga cepat sembuh.. =)

yaya_flanella said...

angin kus kus ke?hee. take a good care. jaga makan. ;)

~...AmALinA....~ said...

akak ta sehat ke? bykkan rest ye,, minum air masak bnyak2..take care tau!~

nIsYa said...

cuaca tak menentu skg nie. Kena amik berat pasal kesihatan diri. Smoga cpt sembuh :)

... said...

as salam.

tak sihat, banyakkan berehat.
kalau selalau batuk, elok jumpa dr.
diognosis. sebab batuk ni berkaitan dengan trakea dan paru-paru.takut dihkuatiri terkena jangkitan. terutamanya penyakit yang merbahaya macam batuk kering.

untuk hilangakn batuk,
ambil seperempat buah pala, setengah biji limau nipis dengan sesudu minyak kayu putih. buah pala tu diparut,limau nipis diperah.airnya diambil.campurkan kedua-dua bahan tersebut dengan minyak kayu putih tadi. larutan tadi tu, sapu kat belakang badan.

lagi satu, yang biasa sAya buat, ambil asam jawa dalam segenggam, campurkan dengan kapur sireh juga segennggam,gaulkan hingga sebati, sapu pada leher.


kalau batuk berterusan,
-jangan terlalu banyak makan makanan manis.
-jangan tidur tdiak menentu.
-jangan banyak makan makanan pedas
-banyakkan makan makanan berbetuk sayuran.

bab demam pula, saya selalu guna daun betik. tumbuk hingga hancur.air pati yang terhasil tu,diasingkan dari isi daun betik yang dah hancur tu. minum airnya.kalau tak tahan pahit, elok sapu sesuatu yang manis pada lidah.baru minum.

mimum banyak air mineral yang bukan melalui proses osmosis.

=)

jangan lupa. banyakkna berehat ya.

Sunah Mohammad said...

@efa

hurmmmm...malas jumpa doc sebab dia tak cek betol2..:)

Sunah Mohammad said...

@anies anessa

akak sihat saje sayang..alhamdulillah..batuk je kadang2..:)

Sunah Mohammad said...

@rosmina samin

insya'Allah ros sayang...:)

Sunah Mohammad said...

@qasehraihan

baek kakak...:)

Sunah Mohammad said...

@Citarasa Rinduan

takde pening2 dan loya2 lagi ni kak ayu..hehehe...

insya'Allah...thanks kak ayu...:)

Sunah Mohammad said...

@Aretikz

erk! akak ke? ekeke..

Sunah Mohammad said...

@Kasawari

kesan radiasi ke??

thanks enchek kasawari~:)

Sunah Mohammad said...

@Novelgurl

wa'alaikumussalam...

takde pape..hehehe..

Sunah Mohammad said...

@udin

okie udin~~ udin pun sama tau~ ;)

Sunah Mohammad said...

@Solihin Zubir

insya'Allah..terima kasih.. :)

Sunah Mohammad said...

@yaya_flanella

hehehe..ye kot..:p thanks sayang~

Sunah Mohammad said...

@~...AmALinA....~

baek ina the mucuk girl~

Sunah Mohammad said...

@nIsYa

insya'Allah..doakan ye..:)

Sunah Mohammad said...

@...

panjangnye..........sila buat entri!

terima kasih..

aDisH.sHidA said...

sunah...jgn biar kan batuk tu berterusan..bahaya la..apa pun g jupe doc...jgn lupa makan ubt

Sunah Mohammad said...

@aDisH.sHidA

baeklah kakak...

... said...

huhu
saya tidak mampu nak buat entri macam sebelum ni. sebab ada kekangan masa macam naz. kesian dia.hari2 balik, letih.

moga dipermudahkan-Nya.
tapi ok la dalam tu. mana tau readers cari dalam google, jumpa dalam komen.hoho

=)

rindu nak baca entri selalau update macam dulu. ujang pun. dah nak nikah la katakan

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.