Buat Sedikit, Hasilnya Besar! - Sunah Suka Sakura dot com

Post Top Ad

Monday, July 25, 2011

Buat Sedikit, Hasilnya Besar!


Kept Inside by ~nairafee on deviantART

Buat sedikit.

Hasilnya besar!

Tak mudah untuk jadi macam tu. Bukan perkara senang untuk menghasilkan sesuatu yang besar dengan usaha yang sedikit. Selalunya untuk menghasilkan sesuatu yang besar, orang akan berfikir untuk bermula dengan besar-besar juga. Tapi selalunya yang dimulakan dengan besar-besar, hasil dia kebanyakannya sedikit atau kecik ajeee...

Untuk menghasilkan sesuatu yang besar tapi dengan tenaga yang kecik dan sikit, perlukan plan yang betul-betul terancang rapi. Kalau tak plan betul-betul, samalah macam orang yang berangan-angan nak kete Audi S5 tapi keje tiap hari macam nak aim kete sorong ajeee... (belajar buat peribahasa macam Solo Molo). Yang pasti, untuk capai matlamat besar, jiwa kena besar!

Kadang-kadang tanpa kita jangka, usaha kecik yang kita buat tanpa aim untuk yang besar-besar, tiba-tiba pengaruhnya sangat besar pada orang lain...

Kalau kamu mampu melakukan yang macam tu, tahniah buat kamu!

P/S: Tahniah buat atok sayammm!

18 comments:

  1. perumbamaan yg mudah untuk mentafsirkan usaha yang kecil tapi dapat ganjaran yg besar... buat kebaikan dengan ikhlas... walaupun kecil tapi ALLAH balas dengan ganjaran yg besar... :8)

    ReplyDelete
  2. mcm kek lapis gak le...
    adunan sikit jek..tp dpt seloyang besar kannnnnnn.. :)

    ReplyDelete
  3. saya ada matlamat yang besar juga..tapi dalam proses mendapatkannya..:)

    ReplyDelete
  4. walaupun hasil tu sedikit tapi kalau usaha kita sendiri ia akan rasa sangat berharga kan? bagi kita nilai tu dah sangat2 besar!

    ReplyDelete
  5. sesuatu yg dilakukan bukan dengan tunjukkan..incya-Allah pasti akan berjaya...

    ReplyDelete
  6. setuju dgn kak sunah..

    dlm erti kta lain, klu kita x menaruh harapan yg besar akak 'sesuatu',, sesuatu itulah akan sampai pengaruhnya.. =)

    ReplyDelete
  7. siki2 lame2 jd bukit... hee lebih krg tak hoho

    ReplyDelete
  8. Kalau dah rezeki kita..Insyaallah..banyak ke sikit, yg penting kepuasan dan keikhlasan dlm diri..

    ReplyDelete
  9. suka perumpamaan tu, dare to try, dare to fail..ops tetibaaa

    ReplyDelete
  10. jangan biarkan harapan yang tinggi mempengaruhi keadaan, andai jawapan tidak seperti diharapkan, pasti perasaan yang kurang enak hadir dalam dirinya..

    ReplyDelete
  11. erm...planning kena smart juga...kalau berangan besar tp planning berterabur..jgn kan hasil besar, kecik pun blum tentu dapat.. =)

    ReplyDelete
  12. dari kecik la jadi beso!
    kene usaha!
    yay!
    macam berbelog
    dari zero! jadi hero!hehehee

    ReplyDelete
  13. kalo usaha kecik tp gnjaran besar tuh dah kire luck la tuh~

    ReplyDelete
  14. ermmm betul

    kalau tak mula kn dengn skit tkkn ade y besar

    cm kite

    kalau mlu jmpe smpai bile2 tk jmpe

    errr xske ati je

    ReplyDelete
  15. hehe.. betul tu XD

    dari manusia ke alien, erk!

    ReplyDelete
  16. - keikhlasan itu yg teramat penting...

    ReplyDelete
  17. buat sikit tp hasil besar... tuw aar work smart bukan work hard macam nak giler je tp habuk tarak

    ReplyDelete
  18. masyaALLAH...kadang2 smp ada yg boleh give up.disebabkan rasa x mampu dpt yg besar,x nak mulakan dengan kecil2an.huhu

    thanx sunah

    ReplyDelete

Dah abis baca tadi? Terima kasih sebab tinggalkan komen~ ;)

Post Bottom Ad