BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, August 27, 2011

Nak Dibuang Sayang, Nak Dimakan Pahit? Apa Tu???

Semalam borak-borak dengan Puteri Katek. Dalam borak-borak tu dia sebut ayat kat atas ni. Woooo~ Bermadah pujangga pulaksss dak kecik ni. Macam mana boleh terkeluar ayat tu? Leh rujuk entri Puteri Katek yang ini --> NAK BUANG SAYANG, NAK MAKAN PAHIT..

Nak dibuang rasa sayang... Nak ditelan rasa pahit... Rasa-rasa kamu ibaratnya macam ape eks?

Adakah itu cinta?

Bak kat orang, cinta itu menyakitkan. Kerana sakitnya bila bercinta, segala yang pahit itu sangat susah untuk ditelan. Kerana manisnya juga bila bercinta, segala yang manis itu sayang pula untuk dibuang. Kerana rasa itu, jadilah manusia sebagai pencinta yang setia. Biar dilanda ombak badai menggunung sekalipun, tetap cinta selamanya.


Subhanallah... Indah kan rasa cinta yang Allah tanam dalam hati-hati manusia? Cinta kepada Allah, cinta kepada Rasul, cinta kepada ibu bapa, cinta kepada diri sendiri, cinta kepada manusia, cinta kepada makhluk lain...

Lagi indah kalau cinta itu didasarkan kerana Allah.

P/S: Cinta di Aidilfitri...tentu lebih banyak kisahnya.


10 comments:

Muslimah Optimis said...

mama sunah.. kalo kite kan, kite korek makan almond je..hehe.. tepung die buang ahh

JIJI YU said...

aku ingtkan kuweh hangit

nelly said...

selamat hari raya !!
hari untuk kita bersuka ria !
:)

JHaZKiTaRo said...

salam ramadhan.. jemput singgah my blog (Aku Sebutir Pasir) kalau nak baca pengalaman saya mengembara di 46 buah negara .. :)

Aku Ibu Muda said...

cinta di aidilfitri?

btw, selamat hari raya... :)

kura said...

lagi indah kalau cinta itu didasarkan kerana Allah. - LIKE :0

iela_fadila alias said...

setuju ! :)

SoLy SoLicious said...

Cinta kepada Allah insyaAllah, Allah akan lebih kasihkan kita

hakamah hamyadi said...

like...CINTA PADA ALLAH CINTA SEJATI KEKAL ABADI...selamat hari raya

fRaMe+LenSeS said...

cinta.. ;) Kerana ALLAH. hebat.. ;D

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.