BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, June 1, 2011

Stop Lah Merokok...


Terima kasih Miss Ran untuk info ni.

Tarikh Keputusan: 25 Oct, 1995

Keputusan:

(1) Merokok adalah haram

(2) Oleh yang demikian, adalah haram bagi mana-mana orang Islam menghisap apa -apa jenis rokok.

(3) Bagi maksud fatwa ini, 'rokok' ialah tembakau yang digulung dengan kertas atau daun nipah atau selainnya.

Status Penwartaan: Diwartakan
Tarikh Diwartakan: 7 Dec, 1995
Nombor Rujukan: JAI.Sel 8014/7 Jilid IV;P.U.Se
Akta/Enakmen: Sel. P.U. 51. Rujuk SINI.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 telah membincangkan Hukum Merokok Dari Pandangan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa merokok adalah haram dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudharatan. Rujuk hujah di SINI.


Sekarang ni dah tahun 2011. Keputusan fatwa tu tahun 1995.

Tapi kenapa masih ramai yang merokok di kalangan umat Islam? Sedangkan hukumnya telah jatuh kepada haram. Dan bila buat benda yang diharamkan, tentulah berdosa. Ermmm, nak stop mendadak memang susah, cubalah stop pelan-pelan. Insya'Allah, kamu boleh!

Macam adik 'kesayaman' saya yang sorang tu, dia sedang berusaha untuk berhenti merokok, maka jom ramai-ramai support dia~

P/S:
Kebanyakannya bila ditegur, mereka melenting... Hurmmm...


11 comments:

Faris Adli said...

apabila Al-Quran sekadar dibaca dan dihafal sahaja tanpa mengetahui maksudnya maka mereka tidak akan faham dengan Surah Al-Baqarah ayat 195

~Kirin Selama Perak~ said...

terkedu

aDisH.sHidA said...

good entry...akak pun x suka perokok

Miss Ran said...

tengs sunah...moga2 ramai bace dan ada keinginan utk benti

cik sakura said...

tambah pengetahuan cik sakura..terima kasih ya..

fRaMe+LenSeS said...

doa2 depa sedaQ diri n berubah la.. amin2. :)

sergeant keroro said...

yup,setuju!

mereka cakap, hidup aku bukan hidup kau.

semua orang mati jugak nanti. adesh.

mas saari said...

erk! kena suruh husband slow2 stop ni...huhuhuhu

Eera Shera said...

perokkok tegar ni tak boleh ditegur. melenting je tau.dah nyata2 rokok tu memudaratkan.makanan yg memudaratkan diri tu kan haram

Cik Asma BLuppy said...

sy setuju ngn kak sunah.

mynameismy said...

hurm.. enchek tunang pn merokok.. puas da suh benti die kata tggu kawen..-.-'

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.