Nikah Je Terus!


Gambar yang indah ni diamek kat SINI

Ye, kalo boleh memang nak nikah terus je.

Bila da nikah, walopun tak buat majlis lagi, dah tak risau dah. Nak beresemes dengan suami sendiri, nak jalan-jalan dengan suami sendiri, nak bergurau-gurau pun dengan suami sendiri, ye dak? Dapat banyak pahalaaaa bila hati suami gembira. Alhamdulillah... Dosa pun leh tinggal jauh-jauh. Tapi nikah bukan perkara main-main. Banyak benda kena fikir, banyak benda kena setelkan, banyak benda kena prepare.

Hari tu ada baca tentang nikah khitbah atau istilah orang kita, nikah gantung. Bukan tak ade, malah ramai jugak sahabat-sahabat yang amalkan nikah gantung. Nikah dulu, majlis kemudian. Takde tunang-tunang. Family faham, alhamdulillah. Untuk elakkan maksiat dan mempermudahkan perkahwinan. Tapi kalau family tak faham, memang susah. Mereka akan nampak nikah gantung ni menyeksakan.

Semua tu bergantung juga kepada kamu, persediaan untuk menikah tu dah cukup ke? Nikah bukan perkara mudah, walopun kita nampak benda tu simple aje. Then, keputusan mak ayah, macam mana pulak? Tu pun kene consider. Yang nak kawen masa study tu, fikirkan jugak, mampu ke nak bahagikan antara study dengan keluarga bila da kawen? Kewangan, boleh support ke? Takkan nak guna duit mak ayah jugak kan? So, fikir lah masak-masak ye...

Mana-mana yang kamu pilih, bila da istikharah, insya'Allah DIA akan memberi kemudahan di dalamnya... :)

Tetiba rasa macam menulis serupa Iffah Afeefah.

Post a Comment

37 Comments

  1. i pon rase mcm i y tulis haha

    ade kot entry dlu2 sal ni


    dah sedia mental tp duit tkde

    ps: mencari calon suami y kaya haha

    ReplyDelete
  2. ada kwn sy buat nikah gantung ni..umur sme mcm sy..:)

    ReplyDelete
  3. ada jgak yg family tak paham bila terikat sangat dengan adat..huhu

    ReplyDelete
  4. kalau ikot nafsu memang nak cepat2 kawen kan ? err ;p

    tapi banyak tanggungjawab kena fikir dulu kan kak sunah ^^

    ReplyDelete
  5. jalan yg selamat..
    mgkin ada kesusahan tp kalau niat betul Insya Allah dipermudahkan urusan :)

    ReplyDelete
  6. sape tu nak trus nikah..sunah ke..hihi :D

    ReplyDelete
  7. betol! nikah sekali seumo idup =)

    ReplyDelete
  8. kalo nk nikah memang kne consider banyak perkara tpy kalo rase tidak dpt tahan nafsu itu lebih baik nikah gantung shje.. itu adlh yg terbaik..

    ReplyDelete
  9. nak kawin ni banyak bende gak kne fkir... tanggungjawabnya besar tu...

    ReplyDelete
  10. famili ila tak faham.... T.T

    ReplyDelete
  11. klu ada yg mudah, npe cari yg ssh kan..

    ReplyDelete
  12. Sunah,

    Kalau dua2 dah sepakat, family pun tak menghalang, nikah jek dulu..bila semua dah halal, hati pun tenteram, fikiran pun tenang..tapi, make sure dua2 ada give and take and faham memahami situasi masing2 as banyak t/jawab dan tanggungan bagi yang berumahtangga ni..:-)

    ReplyDelete
  13. belum sampai seru hehe

    nikah tu penuh dgn komitmen yg mengajar seseorang menjd seorg insan yg lebih bertanggungjawab, Insya'Allah

    ReplyDelete
  14. ye betul...sokong!
    kawin cepat angah! haaa

    ReplyDelete
  15. eh eh sana sini cite kawin...ni masuk dh ada bau nasi minyak la..hehehhe

    Kawin bila dh sampai jodoh..bukan kawin bila duit dh cukup..kdg2 dh kaya pun x kawinn juga sbb jodoh x sampai..hehehhe :)

    ReplyDelete
  16. memang org akan ckp..menikah awal itu elok...tp pd pengalaman dee yg baru berkahwen ni..biarlah diri tuh ready..bkn setakat duit jek..mental fizikal lagi perlu..mase tu lah cabaran paling dahsyat sekali..2 org berlainan background cuba utk idup harmoni bersama...

    ReplyDelete
  17. byk family yg melarang sbb lebih utamakn adat.. mcm2 ragam skrg ni..

    ReplyDelete
  18. bila adat terlalu mengikat kita sampaikan yg mudah pown dipayahkan,...

    ReplyDelete
  19. abg ady dah ready ke nak nikah???

    ReplyDelete
  20. nak nikah juga...hahahaha..*gatai pulaa*

    apa pun..sesape yg nak nikah time study...sila buat pertimbangan dengan sebaik-baiknya...kalau tak yakin ngn keputusan, solat istikarah lebih baik :D

    ReplyDelete
  21. Betul tu..Pernikahan tu bukan sesuatu yang mudah..Akan ada lebih banyak tanggungjawab yang harus di pikul..

