Stop Lah Merokok... - Sunah Suka Sakura dot com

Post Top Ad

Wednesday, June 1, 2011

Stop Lah Merokok...


Terima kasih Miss Ran untuk info ni.

Tarikh Keputusan: 25 Oct, 1995

Keputusan:

(1) Merokok adalah haram

(2) Oleh yang demikian, adalah haram bagi mana-mana orang Islam menghisap apa -apa jenis rokok.

(3) Bagi maksud fatwa ini, 'rokok' ialah tembakau yang digulung dengan kertas atau daun nipah atau selainnya.

Status Penwartaan: Diwartakan
Tarikh Diwartakan: 7 Dec, 1995
Nombor Rujukan: JAI.Sel 8014/7 Jilid IV;P.U.Se
Akta/Enakmen: Sel. P.U. 51. Rujuk SINI.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 telah membincangkan Hukum Merokok Dari Pandangan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa merokok adalah haram dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudharatan. Rujuk hujah di SINI.


Sekarang ni dah tahun 2011. Keputusan fatwa tu tahun 1995.

Tapi kenapa masih ramai yang merokok di kalangan umat Islam? Sedangkan hukumnya telah jatuh kepada haram. Dan bila buat benda yang diharamkan, tentulah berdosa. Ermmm, nak stop mendadak memang susah, cubalah stop pelan-pelan. Insya'Allah, kamu boleh!

Macam adik 'kesayaman' saya yang sorang tu, dia sedang berusaha untuk berhenti merokok, maka jom ramai-ramai support dia~

P/S:
Kebanyakannya bila ditegur, mereka melenting... Hurmmm...

11 comments:

  1. apabila Al-Quran sekadar dibaca dan dihafal sahaja tanpa mengetahui maksudnya maka mereka tidak akan faham dengan Surah Al-Baqarah ayat 195

    ReplyDelete
  2. good entry...akak pun x suka perokok

    ReplyDelete
  3. tengs sunah...moga2 ramai bace dan ada keinginan utk benti

    ReplyDelete
  4. tambah pengetahuan cik sakura..terima kasih ya..

    ReplyDelete
  5. doa2 depa sedaQ diri n berubah la.. amin2. :)

    ReplyDelete
  6. yup,setuju!

    mereka cakap, hidup aku bukan hidup kau.

    semua orang mati jugak nanti. adesh.

    ReplyDelete
  7. erk! kena suruh husband slow2 stop ni...huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. perokkok tegar ni tak boleh ditegur. melenting je tau.dah nyata2 rokok tu memudaratkan.makanan yg memudaratkan diri tu kan haram

    ReplyDelete
  9. hurm.. enchek tunang pn merokok.. puas da suh benti die kata tggu kawen..-.-'

    ReplyDelete

Dah abis baca tadi? Terima kasih sebab tinggalkan komen~ ;)

Post Bottom Ad