BLOG ENCIK SUAMI

Friday, October 28, 2011

Bila Pak Imam Turun Padang...

Apa motif letak gambar ni, saya pun tak pasti... ~gambar dari SINI

Tadi kami tengah makan tengahari kat arked kolej.

Satu pinggan nasi campur lauk tu RM 3.60. Mahal nkoo. Si Bieha pun mula bukak cite yang budak-budak UTM ade buat page kat Facebook. Nama dia 5000 mahasiswa Bantah Kenaikan Melampau Harga Makanan Dan Air Minuman UTM. Ehhhh, bila saya search kat Facebook, bukan page, tapi group. Hurmmm...cer buat page, kan lagi senang orang nak klik "Like". Tak perlu "Ask to join" group dan tak perlu approve. Owhhh, mungkin takut-takut kang bukan student UTM pun leh join gak kan? Err...ada logik kat situ.

Eh, kembali kepada cerita asal. Masa tengah makan-makan tu, kami sempat tengok sekeliling. Tengahari camni, pada hari Jumaat yang indah, tentulah yang akan menjadi tarikan mata tu bila golongan lelaki pun ada sekali makan-makan dengan santainya tanpa rasa apa-apa. Selamba dia aje nak makan tanpa tengok jam. Masa kami makan tu, rasanya azan da berkumandang. Boleh diorang buat tak tau ye? Siap merokok-merokok lagi dalam kampus yang pada peraturannya, adalah kawasan larangan merokok.

Si Thin pulak cakap, kalo dia jadi awek lelaki macam ni, mesti dia akan marah dan suh boyfriend dia pi solat Jumaat dulu baru boleh dating. Wahaha~ Mantap nkoo Thin! Aku salute sama nkoo. Tapi kan tu kalo ko jadi awek lelaki camni, kalo ko bukan awek diorang, takleh la nak wat gitu. So sape aje la yang boleh nak suh depa pi semayang Jumaat ni??? Masjid bukan jauh pun, dekat aje...dan rasanya takde ape-ape halangan pun untuk diorang pi solat Jumaat. Student, kalo time camni mana ada kelas maaa~~~

Tengah-tengah berdebat tuuuuu...tiba-tiba kami dikejutkan dengan bunyi siren pembesar suara. Erk! Ada beberapa orang lelaki berjubah putih turun dari van UTM. Laju aje langkah diorang, menuju ke arah arked tempat kami makan. Meja kumpulan lelaki yang tengah bersantai-santai tadi dihampiri. Muka-muka para lelaki tadi da cuak semacam dah. Awat la tiba-tiba pak tua ni semua datang sini?

"Lelaki-lelaki Islam yang dah cukup umur dan berakal, sila ke masjid sekarang untuk solat Jumaat!"

Perghhhh! Pak-pak imam masjid rupanya yang turun padang nak mengajak semua pi solat Jumaat. Gerai air yang pekerja dia suma lelaki tu pun cepat-cepat mintak tolong kakak gerai sebelah tolong jagakan air-air diorang. Semua cepat-cepat bergerak. Ada mamat yang tengah makan dengan awek dia tu pun terpaksa mengucapkan selamat tinggal kat awek dia. Mana taknya, pak-pak imam bawak sekali cemeti selain pembesar suara. Tu kat dunia baru cemeti, kat akhirat kang jadi ular sawa kot no? Dalam sekelip mata aje ruang arked kosong dari lelaki.

Bedebushhh!

Tu air tipu-tipu untuk menyedarkan kamu-kamu semua dari mimpi. Takdenye lagi kampus-kampus kat Malaysia ni buat macam tu. Kalo ada, saya salute banyak-banyak kali. Itu baru namanya rasa bertanggungjawab terhadap anak-anak harapan agama.


P/S: Sape baca lompat terus ke P/S ni memang rugi.


23 comments:

Tea said...

