BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, September 27, 2011

Jom Jadi Macam Conan!

Gambar dari SINI

Entah kenapa la kan...

Tiba-tiba nak buat entri pasal Detektif Conan ni. Siapa tak kenal Conan? Semua kenal kot detektif kecik cilik yang hebat merungkai segala misteri jenayah ni. Mengalahkan bapak-bapak polisi, dong! Ops! Yezza... Conan hanyalah watak dalam komik dan kartun bersiri kat kaca TV. Semata-mata. Takde dalam dunia realiti, okehhh!

Ramai orang suka Conan. Dia budak kecik. Sekolah rendah je lagi. Tapi otak geliga dan cerdik. Paling bijak di kalangan kawan-kawan dia. Jauh daya pemikiran. Berfikir masak-masak dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Bila terlibat dengan mana-mana kes jenayah *kononnya kebetulan*, macam biasalah kan...budak sekolah...mana lah polis-polis nak bagi kacau tempat jenayah. Apatah lagi la nak percaya kata-kata budak kecik cam Conan tu.

Tapi Conan bukan dengar kata. Biar banyak kali berbenjol kepala kena ketuk dengan Miss Ran, dia nak gak try setelkan kes tak kira lah kes kecik ke kes besar ke, semua dia nak masuk tolong gak. Bagus kan dia? Niat dia nak membantu, bukan nak menjatuhkan pihak polis pun. Dia tahu pihak polis yang dah berpengalaman semua tu lebih tinggi tempatnya dari dia, tapi dia tetap nak berusaha untuk bantu jugak. Walaupun akhirnya, yang dapat nama bila da setelkan kes tu bukan dia, tapi orang lain.

Dia simpan semua tu sebagai pencapaian dia sendiri. Hanya orang tertentu je yang tau ape yang dia dah buat. Dia tak kisah, yang penting dia puas dapat meletakkan diri dia setaraf dengan bapak-bapak polisi secara tak langsung. Kes selesai, pencapaian dia pun meningkat.

Sama gak la macam blogger-blogger muda dan blogger-blogger yang baru nak menapak dalam dunia blog ni.

Cer jadi macam Conan tu eks~ cer la...

Nanti mesti satu dunia suka kamu, dari yang umur 4 tahun sampai la yang da berumur hampir satu abad, mesti suka kamu punyaaaaaaaaaa~


21 comments:

Iffah Afeefah said...

Tulah conan is da best. Die kan sinichi. Kire dak besar gakla

ni pe sebut2 missran ni haha

aimie amalina said...

heeeee
baikkk akak sunah

Kalamhati said...

eceh!perumpamaan yg best boleh buat malam ni

"bagaikan blogger baru dengan conan" saling contoh mencontohi..hihihi

Panggil Aku Han said...

conan jd budak kecik sbb kene satu suplemen kn..huhu
asal nye die sinichi sbb tu otak die superb..:)

SoLy SoLicious said...

sangat suke tgk conan !!feveret

qasehraihan said...

tetiap petang saya tgk katun ni sunah....conan..cinicikudo..cik ran..hehe

sunah sehat???

Areliff said...

dia ni besar pastu kene ape ntah tetiba jadi kecik kan hu3...anatar peminat citer ni..banyak gak simpan koleksi siri movie dgn komik :)

MerLe said...

my fav~ =D

FaKArePa!n said...

kena pkai spek la lpas ni sebab nk jadi macm Conan.. hehe

RedVixen said...

kan3! aku menulis bukan kerna namaa... ~ aiseh nyanyi plak :P

niesa said...

conan the best....

Muslimah Optimis said...

conan tu buah hati saya tau.. :-) minat sangat

perfumesfarm said...

hi..jom join contest Perfumes Farm. fragrance mist dari Victoria's Secret menanti pemenang

shafiqabdshukor said...

bauk kak sunah..
agak2 ad tak ubat yang shinichi makan tu...
nak jadi macam conan gak...

IBU GEBU said...

kalaulah ada conan dekat dunia reality kan best, nescaya akan letak jawatanlah semua superhero, supermak yang ada atas muka bumi ni sebab dah xde kes jenayah, sume dak conan ni dah settle kan... bijak betul budak ni!

Saiazuan said...

stiap kali lepas tgk konan, aku msti bajet aku ni konan..hahah

mas saari said...

suka conan..
dia buat baik tanpa harapkan pujian!

Ary said...

singgah kembali....

Ada sesiapa nak Join Segmen Pertama NUR KASIH?

JIJI YU said...

taknak aku..nampk skema

Cik Bunny said...

kalo nak tau sebab citer conan la yang buat cik bunny jd lebih matang =.=" padahal sebenarnya conan tu sinichi yg umo 17 taun. Dia jadi budak kecik sebab tertelan ubat ntah ape name dari org. hitam

Anonymous said...

walaupun sekadar katun, kte masih blh amik pengajaran kan.. kan.. kan...


kak rosss disini.. :)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.