BLOG ENCIK SUAMI

Monday, July 25, 2011

Berblog Bukan Mudah Macam Makan Kacang...


Ramai betul blogger baru sekarang kan?

Banyak tu yang baru naik dan sedang merangkak sikit demi sedikit. Seronok kan berblog? Dapat kenal ramai orang, dapat kenal macam-macam jenis orang jugak, fe'el orang, sikap orang, suma kita kenal dari berblog ni.

Tapi kita jangan lupa, berblog bukan mudah macam makan kacang. Nak makan kacang pun ada yang jenis kena bukak kulit dulu, tak semuanya boleh main telan macam tu aje. Kalau kita tak boleh terima teguran dari orang lain, jangan berani nak berblog. Orang tegur kita bukan nak jatuhkan kita, tapi nak perbetulkan kita.

Selagi mana teguran dia tak menjahanamkan kita, dan dia amek langkah yang terbaik dalam menegur kita, kenapa kita tak boleh terima? Teguran secara one on one tu rasanya da cukup baik daripada dia gi hebohkan kat orang ramai tentang kamu, kan?

Still takleh terima? Nak berhenti berblog jugak hanya sebab teguran yang cukup baik? Terpulang...


28 comments:

Mutiara Bernilai said...

weee~

jgn berhenti sbb manusia,,

Nini Hartini said...

setuju dgn sunah.. byk ujian dan rintangan yg kena hadapi dlm berblog.. akk pn kdg hampir mengalah tau. hehe...

NadiRah said...

betul!!! hehehe...
entry ni ada kaitan dengan entry latest nad..
tp yang blogger nad mksdkan ni dy dpt terima kritikan nad... ^^

http://dirahpunyerblog.blogspot.com/2011/07/dah-lah-kutuk-blog-orang-lepas-tu-minta.html

SoLy SoLicious said...

hati kena kuat..iman kena teguh ^___^

Salim Harmanain said...

betul tu..teguran kena la diambil dengan rasional..baru la boleh berjaya di masa akan datang -..-

saya bukan tomato said...

bukan setakat blog je .. kalau dlm kehidupan pon cmtu memang susah r nak hidup kat luar nnti kan .. :)

sergeant keroro said...

betul, kena bersikap terbuka dalam menerima teguran :)

Dzarief Zuhdi said...

mcm ada kait ngan entry latest nad si itik tu jer.. erm ~~

PinKy MoMMa said...

smoga kita dapat kebaikan daripada berblog..musuh kalau boleh mohon dijauhkan..

cucu umie said...

setiap teguran itu akan menjadikan kita lebih matang san fikir akan yg terbaik,..sama juga mcm dalam kehidupan seharian..jgn tkot untuk dkritik

b a m b a m ' s said...

soklan selalu ada dlm kepala akak.. adakah kerana kita mpunyai satu blog sudah boleh dicop as blogger?? -.-'

JIJI YU said...

yg menegur tu pon kena pikr jugak

al_hakim said...

bukan berblog saje..dlm kehidupan seharian pun kita kena belajar untuk menerima teguran..

Kalamhati said...

Nak jadi blogger hati mesti mau kental, keraih, kejung..baru leh bertahan

nasihat dan teguran kwn2 ambil sebagai sesuatu yg positif..tp yg bg nasihat tu pun jgn la main tembak je kan...ye dak..perlu ada hikmahnya..=)

nuruashia ♥ said...

awww...betul tu sys..kak limah setuju..mmg susah nk jd blogger dan yg plg susah kalo blogger xleh terime pndapat, teguran n idea org huhuhu

Iffah Afeefah said...

sjuk je mata memandang ayat sunah ni

mekasih sunah

ayt yu buat ati ai tenang

y penting juz iggy je org begini

konon matang tapi....

tamlegend said...

dah pernah tegur org dah...kena marah lak...huhu...sabar je la...salah aku tegur kot...kasar sgt gamaknya

aimie amalina said...

=)
betol!
sangat setuju..walau ape pon wat..
bukan setakat belog..
owg tegur sebb owg care =)

siti kektus said...

teguran yg baik apalah salahnya di ambil. ;)

blog-tips-kurus said...

umur saya baru 1 tahun ++.
sila beri tunjuk ajar. tq. :)

efa nur said...

bukan senang nak senang..bukan susah nak susah.. makan kacang lagi best..hehe :D

berblog~ ada pro n con

ZIPPO MILLER said...

Teguran mesti di hadap utk kebaikkan dan kejayaan.

Alexandriana Alia said...

manusia ego, susah terima teguran. bukan kat dunia blog je, realiti pun sama. biasalah tu.

suhaili sarif said...

hidup kena berani terima teguran..
lagi2 kalau kena tegur secara baik dan berhikmah..ramai yg cepat melatah kalau kena tegur.tacing habis r dorg ni.huhu

FasiHaH SupiaN said...

sebab itulah perlu berlapang dada..setiap pekerjaan, bukan setakat berblog, semuanya perlu mempunyai hati dan semangat yg kuat...

cik pulau said...

nak tegur blog sy ke??
tegur la.. nape?? hehe

aizamia3 said...

kalau rasa tak boleh kena tegur dok diam-diam.. selagi komen tu membina apa salahnya kan.. ;)

Solihin Zubir said...

tegur scara umum tanpa mention nama, ok jugak..

sapa terasa, amek.. heheh..

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.