Wednesday, April 27, 2011

Benchmark...???


Ini bukan tentang watermark, tetapi benchmark.

Ape yang diperlukan dalam mencapai sesuatu target? Kene ade benchmark. Ape perlu benchmark ni? Benchmark yang macam mana? Ehhhhhhh, mende benchmark ni???

Benchmark ni seperti...seperti...seperti... Benda yang kita nak bandingkan dengan ape yang kite buat. Satu titik rujukan sebagai kayu ukur kerja kita. Contohnya, nak buat research kannn. Kita buat projek kita, rasanya tu projek baru yang sebelum ni belum pernah ade orang buat. Tapi, untuk pastikan projek kite tu nanti lebih baik dari orang lain punya, kene ade satu benchmark untuk perbandingan. Dari perbandingan dengan benchmark tu, kita boleh tau, projek kita lebih baik dari yang sebelum ni.

Apply dalam kehidupan seharian kita, benchmark tu perlu tak? Mungkin kalau nak bandingkan dengan orang lain tu susah sikit, tapi cuba letak sasaran atau KPI. Key performance index, dalam dua bulan lagi, nak dapat kerja kat syarikat itu ini, dalam sebulan lagi nak pandai buat murtabak lipat macam Mat Gebu, dalam dua minggu lagi nak pastikan khatam al-Quran, dalam seminggu lagi nak hafaz surah Yaasiin dengan maknanya, dan banyak lagi lah yang kita nak buat.

Semuanya untuk nilai kebolehan dan kemahiran diri kita.

Kalau dalam dunia blog? Fikir-fikirkan lah...

P/S: Sape nak undi kawan-kawan saya klik SINI.

7 comments:
Write Comments
  1. dalam masa setahun nak lebih popular dari ben ashaari..itu contoh benchmark kan?

    ReplyDelete
  2. Betul
    mende ni penting..even nak tugasan pon
    kdg2 die siap dlu..so tgk gaya penulisan n format dia

    bkn mkne kite tru die

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...


    saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

    anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

    happy blogging :-)


    regards,
    BLADE EDGE

    ReplyDelete
  4. @BLADE EDGE

    wa'alaikumussalam..

    terima kasih datang ke blog..

    ReplyDelete
  5. sunnah........
    ooooo.. itu maksudnya..benchmark..

    thanks yer syer ayat baru

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com