Bila Pak Imam Turun Padang...

October 28, 2011

Apa motif letak gambar ni, saya pun tak pasti... ~gambar dari SINI

Tadi kami tengah makan tengahari kat arked kolej.

Satu pinggan nasi campur lauk tu RM 3.60. Mahal nkoo. Si Bieha pun mula bukak cite yang budak-budak UTM ade buat page kat Facebook. Nama dia 5000 mahasiswa Bantah Kenaikan Melampau Harga Makanan Dan Air Minuman UTM. Ehhhh, bila saya search kat Facebook, bukan page, tapi group. Hurmmm...cer buat page, kan lagi senang orang nak klik "Like". Tak perlu "Ask to join" group dan tak perlu approve. Owhhh, mungkin takut-takut kang bukan student UTM pun leh join gak kan? Err...ada logik kat situ.

Eh, kembali kepada cerita asal. Masa tengah makan-makan tu, kami sempat tengok sekeliling. Tengahari camni, pada hari Jumaat yang indah, tentulah yang akan menjadi tarikan mata tu bila golongan lelaki pun ada sekali makan-makan dengan santainya tanpa rasa apa-apa. Selamba dia aje nak makan tanpa tengok jam. Masa kami makan tu, rasanya azan da berkumandang. Boleh diorang buat tak tau ye? Siap merokok-merokok lagi dalam kampus yang pada peraturannya, adalah kawasan larangan merokok.

Si Thin pulak cakap, kalo dia jadi awek lelaki macam ni, mesti dia akan marah dan suh boyfriend dia pi solat Jumaat dulu baru boleh dating. Wahaha~ Mantap nkoo Thin! Aku salute sama nkoo. Tapi kan tu kalo ko jadi awek lelaki camni, kalo ko bukan awek diorang, takleh la nak wat gitu. So sape aje la yang boleh nak suh depa pi semayang Jumaat ni??? Masjid bukan jauh pun, dekat aje...dan rasanya takde ape-ape halangan pun untuk diorang pi solat Jumaat. Student, kalo time camni mana ada kelas maaa~~~

Tengah-tengah berdebat tuuuuu...tiba-tiba kami dikejutkan dengan bunyi siren pembesar suara. Erk! Ada beberapa orang lelaki berjubah putih turun dari van UTM. Laju aje langkah diorang, menuju ke arah arked tempat kami makan. Meja kumpulan lelaki yang tengah bersantai-santai tadi dihampiri. Muka-muka para lelaki tadi da cuak semacam dah. Awat la tiba-tiba pak tua ni semua datang sini?

"Lelaki-lelaki Islam yang dah cukup umur dan berakal, sila ke masjid sekarang untuk solat Jumaat!"

Perghhhh! Pak-pak imam masjid rupanya yang turun padang nak mengajak semua pi solat Jumaat. Gerai air yang pekerja dia suma lelaki tu pun cepat-cepat mintak tolong kakak gerai sebelah tolong jagakan air-air diorang. Semua cepat-cepat bergerak. Ada mamat yang tengah makan dengan awek dia tu pun terpaksa mengucapkan selamat tinggal kat awek dia. Mana taknya, pak-pak imam bawak sekali cemeti selain pembesar suara. Tu kat dunia baru cemeti, kat akhirat kang jadi ular sawa kot no? Dalam sekelip mata aje ruang arked kosong dari lelaki.

Bedebushhh!

Tu air tipu-tipu untuk menyedarkan kamu-kamu semua dari mimpi. Takdenye lagi kampus-kampus kat Malaysia ni buat macam tu. Kalo ada, saya salute banyak-banyak kali. Itu baru namanya rasa bertanggungjawab terhadap anak-anak harapan agama.


P/S: Sape baca lompat terus ke P/S ni memang rugi.

You Might Also Like

23 Comments

  1. Betul ke begitu? Ya Allah kemsalam imam...

    ReplyDelete
  2. kalau memang ada yang buat macam tu,, me salute la...