Betul ke begitu? Ya Allah kemsalam imam...

mOoN said...

kalau memang ada yang buat macam tu,, me salute la...

aimie amalina said...

kekekeke
baru nak tye akak, sape yg tuwon tadi ni?
hehehe
arked mane, k9 ke meranti ke cangal..hehehee

penyee..impian yg mungkin jadi kenyataan..aduhai..bagus nyekan kalo ade cm ni..

tula..heran gak kat k9 tu selamba jek laki makan mnum mase time solat jumaat..aihh...

Nuur mutiara said...

Err 3.60 tu kiraa mahal ke? huu kami kt u ni paling murah 4.50 kot sekali makan..

wahh UTM siap pak aji turun panggil solat jumaat, terbaik nih :))

Anum said...

susah nak cari dah kan

kella said...

baca hingga abis! =) bagus la kalau ada begitu! kadang2 kesal pun ada, tempat makan dekat dengan surau, boleh buat tak tahu dan boleh bergelak tawa tengah orang dok azan n kuthbah! rasa nak balik botoi air je! dah tua2 tapi tak reti2.. sebenarnya, kesihan sangat mungkin orang2 begini tak begitu tahu, atau tak begitu didedahkan tentang hukum hakam adab semuanya, namun, jangan salahkan ustaz yang tidak sempat mengajar, seharusnya diri sendiri ambil la inisiatif sendiri belajar dan terus belajar.. pergi dengar ceramah ke.. baca buku ke, online ceramah pun banyak sekarang ni..
alamak! panjang pulak celoteh di sini.. (time ada masa terluang macam ni lah.. leh jln2 blog kengkawan.. ) =)

Sunah Sakura said...

@Nuur mutiara

@Tea


kan da kata da...ada yang tak baca sampai habis... hahaha~

Iffah Afeefah said...

Ai bace penuh. Wah lau ade pak imam dtg mmg salute la
Uia xde eh

Eera Shera said...

la..aku bermimpi rupanya..igt betoi ade pak imam tadi..hehee

tp bagos la kalo betol ade mcm ni..dorg ni kalo tak ade yg paksa, x kan buatnya..

fRaMe+LenSeS said...

kalau btoi ada. mmg Nadh salute la.

Syafiq Ahadin said...

huhu! saya baca baru komen. baik kan saya. Hehehehehheeh~~~

Sari Yusa Ibrahim said...

sajalah Sunah tu, kan.. lenkali dalam mimpi tu sunatkan jer lagi skali laki2 yg tak gi smbhyg tu.. huhu.. Eh! hrga mknn kat kantin kolej akak pun dah mahal skrg, nak gak buat satu page la...

Cik Kamoo said...

sangat bagus kalau buat tindakan nie...pak imam-pak imam yg bijak

Solihahazahar said...

HAHA terbaikk

Anonymous said...

perghh, memula dah naik bulu roma dah terharu ngan pak imam tu...


sekali kena simbah air.. pelamin anganku musnah..


-abgchepikamalaslogingooglekatopis-

Muslimah Optimis said...

seronok baca.. entah kenapa..

maszull said...

assalamualaikum sunah...bagus lah ada org2 yg menyedarkan mereka utk pi sembahyang jumaat kalau x mesti dok lepak2 lg kat situ....:)

ainina jelani said...

kalau ada lah kat utm ni macam tu, fuh, memang waaa lagi tambah2 bangga jadi warga utm,

IQ = Iez Qis said...

memang menarik! kalau betul2 ada...ALhamdulillah~

AlongUsop said...

ape lagi kak.. pasni kite usulkan kat kerajaan..

tanak buat hudud, buat usaha penuhkan masjid, pihak Jakim ke sape2 ke, buat badan untuk gerakkan kaki2 yang liat nih ke masjid..


kadang2, mimpi ni sumber ilham.. menarikk.. :P

kiera'sakura said...

mendoakan akan ade mcm tue nanti.. amin

FasiHaH SupiaN said...

hmm kan bagus kalau ada lagi camtu..

::contengan hati::)) said...

kalau ade kan bagus,, kadang2 ease nak tgur mamat2 yang tgk slumber doq goyag kaki makan time azan tapi nanty kite pulak yang kena kan so tengok je lah wee

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.