Bila Mathematicians dan Programmers Berbalah...

May 20, 2011


Tak habis lagi ke?

Yo lahhh...ingatkan dah habis tadi... Panjang nkooo debate diorang ni...sampai sekarang pun still berbalah lagikkk! Malas nak print screen, sebab da sampai 124 komen...nak tengok gak, klik blog Cik Bambam, dia ade buat entri jugak! hahaha~

Bila sorang pakar komputer ni masuk korum, dia paste yang dia search kat google. Dan google memberikan jawapan 9. Tapi, kalkulator saintifik pulak bagi jawapan 1. Haaa...kenapa jadi camni?


Gambar tak berapa jelas dari henset nokia 3310

Sebab bergantung kepada design program software dalam komputer or kalkulator tu. Bila search kat satu web Math ni, dia bagi explaination mengikut PEMDAS Rule...

This next example displays an issue that almost never arises but, when it does, there seems to be no end to the arguing. (saja nak kalerkan merah dan boldkan~)

* Simplify 16 ÷ 2[8 – 3(4 – 2)] + 1.

16 ÷ 2[8 – 3(4 – 2)] + 1
= 16 ÷ 2[8 – 3(2)] + 1
= 16 ÷ 2[8 – 6] + 1
= 16 ÷ 2[2] + 1 (**)
= 16 ÷ 4 + 1
= 4 + 1
= 5

The confusing part in the above calculation is how "16 divided by 2[2] + 1" (in the line marked with the double-star) becomes "16 divided by 4 + 1", instead of "8 times by 2 + 1". That's because, even though multiplication and division are at the same level (so the left-to-right rule should apply), parentheses outrank division, so the first 2 goes with the [2], rather than with the "16 divided by". That is, multiplication that is indicated by placement against parentheses (or brackets, etc) is "stronger" than "regular" multiplication. Typesetting the entire problem in a graphing calculator verifies this hierarchy:


Note that different software will process this differently; even different models of Texas Instruments graphing calculators will process this differently. In cases of ambiguity, be very careful of your parentheses, and make your meaning clear. The general consensus among math people is that "multiplication by juxtaposition" (that is, multiplying by just putting things next to each other, rather than using the "×" sign) indicates that the juxtaposed values must be multiplied together before processing other operations. But not all software is programmed this way, and sometimes teachers view things differently. If in doubt, ask!

Then tengok soklan tadi pulak...


So, 1 la kan? Bukan 9...

Perghhh, lepas ni takleh pakai kalkulator sesuka hati ke??? Hahahah~ Sape buat soklan ni??? NAK JUMPA!!! Bikin pening kepala jeeee! Menelaah benda ni je dari tadi, lepas ni nak tukar master Math lahhh... :p

P/S: Cik Bambam masih menanti jawapan dari student PhD... :D

You Might Also Like

15 Comments

  1. nak migrain dah daku!hahahah..x larat nak print screen!ehh,...yg google tuh dak engineer ar..hahaha..itu otak komputer..then en kam tuh baru mathematician..hahaha..

    http://bambam-story.blogspot.com/2011/05/bila-berdebat-soklan-math-respond.html

    ReplyDelete
  2. hheehe..kelakar gak..
    dah lme x guna kalkulator nih..(^^!

    pening2~

    ReplyDelete
  3. ala..baru aku teringat..cikgu math dulu ajar klau darab dengan bahagi, yang mana paling kiri, itu yang kita buat dulu...

    sunah, nanti aku try buat pakai programming pula because i am programmer but love mathematic

    ReplyDelete
  4. @Faris Adli
    hahhhh~!!kan2!!!jwpn dia 9 lar kan?errrrrr..

    ReplyDelete
  5. haha..buat jalan kira2 secara manual.. tulis dekat kertas...

    ReplyDelete
  6. rasanya dah boleh benti kot..sbb semua dah abis SPM dan rasanya takkan keluar dah dkt exam...=)

    ReplyDelete
  7. @b a m b a m ' s

    ish, tak paham lagi keee??? itu bukan pasal darab dan bahagi...tapi sebab dia kurungan...so, kurungan tu dulu...baru bahagikan pulak...tengok contoh tu...adehhh...

    sambung kat sini yee..hahaha~

    ReplyDelete
  8. Jamal dah agak dah explanation die mcm tue. Sebab ade kurungan tue kan cik sunah..:-)

    ReplyDelete
  9. err.. sebagai seorang bakal guru math..
    cik pulau rasa jawapan nya 1,,
    adehhh.. agak2 layak ke tak jadi ckgu math dgn jawapan tu neh..huhu

    ReplyDelete
  10. gile ah korang.. naik confius dah nie..

    conclusion: ada dua jawapan..so, ni soklan bonus..takyah jawap..hahahha

    Vote jwpan 1..hahaha... kite tak salah..soklan yg confius.. kurungan tu penentu...
    walaupon konsep kurungan dan darab tu die sama, penggunaan die dan maksd die berbeza..hohoho

    Apa beza mathematicians dgn programmers??

    p/s: aku rasa aku programmer kot...hahah

    ReplyDelete
  11. mak ai peninglah akak sunnah!!

    ReplyDelete
  12. heheheehe...punyalah dahsyat, tetap nak cari jugak sama yg jawap betul!

    akak surrender lah sbb memang tak minat math...huhuhuhu

    ReplyDelete
  13. kena panggil adik adi putra yang terer math tolong jawab!..hehe

    ReplyDelete
  14. 6 bahagi 2 (2+1)
    Sama dengan 6
    ---------
    2 (2+1)
    Sama dengan 6 / (2 (2+1) )
    TAK sama dengan 6 / 2 (2+1).

    / dengan simbol bahagi xsama fungsinya. Sila berhati-hati dgn programming language.

    ReplyDelete
  15. kita salahkan kurungannnnnnnnnnnnn!! ahahhaha

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com