BLOG ENCIK SUAMI

Friday, February 4, 2011

Wahai Sang Samurai...

Hero: Byakuya

Wahai Sang Samurai,

Khidmatmu dibumi tercinta dipinta,
Melebihi apa yang dijangka,
benar kamu seorang pejuang,
namun lumpuhnya kamu tanpa bunga sakura,
Lihatlah Rasulmu yang Agung,
Hebatnya melebihi apa yang dijangka,
kerna setia Khadijah disisinya,
Tidak kira dalam suka ataupun duka...

Wahai Sang Samurai,

Tidak lengkap perjuangamu tanpa bunga sakura,
Sepertimana lemahnya kamu tanpa senjata,
Lemahnya Adam tanpa Hawa,
Sunyi hati ketiadaannya,
Dengan Kasih Allah maka Hawa dicipta,
Turunnya di dunia mereka dipisah,
Namun fitrah menyatukan mereka,
Dari situ perjuangan bermula....

Wahai Sang Samurai,

Sepimu menghilang mengundang tanda tanya,
Apakah kamu masih membuat persiapan diri?
Atau kamu melarikan diri?
Sekiranya benar kamu sudah bersedia,
Pulanglah wahai sang samurai,
Bunga Sakura menanti penuh setia,
Mana satukah Sang Samurai idaman mereka...

Wahai Sang Samurai,

Sudah tersedia bunga sakura yang indah-indah buatmu,
Setiap detik dan minit,
Menghalusi cantik dan wanginya,
Menghalusi akhlak dan peribadinya,
Menghalusi iman dan tarbiyyahnya,
Mempersiapkan diri untuk sang samurai idamannya...

Wahai sang Samurai,

Renungilah dirimu,
Persiapkanlah dirimu secepatnya,
Serahkan tawakkalmu padaNya,
Jangan kamu ragu-ragu akan janjiNya,
Miskin dan kayamu atas pengaturanNya,
Kamu adalah apa yang kamu sangka,
Maka yakinlah kepada Allah Yang Maha Esa,
Apa yang penting kamu teruskan usaha...
Andai kata kamu bersedia,
Jangan lengahkan hajatmu menyunting bunga sakura di taman...

Sangat menyentuh hati! Sangat mendalam maksudnya! Saya tertarik! Tambah-tambah lagi ada bunga sakura! Weehuu~~

Admin: Puisi dikutip di satu taman larangan yang terpaksa dirahsiakan.

Entry Sebelum Ini:
1. Sakura Dalam Taman Larangan
2. Samurai Setia vs Pemuda a.k.a Samurai Baru




3 comments:

masterfaiz.com said...

siapakah samurai itu? hehe

ada 2 benda saya baru perasan kat blog ni..

first, border dah tukar kaler pink.. ingat lagi masa mula2 jumpa blog akak, oren gile!!

second, rupanya saya ni rajin juga ek.. hehe

Sunah Mohammad said...

@masterfaiz.com

ntah, sape yang terasa tu dia la samurai! huhu~

ha'ah~ dah pink! sama ngan header! ;)

ha...sok tukar orang lain lak! :p

Suhaili Sarif said...

HAAHLAAAA..
byakuya punya bankai 1000 cherry blossoms kan
aiyaaakkkk.cemana la leh lupa.
wuuwuuwuuu..rindunya nak tgok bleach

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.