    Rasa nebes pulak nak melangkah ke alam perkahwinan bila dengar macam maca cerita daripada yang dah berumahtangga.. =.='

    ReplyDelete
  22. akak dulu 2 tahun bertunang sunah!
    memang byk dugaan...
    tapi mungkin jodoh kami kuat, akhirnya nikah jugak dan kekal sampai sekarang!

    ReplyDelete
  23. memang ada yg rasa nikah tu semudah ABC but truely jauh lebih susah daripada 324 * 298...

    hurm,,, nikah gantung ni pun banyak kebaikannya...if x mampu nak buat majlis besar2,, sekadar majlis kesyukuran sudah mencukupi...

    Paling penting,, tanggungjawab mau ada... :)

    ReplyDelete
  24. aku kalo baba laen2 aku dah sedia dah ni...tunggu ekonomi stabil je

    ReplyDelete
  25. as salam..
    wah!isu nikah gantung.h
    uhu..pasal harta2 duniawi, boleh lagi..pasal persiapan ilmu dan amal tu yang boleh goyah kalau tak cukup 'kuat'.

    orang kata, kawen itu mudah. makna kata, kawen itu membebankan jika sekadar hanya nak 'kawen'.

    moga ilmu dan amal banyak membantu kita umat Islam untuk membina baittulmuslim dan memandunya mengikut landasan yang betul..

    ameen..

    =)

    ReplyDelete
  26. kalau ikutkan hati mmg nak terus nikah je...tp tu la...ape2 hal kena tunang dlu...ermmm =.=*

    ReplyDelete
  27. konpem lps nih rmi y nk kwen cpt2 hahaha

    ReplyDelete
  28. tahniah utk yg berkahwin awal..
    hehe..
    akak doakan pasangan2 ini kekal hingga ke dalam syurga
    dan cekal mengharungi alam rumah tangga

    ReplyDelete
  29. nikah tu dengar + baca macam senang je kan, sebenarnya banyak benda nak kena fikir ^^

    ReplyDelete
  30. tepuk dada tanya iman.

    lau rasa mampu, buat jek. sebab boleh elakkan macam-macam benda yang tak elok :)

    ReplyDelete
  31. kalu banyak sgt benda nk pk baik x payah kawin. dunia skang ni bg jer kawin lg senang. dari nak bg anak luar nikah bersepah cam tahi kt tepi jalan tu baik bg jer dierg nikah. kenapa ramai org suka buang anak luar nikah dierg. sbb x cukup budget, nk seronok, tak cukup pengetahuan agama, cukup tapi masih ikut kata syaitan sbb ada golongan yng bangang xmau bagi nikahkan awal2. kalu betul nawaitu kita, insyallah allah akan permudahkan rezki kita. jgn laa byk sgt pk negatif itu ini. itu semua benda bodoh belaka. manusia time kecil xda org pon yg ajar dia meniarap, merangkak berjalan. so pk pk kan laa apa yg kau pos tu jer. jgn sempit sgt pemikiran.

    ReplyDelete
  32. before kahwin,semuanya kena siap sedia.jangan mental je dah siap tapi poket kosong.kawan ina yang sebaya dengan ina dah kahwin.now duduk moscow dengan hubby dia and further study kat sana.untungla dapat mertua baik hati and support diorang belajar.

    ReplyDelete
  33. ohhh... ini ke ceritanya..
    ehmm..

    sy belum layak kawen lagi..hahaha

    ReplyDelete
  34. kome nie.. nikah gantung nie mcm nikah biasa2 laa.. bezanya dye ade istilah gantung sbb suami isteri xduduk serumah,bukan sbb xwat kenduri,bersanding smua tu... maknanya mereka dah sah sbgai suami isteri cuma khidupan sbgai suami isteri belum berlaku..

    khidupan suami isteri tu cmana?
    -suami bg nafkah zahir & batin la kpd isteri..dan sama2 melayari bahtera rumahtangga..

    cane lak leh jd gantung?
    mereka tggal brasingan utk smntra waktu sbb si isteri/suami masih blajar ke..pg belayar ke...

    nafkah zahir/batin?
    -nafkah batin tiada masalah sbb dah sah da nikah...
    utk nafkah zahir,selagi si isteri xtinggal bersama suami,selagi tu isteri trsebut ditanggung oleh bapanya.. dan sbb si suami masih blajar..kalau mampu pun stkat RM50..XD

    bile nikah gantung xgantung dah?:D
    -bile si isteri brpindah dan tggal di rumah suami..maka brmulalah khidupan rumahtgga..

    kenduri??
    -buat jela kalau mampu..dan kalau lpas kenduri pun trpaksa tggal berasingan sbb komitmen kerja/study, istilah nikah gantung masih trpkai..

    dah tu nape kawen kalau tggal asing2?
    -tggal asing2 sbb si suami xmampu lg bg nafkah.. tp die da bleh ajak si isteri dating,sms 24 jam, kate isteri...haha

    ReplyDelete
  35. kenapa lh famly sye x mengerti bukan x bt majis sanding tu buat....tp lambt skrg nie nk nikah dlu bkn sebab boleh sama2 elakkn maksiat je tp laksana kn tanggungjwb ye dlu nak beli rumah dlu klo bole lps nikah x yah nk sewa2...dah dpt ape yg dihajatkn baru lh bt majlis klo ade lebih...kdg fikir knpe nk kena bt mjlis dlu bt majlis dlu dh guna duit bnyak lps bt majlis baru sibuk2 nk sewa rumah hemmm knpe lh famly x fhm

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com