BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, July 27, 2011

Copy Paste + Backlink


Copy of Paste by ~ben2ty on deviantART

Masa mula-mula berblog dulu, saya pun macam tu jugak.

Copy paste aje semua entri orang lain masuk blog sendiri. Masa tu tak tahu pun ape istilah backlink. Tak tahu pun copy paste entri orang ni tak elok. Tak pernah terfikir pun orang yang empunya entri tu akan rasa geram, bengang dan kecewa. Lagipun pada masa tu, blogging bukan macam zaman sekarang ni. Blogger belum seramai ni, dan pendedahan tentang dunia blog ni masih kurang. Bahkan, button followers pun belum ada lagi masa tu. Nak tengok blog orang lain melalui profile dia pun tak reti. Jadi, masa tu berblog memang lebih kepada suka-suka dan tatapan peribadi diri sendiri dan teman-teman rapat.

Tapi sekarang ni dunia blog dah tak macam dulu. Dah begitu ramai blogger-blogger otai dan senior yang sangat mahir bab-bab blogging ni. Ade je tips dan nasihat setiap hari kalau kita baca blog-blog diorang. Blogger-blogger baru pun lebih terdedah kepada apa itu blog dan blogging, tak sama macam dulu-dulu. Button followers pun dah ade, malah jadi perhatian setiap kali blogwalking ke blog-blog lain, kan?

Dari segi tips dan nasihat tentang entri blog, bukan tak ada blogger lama yang gitau tentang kes copy paste. Dah banyak bersepah-sepah. Kalau nak copy paste entri orang lain bulat-bulat, wajib lah letak backlink. Sebab ape nak susah-susah letak backlink? Sebagai penghargaan kepada blogger yang dah bertungkus-lumus perah otak nak buat entri tu. Kalau letak gambar dari google or web lain pun kena waspada, kang ade gak yang kene saman ngan SKMM kalo tak amek berat hal backlink ni.

Kepada yang baru tu, selamat datang ke dunia blog. Berbloglah dengan hikmah ye, kamu beruntung sebab melahirkan blog dalam era yang begitu terdedah kepada etika blogging.


30 comments:

Elih Japahar said...

Bagus entry ini..! sekarang dah tau,marilah kita berblogging dgn penuh etika hehe :)

JIJI YU said...

sekarang ko dah legend..wkakakak

Wanz Mejuez said...

Alhamdulillah,.... :D

dulu pun aku macam tu jugak.. suka copy paste.. skrg tak lagi...

forever love said...

huhu.. tuan punya badan rasa tak geram.. atq yg geram.. haha.. bg pihak.. hihi

aiman said...

kami kira golongan bertuah la ye kak.. Alhamdulillah..

aimie amalina said...

weeeee~
mekasih akak!
betol!
sokong 200%

cucu umie said...

ayie mase mula2 pon mcm gitu tapi alhamdulilah sekrng nie boleh berjalan dgn sendirinyer

::contengan hati::)) said...

yup same lah kak tapi sekarg dah tak dah sebab hasil sendiri lagi best kan.,.. kalau copy pun telak link mereka sbb penat diaorang buat kan.,.,


;)

Iffah Afeefah said...

skong sgt sunah

terbayang muka sunah sdg bercakap

sergeant keroro said...

hehe, dulu ada la sekali dua. sekarang buat sendiri jek XD

saya bukan tomato said...

hohoho tak penah lg copi paste entri org .. cilok2 skit ade la pstu backlink la .. heee

H.J said...

tu dia..blogger otai

ariana's said...

time kasih Sunah diatas nasihat..

Azzah said...

sunah blogger otai yang best..:)

rosmina samin said...

Ok, noted..thanks Sunah ;)

Nazzue said...

Tq mengingatkan sy, cik sunnah...sy amat2 hargainya.... :)

::blog anak jawer:: said...

kalau copy entry wajib bg backlink tu tau dah... tp kalau amik pic dri google pun kne letak backlink... baru tau ni... nk backlink ke sape...google ke...

klu tak backlink pic tu nati SKMM buat ape...??

Wani said...

wahhh , siyes ke dulu tak ada button follow ?? huhu

♥yaya budak suka embun♥ said...

backlink kalau tak kena saman :P

nuruashia ♥ said...

hihihi..sys sunah bg speech yee :P

saiazuan said...

naizzzz slalu remind dri sndri tuk backlink

mas saari said...

setakat ni tak pernah lagi copy paste entri orang lain...hehehehe

qudwa said...

yeah...etika itu penting...penah rase dicuri..haha...at least minx izin la dulu kan...XD

cik pulau said...

ramai dah blogger otai yg sound entry copy paste ni...^^,

K O R I E said...

huhu. rumusan yg memang berlaku pd zaman sekarang ^^

nice sharing akak

suhaili sarif said...

jalan pintas dan malas
semua idea orang nak kebas
jangan biarkan orang memeras
kelak kamu yang terbabas

Syahir Ramli said...

x penah lg wat copy aste entry org...klo stkt cilok idea and wat ayt sendiri tu adela...hihi nice sharing kak sunah...

Sis-Lin said...

saya lah ratu C&P tu hehehehe :p

FasiHaH SupiaN said...

bila yg senior berbicara :)

tamlegend said...

dah tak berani dah letak gambo kat blog..takut cik google n skmm marah...

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.