Copy Paste + Backlink - Sunah Suka Sakura dot com

Post Top Ad

Wednesday, July 27, 2011

Copy Paste + Backlink


Copy of Paste by ~ben2ty on deviantART

Masa mula-mula berblog dulu, saya pun macam tu jugak.

Copy paste aje semua entri orang lain masuk blog sendiri. Masa tu tak tahu pun ape istilah backlink. Tak tahu pun copy paste entri orang ni tak elok. Tak pernah terfikir pun orang yang empunya entri tu akan rasa geram, bengang dan kecewa. Lagipun pada masa tu, blogging bukan macam zaman sekarang ni. Blogger belum seramai ni, dan pendedahan tentang dunia blog ni masih kurang. Bahkan, button followers pun belum ada lagi masa tu. Nak tengok blog orang lain melalui profile dia pun tak reti. Jadi, masa tu berblog memang lebih kepada suka-suka dan tatapan peribadi diri sendiri dan teman-teman rapat.

Tapi sekarang ni dunia blog dah tak macam dulu. Dah begitu ramai blogger-blogger otai dan senior yang sangat mahir bab-bab blogging ni. Ade je tips dan nasihat setiap hari kalau kita baca blog-blog diorang. Blogger-blogger baru pun lebih terdedah kepada apa itu blog dan blogging, tak sama macam dulu-dulu. Button followers pun dah ade, malah jadi perhatian setiap kali blogwalking ke blog-blog lain, kan?

Dari segi tips dan nasihat tentang entri blog, bukan tak ada blogger lama yang gitau tentang kes copy paste. Dah banyak bersepah-sepah. Kalau nak copy paste entri orang lain bulat-bulat, wajib lah letak backlink. Sebab ape nak susah-susah letak backlink? Sebagai penghargaan kepada blogger yang dah bertungkus-lumus perah otak nak buat entri tu. Kalau letak gambar dari google or web lain pun kena waspada, kang ade gak yang kene saman ngan SKMM kalo tak amek berat hal backlink ni.

Kepada yang baru tu, selamat datang ke dunia blog. Berbloglah dengan hikmah ye, kamu beruntung sebab melahirkan blog dalam era yang begitu terdedah kepada etika blogging.

30 comments:

  1. Bagus entry ini..! sekarang dah tau,marilah kita berblogging dgn penuh etika hehe :)

    ReplyDelete
  2. sekarang ko dah legend..wkakakak

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah,.... :D

    dulu pun aku macam tu jugak.. suka copy paste.. skrg tak lagi...

    ReplyDelete
  4. huhu.. tuan punya badan rasa tak geram.. atq yg geram.. haha.. bg pihak.. hihi

    ReplyDelete
  5. kami kira golongan bertuah la ye kak.. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  6. weeeee~
    mekasih akak!
    betol!
    sokong 200%

    ReplyDelete
  7. ayie mase mula2 pon mcm gitu tapi alhamdulilah sekrng nie boleh berjalan dgn sendirinyer

    ReplyDelete
  8. yup same lah kak tapi sekarg dah tak dah sebab hasil sendiri lagi best kan.,.. kalau copy pun telak link mereka sbb penat diaorang buat kan.,.,


    ;)

    ReplyDelete
  9. skong sgt sunah

    terbayang muka sunah sdg bercakap

    ReplyDelete
  10. hehe, dulu ada la sekali dua. sekarang buat sendiri jek XD

    ReplyDelete
  11. hohoho tak penah lg copi paste entri org .. cilok2 skit ade la pstu backlink la .. heee

    ReplyDelete
  12. time kasih Sunah diatas nasihat..

    ReplyDelete
  13. sunah blogger otai yang best..:)

    ReplyDelete
  14. Tq mengingatkan sy, cik sunnah...sy amat2 hargainya.... :)

    ReplyDelete
  15. kalau copy entry wajib bg backlink tu tau dah... tp kalau amik pic dri google pun kne letak backlink... baru tau ni... nk backlink ke sape...google ke...

    klu tak backlink pic tu nati SKMM buat ape...??

    ReplyDelete
  16. wahhh , siyes ke dulu tak ada button follow ?? huhu

    ReplyDelete
  17. hihihi..sys sunah bg speech yee :P

    ReplyDelete
  18. naizzzz slalu remind dri sndri tuk backlink

    ReplyDelete
  19. setakat ni tak pernah lagi copy paste entri orang lain...hehehehe

    ReplyDelete
  20. yeah...etika itu penting...penah rase dicuri..haha...at least minx izin la dulu kan...XD

    ReplyDelete
  21. ramai dah blogger otai yg sound entry copy paste ni...^^,

    ReplyDelete
  22. huhu. rumusan yg memang berlaku pd zaman sekarang ^^

    nice sharing akak

    ReplyDelete
  23. jalan pintas dan malas
    semua idea orang nak kebas
    jangan biarkan orang memeras
    kelak kamu yang terbabas

    ReplyDelete
  24. x penah lg wat copy aste entry org...klo stkt cilok idea and wat ayt sendiri tu adela...hihi nice sharing kak sunah...

    ReplyDelete
  25. saya lah ratu C&P tu hehehehe :p

    ReplyDelete
  26. dah tak berani dah letak gambo kat blog..takut cik google n skmm marah...

    ReplyDelete

Dah abis baca tadi? Terima kasih sebab tinggalkan komen~ ;)

Post Bottom Ad