    ReplyDelete
  3. kekekeke
    baru nak tye akak, sape yg tuwon tadi ni?
    hehehe
    arked mane, k9 ke meranti ke cangal..hehehee

    penyee..impian yg mungkin jadi kenyataan..aduhai..bagus nyekan kalo ade cm ni..

    tula..heran gak kat k9 tu selamba jek laki makan mnum mase time solat jumaat..aihh...

    ReplyDelete
  4. Err 3.60 tu kiraa mahal ke? huu kami kt u ni paling murah 4.50 kot sekali makan..

    wahh UTM siap pak aji turun panggil solat jumaat, terbaik nih :))

    ReplyDelete
  5. baca hingga abis! =) bagus la kalau ada begitu! kadang2 kesal pun ada, tempat makan dekat dengan surau, boleh buat tak tahu dan boleh bergelak tawa tengah orang dok azan n kuthbah! rasa nak balik botoi air je! dah tua2 tapi tak reti2.. sebenarnya, kesihan sangat mungkin orang2 begini tak begitu tahu, atau tak begitu didedahkan tentang hukum hakam adab semuanya, namun, jangan salahkan ustaz yang tidak sempat mengajar, seharusnya diri sendiri ambil la inisiatif sendiri belajar dan terus belajar.. pergi dengar ceramah ke.. baca buku ke, online ceramah pun banyak sekarang ni..
    alamak! panjang pulak celoteh di sini.. (time ada masa terluang macam ni lah.. leh jln2 blog kengkawan.. ) =)

    ReplyDelete
  6. @Nuur mutiara

    @Tea


    kan da kata da...ada yang tak baca sampai habis... hahaha~

    ReplyDelete
  7. Ai bace penuh. Wah lau ade pak imam dtg mmg salute la
    Uia xde eh

    ReplyDelete
  8. la..aku bermimpi rupanya..igt betoi ade pak imam tadi..hehee

    tp bagos la kalo betol ade mcm ni..dorg ni kalo tak ade yg paksa, x kan buatnya..

    ReplyDelete
  9. kalau btoi ada. mmg Nadh salute la.

    ReplyDelete
  10. huhu! saya baca baru komen. baik kan saya. Hehehehehheeh~~~

    ReplyDelete
  11. sajalah Sunah tu, kan.. lenkali dalam mimpi tu sunatkan jer lagi skali laki2 yg tak gi smbhyg tu.. huhu.. Eh! hrga mknn kat kantin kolej akak pun dah mahal skrg, nak gak buat satu page la...

    ReplyDelete
  12. sangat bagus kalau buat tindakan nie...pak imam-pak imam yg bijak

    ReplyDelete
  13. perghh, memula dah naik bulu roma dah terharu ngan pak imam tu...


    sekali kena simbah air.. pelamin anganku musnah..


    -abgchepikamalaslogingooglekatopis-

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum sunah...bagus lah ada org2 yg menyedarkan mereka utk pi sembahyang jumaat kalau x mesti dok lepak2 lg kat situ....:)

    ReplyDelete
  15. kalau ada lah kat utm ni macam tu, fuh, memang waaa lagi tambah2 bangga jadi warga utm,

    ReplyDelete
  16. memang menarik! kalau betul2 ada...ALhamdulillah~

    ReplyDelete
  17. ape lagi kak.. pasni kite usulkan kat kerajaan..

    tanak buat hudud, buat usaha penuhkan masjid, pihak Jakim ke sape2 ke, buat badan untuk gerakkan kaki2 yang liat nih ke masjid..


    kadang2, mimpi ni sumber ilham.. menarikk.. :P

    ReplyDelete
  18. mendoakan akan ade mcm tue nanti.. amin

    ReplyDelete
  19. hmm kan bagus kalau ada lagi camtu..

    ReplyDelete
  20. kalau ade kan bagus,, kadang2 ease nak tgur mamat2 yang tgk slumber doq goyag kaki makan time azan tapi nanty kite pulak yang kena kan so tengok je lah wee

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com