BLOG ENCIK SUAMI

Friday, May 20, 2011

Bila Mathematicians dan Programmers Berbalah...


Tak habis lagi ke?

Yo lahhh...ingatkan dah habis tadi... Panjang nkooo debate diorang ni...sampai sekarang pun still berbalah lagikkk! Malas nak print screen, sebab da sampai 124 komen...nak tengok gak, klik blog Cik Bambam, dia ade buat entri jugak! hahaha~

Bila sorang pakar komputer ni masuk korum, dia paste yang dia search kat google. Dan google memberikan jawapan 9. Tapi, kalkulator saintifik pulak bagi jawapan 1. Haaa...kenapa jadi camni?


Gambar tak berapa jelas dari henset nokia 3310

Sebab bergantung kepada design program software dalam komputer or kalkulator tu. Bila search kat satu web Math ni, dia bagi explaination mengikut PEMDAS Rule...

This next example displays an issue that almost never arises but, when it does, there seems to be no end to the arguing. (saja nak kalerkan merah dan boldkan~)

* Simplify 16 ÷ 2[8 – 3(4 – 2)] + 1.

16 ÷ 2[8 – 3(4 – 2)] + 1
= 16 ÷ 2[8 – 3(2)] + 1
= 16 ÷ 2[8 – 6] + 1
= 16 ÷ 2[2] + 1 (**)
= 16 ÷ 4 + 1
= 4 + 1
= 5

The confusing part in the above calculation is how "16 divided by 2[2] + 1" (in the line marked with the double-star) becomes "16 divided by 4 + 1", instead of "8 times by 2 + 1". That's because, even though multiplication and division are at the same level (so the left-to-right rule should apply), parentheses outrank division, so the first 2 goes with the [2], rather than with the "16 divided by". That is, multiplication that is indicated by placement against parentheses (or brackets, etc) is "stronger" than "regular" multiplication. Typesetting the entire problem in a graphing calculator verifies this hierarchy:


Note that different software will process this differently; even different models of Texas Instruments graphing calculators will process this differently. In cases of ambiguity, be very careful of your parentheses, and make your meaning clear. The general consensus among math people is that "multiplication by juxtaposition" (that is, multiplying by just putting things next to each other, rather than using the "×" sign) indicates that the juxtaposed values must be multiplied together before processing other operations. But not all software is programmed this way, and sometimes teachers view things differently. If in doubt, ask!

Then tengok soklan tadi pulak...


So, 1 la kan? Bukan 9...

Perghhh, lepas ni takleh pakai kalkulator sesuka hati ke??? Hahahah~ Sape buat soklan ni??? NAK JUMPA!!! Bikin pening kepala jeeee! Menelaah benda ni je dari tadi, lepas ni nak tukar master Math lahhh... :p

P/S: Cik Bambam masih menanti jawapan dari student PhD... :D


15 comments:

b a m b a m ' s said...

nak migrain dah daku!hahahah..x larat nak print screen!ehh,...yg google tuh dak engineer ar..hahaha..itu otak komputer..then en kam tuh baru mathematician..hahaha..

http://bambam-story.blogspot.com/2011/05/bila-berdebat-soklan-math-respond.html

senyumSOYA said...

hheehe..kelakar gak..
dah lme x guna kalkulator nih..(^^!

pening2~

Faris Adli said...

ala..baru aku teringat..cikgu math dulu ajar klau darab dengan bahagi, yang mana paling kiri, itu yang kita buat dulu...

sunah, nanti aku try buat pakai programming pula because i am programmer but love mathematic

b a m b a m ' s said...

@Faris Adli
hahhhh~!!kan2!!!jwpn dia 9 lar kan?errrrrr..

forever love said...

haha..buat jalan kira2 secara manual.. tulis dekat kertas...

Ujang9897 said...

rasanya dah boleh benti kot..sbb semua dah abis SPM dan rasanya takkan keluar dah dkt exam...=)

Sunah Mohammad said...

@b a m b a m ' s

ish, tak paham lagi keee??? itu bukan pasal darab dan bahagi...tapi sebab dia kurungan...so, kurungan tu dulu...baru bahagikan pulak...tengok contoh tu...adehhh...

sambung kat sini yee..hahaha~

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Jamal dah agak dah explanation die mcm tue. Sebab ade kurungan tue kan cik sunah..:-)

cik pulau said...

err.. sebagai seorang bakal guru math..
cik pulau rasa jawapan nya 1,,
adehhh.. agak2 layak ke tak jadi ckgu math dgn jawapan tu neh..huhu

OnlyZul said...

gile ah korang.. naik confius dah nie..

conclusion: ada dua jawapan..so, ni soklan bonus..takyah jawap..hahahha

Vote jwpan 1..hahaha... kite tak salah..soklan yg confius.. kurungan tu penentu...
walaupon konsep kurungan dan darab tu die sama, penggunaan die dan maksd die berbeza..hohoho

Apa beza mathematicians dgn programmers??

p/s: aku rasa aku programmer kot...hahah

Akid azami said...

mak ai peninglah akak sunnah!!

mas saari said...

heheheehe...punyalah dahsyat, tetap nak cari jugak sama yg jawap betul!

akak surrender lah sbb memang tak minat math...huhuhuhu

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

kena panggil adik adi putra yang terer math tolong jawab!..hehe

Ajan said...

6 bahagi 2 (2+1)
Sama dengan 6
---------
2 (2+1)
Sama dengan 6 / (2 (2+1) )
TAK sama dengan 6 / 2 (2+1).

/ dengan simbol bahagi xsama fungsinya. Sila berhati-hati dgn programming language.

b a m b a m ' s said...

kita salahkan kurungannnnnnnnnnnnn!! ahahhaha

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.