Engineering Susah? - Sunah Suka Sakura dot com

Post Top Ad

Tuesday, March 22, 2011

Engineering Susah?


Ada yang tanya saya lepas saya publish Entri Pilihan 1.50 Pagi... semalam. Engineering susah kan? Gulp!

Soalan cepu emas ni. Ada yang menjawab, susah kalau malas. Erk! Ada betulnya tu... Ekceli, tak ada benda yang senang dalam hidup ni. Kalau senang sangat, mungkin manusia tak berusaha bersungguh-sungguh untuk dapatkan apa yang diorang impikan dalam hidup. Mungkin itu yang dimaksudkan susah kalau malas. Jadi kena rajin ye~

Kita selalu mencita-citakan macam-macam profession, merancang macam-macam untuk masa depan. Semua tu nampak mudah, tapi perjalanan ke arah profession yang dicita-citakan tu tak semudah yang kita rancang. Setiap yang dirancang tak semuanya menjadi, kan? Orang kata, kita merancang, Allah yang menentukan... Sebenarnya, kita merancang, DIA juga merancang, namun sesungguhnya rancangan DIA lah yang terbaik...

Tak kira engineering ke, medic ke, mathematics ke, broadcasting ke (nak jugak masukkan), akauntan ke, semua tu susah... Jadi rancanglah betul-betul perjalanan hidup kamu-kamu semua ya... Jangan nanti terjatuh di tengah jalan, tak jumpa jalan pulang... Tapi kalau tersadung sikit, kaki berdarah, jangan menangis... Tu ujian nak test kamu-kamu ni betul-betul ke nak sampai hentian terakhir...:)

P/S: Jom tengok VLOG ABANG Ben dengan Cikgu Siti Hajar kat SINI.

38 comments:

  1. engineering memang sangat susah !!!

    saya civil engineering,
    argghhh !!! macam nak pengsan dah !!
    sangat sakit jiwa dan raga !!!

    ReplyDelete
  2. @norfadillah

    aiyokkk!! sabar no...jangan pengsan dulu...hahaha~

    ReplyDelete
  3. Mechanical Engineering Sangat senang!!!.
    yeah!

    ReplyDelete
  4. memula je kot yang susah.t dah lama ok agaknya. :)

    ReplyDelete
  5. 1st time belajar semua susah.. dulu mula belajar membaca pon susah gak kannn..kkekekekek..

    ilmu dah ade..insyaAllah semua jai senang kedian ari.. =)

    ReplyDelete
  6. belajar semua susah...bila dah keja lak mesti fikir lebih baik belajar kan dik?

    ReplyDelete
  7. engineering masa belajar teori mudah(bagi aku la)..tp masa nak apply teori, (kalu yang masa balajr lagi tu if masa makmal la...kalu engineering mmg makmal tak blh lari la!masa makmal tu seksa la nak buat eksperimen tu!).lps belajar pulak...nak mintak keja yg betul2 kena ngan bidang kita tu bagi aku mmg susah la...aku komputer and telekomunikasi...tp first job aku kat department it...nasibn baik blh buat hardware...kalu kena programming tak susah? nak keja maxis macm payah je nak mintak..mintak kilang stkt panggil interview tp tak panggil keja..last2 aku resign keja it tu dan masuk kpli!ngajar rupanya seronok sbb dpt main2 ngan budak2....heheheheheh

    ReplyDelete
  8. memang terasa susah chemical engineering ni..tp akan kugagahkan jua hehehe

    ReplyDelete
  9. apa pun susah...yg penting usaha dan tawakkal..kan?

    hai sunah...lama xnmpk..hehe

    ReplyDelete
  10. Thanks kak. LEpas ni saya rajin-rajin dah. Tak main-main dah . Ok boss

    ReplyDelete
  11. susah payah semua atas kita..

    ReplyDelete
  12. suke engineering
    yang len kane banyak hafal,mencik

    ReplyDelete
  13. semua kalau fikir susah ..mmg susah lah ~

    ReplyDelete
  14. tak ada benda yang senang dlm hidup... kalau nak senang, usaha sungguh2... ye tak Sunah? ~^^~

    ReplyDelete
  15. susah2 dahulu, senang2.....(sila sambung)




    doakan SJ menjadi engineer Aircraft

    (next year!!) aminnn

    ReplyDelete
  16. @Rozita

    betul tu kak! aiyeee...hargai masa sekarang...:)

    ReplyDelete
  17. @inahornaw

    hoho~ panjang sungguh rentetan perjalanan hidup inahornaw..saya pun amek telekomunikasi ni...:)

    ReplyDelete
  18. @bun

    erk! hafal rumus dan fomula tak mencik? hahaha~

    ReplyDelete
  19. as salam..
    engineering..susah?
    ya. sangat susah! sebab, tanpa ilmu la jika kita tak mampu memahami baik buruk engineering tu sendiri, kita boleh terpengaruh untuk melakukan sesuatu yang tak baik..macam satu bentuk senjata baru..salah guna tu~
    manipulasi bidang kejuruteraan sekadar untuk memuaskan hawa nafsu.
    hm..
    dunia, dunia..

    eh? takde kena mengena dengan entri

    =_="

    ReplyDelete
  20. Tak kira engineering ke, medic ke, mathematics ke, broadcasting ke (nak jugak masukkan), akauntan ke, semua tu susah... Jadi rancanglah betul-betul perjalanan hidup kamu-kamu semua ya... Jangan nanti terjatuh di tengah jalan, tak jumpa jalan pulang... Tapi kalau tersadung sikit, kaki berdarah, jangan menangis... Tu ujian nak test kamu-kamu ni betul-betul ke nak sampai hentian terakhir...:)

    sangat setuju

    ReplyDelete

Dah abis baca tadi? Terima kasih sebab tinggalkan komen~ ;)

Post Bottom Ad