Jom Jadi Macam Conan!

September 27, 2011

Gambar dari SINI

Entah kenapa la kan...

Tiba-tiba nak buat entri pasal Detektif Conan ni. Siapa tak kenal Conan? Semua kenal kot detektif kecik cilik yang hebat merungkai segala misteri jenayah ni. Mengalahkan bapak-bapak polisi, dong! Ops! Yezza... Conan hanyalah watak dalam komik dan kartun bersiri kat kaca TV. Semata-mata. Takde dalam dunia realiti, okehhh!

Ramai orang suka Conan. Dia budak kecik. Sekolah rendah je lagi. Tapi otak geliga dan cerdik. Paling bijak di kalangan kawan-kawan dia. Jauh daya pemikiran. Berfikir masak-masak dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Bila terlibat dengan mana-mana kes jenayah *kononnya kebetulan*, macam biasalah kan...budak sekolah...mana lah polis-polis nak bagi kacau tempat jenayah. Apatah lagi la nak percaya kata-kata budak kecik cam Conan tu.

Tapi Conan bukan dengar kata. Biar banyak kali berbenjol kepala kena ketuk dengan Miss Ran, dia nak gak try setelkan kes tak kira lah kes kecik ke kes besar ke, semua dia nak masuk tolong gak. Bagus kan dia? Niat dia nak membantu, bukan nak menjatuhkan pihak polis pun. Dia tahu pihak polis yang dah berpengalaman semua tu lebih tinggi tempatnya dari dia, tapi dia tetap nak berusaha untuk bantu jugak. Walaupun akhirnya, yang dapat nama bila da setelkan kes tu bukan dia, tapi orang lain.

Dia simpan semua tu sebagai pencapaian dia sendiri. Hanya orang tertentu je yang tau ape yang dia dah buat. Dia tak kisah, yang penting dia puas dapat meletakkan diri dia setaraf dengan bapak-bapak polisi secara tak langsung. Kes selesai, pencapaian dia pun meningkat.

Sama gak la macam blogger-blogger muda dan blogger-blogger yang baru nak menapak dalam dunia blog ni.

Cer jadi macam Conan tu eks~ cer la...

Nanti mesti satu dunia suka kamu, dari yang umur 4 tahun sampai la yang da berumur hampir satu abad, mesti suka kamu punyaaaaaaaaaa~

You Might Also Like

21 Comments

  1. Tulah conan is da best. Die kan sinichi. Kire dak besar gakla

    ni pe sebut2 missran ni haha

    ReplyDelete
  2. eceh!perumpamaan yg best boleh buat malam ni

    "bagaikan blogger baru dengan conan" saling contoh mencontohi..hihihi

    ReplyDelete
  3. conan jd budak kecik sbb kene satu suplemen kn..huhu
    asal nye die sinichi sbb tu otak die superb..:)

    ReplyDelete
  4. tetiap petang saya tgk katun ni sunah....conan..cinicikudo..cik ran..hehe

    sunah sehat???

    ReplyDelete
  5. dia ni besar pastu kene ape ntah tetiba jadi kecik kan hu3...anatar peminat citer ni..banyak gak simpan koleksi siri movie dgn komik :)

    ReplyDelete
  6. kena pkai spek la lpas ni sebab nk jadi macm Conan.. hehe

    ReplyDelete
  7. kan3! aku menulis bukan kerna namaa... ~ aiseh nyanyi plak :P

    ReplyDelete
  8. conan tu buah hati saya tau.. :-) minat sangat

    ReplyDelete
  9. hi..jom join contest Perfumes Farm. fragrance mist dari Victoria's Secret menanti pemenang

    ReplyDelete
  10. bauk kak sunah..
    agak2 ad tak ubat yang shinichi makan tu...
    nak jadi macam conan gak...

    ReplyDelete
  11. kalaulah ada conan dekat dunia reality kan best, nescaya akan letak jawatanlah semua superhero, supermak yang ada atas muka bumi ni sebab dah xde kes jenayah, sume dak conan ni dah settle kan... bijak betul budak ni!

    ReplyDelete
  12. stiap kali lepas tgk konan, aku msti bajet aku ni konan..hahah

    ReplyDelete
  13. suka conan..
    dia buat baik tanpa harapkan pujian!

    ReplyDelete
  14. kalo nak tau sebab citer conan la yang buat cik bunny jd lebih matang =.=" padahal sebenarnya conan tu sinichi yg umo 17 taun. Dia jadi budak kecik sebab tertelan ubat ntah ape name dari org. hitam

    ReplyDelete
  15. walaupun sekadar katun, kte masih blh amik pengajaran kan.. kan.. kan...


    kak rosss disini.. :)

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com