Was-was Dengan Lembu Hemsemmmm



Nadirah: Pssst, meh sini jap!

Kyerull: Ape...?

Nadirah: Aku rasa kan, tadi macam pijak tahi lembu hemsemmmm kat kampung sebelah.

Kyerull: Jadi...?

Nadirah: Aku rasa kan, kain baju kurung aku ni pun kena jugak.

Kyerull: Hoh??? Betul ke kena?

Nadirah: Aku rasa la...ish, cane ek? Nak sembahyang ni karang...kotor ke tak ek?

Kyerull: Errr...aku tak pasti lah...

***

Sampai situ je lakonan diorang...pernah tak alami situasi macam ni? Kita rasa was-was jek dengan semua benda. Dah amek wudhuk, lepas tu rasa macam terkentut, tapi tak pasti. Betul ke terbuang angin? Nak amek air semayang semula tak ni...huhuhu.

Situasi macam ni selalunya berlaku dalam ibadah. Ade gak dalam situasi lain tapi lebih banyak gangguan was-was adalah dalam ibadah. Tau tak, was-was ni sebenarnya gangguan daripada syaitan yang direjam? Bila kita layan kehendak syaitan ni, hilanglah fokus kita dalam ibadah, sampai kita rasa jemu dah nak beribadah, asyik kena amek wudhuk balik.


Cane nak buang rasa was-was ni? Mesti tak suka kan asyik was-was je. Firstly, kena faham betul-betul sifat Islam. Islam ni agama yang mudah dan tidak menyusahkan umatnye. Tapi tak juga terlalu meremehkan. Jadi bersederhanalah. Rasanya semua dah tahu kan, Rasulullah syorkan amek yang tengah-tengah dalam beramal. Kedua, tanya diri sendiri kita ni beribadah untuk sape? Kehendak sape yang harus kita layan? Ibadah kita untuk Allah, jadi jangan biarkan diri kita terlalu melayan bisikan syaitan. Allah tak redha...

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang was-was dan cara-cara mengatasi was-was dalam ibadah, klik SINI dan SINI.

P/S: Jauhi was-was, prasangka pun termasuk dalam was-was jugak...


ENTRI ORANG BARU START BALIK BERBLOG

20 comments:

  1. tak suka lah bila rasa was was.hehe ;D

    ReplyDelete
  2. @Sunah Mohammad

    tuhlah.... salah sudeh!!!smpai menanges air mate drh tahan malu ni isk isk...T_T

    Tenks sunah!! love the way u write!!! keep it up ya!!

    tenks for the advise also!!^_^

    March 31, 2011 9:52 PM

    reply from http://mylifesstoryblog.blogspot.com/2011/03/ben-ashaari-yuyu-zulaikha-qaseh-dalia.html

    ReplyDelete
  3. tenks for the info Sunah! mmg biasanya kebnyakan org mesti slalu rs mcm ni.. my pn tak terlepas.. tp as u said.. lakukan ibadah itu kerana Allah.. bkn sbb.. 'ahh jnji ak dah buat.. jnji dah solat.. dah..'... that's not nice ryte..;)

    ReplyDelete
  4. HAHAHAHAHAHAHAHAHA!! kenapa tak jadikan i ustaz ke HAHAHA.. taruk gmbr i pakai songkok ke HAHAHAHAHAHAHA, neway thank youuuuuuuu

    ReplyDelete
  5. manusia selalu kalah dengan bisikan syaitan... ksn??

    ReplyDelete
  6. waa baguslah kak sunah. mmg menarik sgt buat entri mcm nie. org lain pun tak trfikir. mmg sometimes tu pon was2 smpai terlupa dah amik wudhuk ke belom. hehe

    ReplyDelete
  7. lembu hensem berak merata.. ngaaaa =p

    em.. kalau was2 tahap merisaukan.. ambik je wudhu' smula/ ambil tindakan yg paling meyakinkan..

    pandangan along jer.. hm..

    ReplyDelete
  8. selalu kagum dgn insan yang namanya sunnah


    PS: yang, sebenarnya cengkodok pisang banyak kolestrol..tapi utk memuaskan hati FIl, sebab dia suka makan menu petang..kak kurangkan segala tuk nenek kolestrol dan masnisan...heheheheh

    ReplyDelete
  9. ada kawan atq tue.. die terlalu was-was.. sampai banyak kali kene repeat amik air sembahyang dengan banyak kali angkat takbir...

    ReplyDelete
  10. senang je tak nk was was..kene la yakin. pndai2 la sedapkan ati sndri..^^

    ReplyDelete
  11. haha ..hilangkan rasa was2 ..
    =p

    ReplyDelete
  12. erk lembu...ensem? haha gosip lagi..

    bgs..kdg2 asyik was2 je..trus wuduk blik..sng cte

    ReplyDelete
  13. abg ady ni..
    berak merata!
    habis baju nad...!
    kih3

    betul!! sokong semua..
    was2 tu hasutan syaitan jer..
    supaya kita tak beribadah dengan sempurna...

    ReplyDelete
  14. awk..
    suke nye bce blog nie..
    klau rjin aja la sy cmne nk buat sidebar mcm awk gak ye..
    yg ade border2 tu..
    suke2..
    nmpk kemas..

    ReplyDelete
  15. susah kalau ada rasa was-was ni..benda yg boleh kita mkn pun jd xleh makan..kalau dlm soal mknn..kena yaki aje la..

    ReplyDelete
  16. urmm kadang² ade jgak penyakit was² ni...thanks ye sunnah, bg info..:)

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.