BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, April 27, 2011

Benchmark...???


Ini bukan tentang watermark, tetapi benchmark.

Ape yang diperlukan dalam mencapai sesuatu target? Kene ade benchmark. Ape perlu benchmark ni? Benchmark yang macam mana? Ehhhhhhh, mende benchmark ni???

Benchmark ni seperti...seperti...seperti... Benda yang kita nak bandingkan dengan ape yang kite buat. Satu titik rujukan sebagai kayu ukur kerja kita. Contohnya, nak buat research kannn. Kita buat projek kita, rasanya tu projek baru yang sebelum ni belum pernah ade orang buat. Tapi, untuk pastikan projek kite tu nanti lebih baik dari orang lain punya, kene ade satu benchmark untuk perbandingan. Dari perbandingan dengan benchmark tu, kita boleh tau, projek kita lebih baik dari yang sebelum ni.

Apply dalam kehidupan seharian kita, benchmark tu perlu tak? Mungkin kalau nak bandingkan dengan orang lain tu susah sikit, tapi cuba letak sasaran atau KPI. Key performance index, dalam dua bulan lagi, nak dapat kerja kat syarikat itu ini, dalam sebulan lagi nak pandai buat murtabak lipat macam Mat Gebu, dalam dua minggu lagi nak pastikan khatam al-Quran, dalam seminggu lagi nak hafaz surah Yaasiin dengan maknanya, dan banyak lagi lah yang kita nak buat.

Semuanya untuk nilai kebolehan dan kemahiran diri kita.

Kalau dalam dunia blog? Fikir-fikirkan lah...

P/S: Sape nak undi kawan-kawan saya klik SINI.



7 comments:

Faris Adli said...

dalam masa setahun nak lebih popular dari ben ashaari..itu contoh benchmark kan?

Miss Ran said...

Betul
mende ni penting..even nak tugasan pon
kdg2 die siap dlu..so tgk gaya penulisan n format dia

bkn mkne kite tru die

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

Sunah Mohammad said...

@Faris Adli

yup, betul..macam tu lah..

Sunah Mohammad said...

@Miss Ran

titik rujukan kan...

Sunah Mohammad said...

@BLADE EDGE

wa'alaikumussalam..

terima kasih datang ke blog..

Citarasa Rinduan said...

sunnah........
ooooo.. itu maksudnya..benchmark..

thanks yer syer ayat baru

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.