BLOG ENCIK SUAMI

Monday, July 25, 2011

Buat Sedikit, Hasilnya Besar!


Kept Inside by ~nairafee on deviantART

Buat sedikit.

Hasilnya besar!

Tak mudah untuk jadi macam tu. Bukan perkara senang untuk menghasilkan sesuatu yang besar dengan usaha yang sedikit. Selalunya untuk menghasilkan sesuatu yang besar, orang akan berfikir untuk bermula dengan besar-besar juga. Tapi selalunya yang dimulakan dengan besar-besar, hasil dia kebanyakannya sedikit atau kecik ajeee...

Untuk menghasilkan sesuatu yang besar tapi dengan tenaga yang kecik dan sikit, perlukan plan yang betul-betul terancang rapi. Kalau tak plan betul-betul, samalah macam orang yang berangan-angan nak kete Audi S5 tapi keje tiap hari macam nak aim kete sorong ajeee... (belajar buat peribahasa macam Solo Molo). Yang pasti, untuk capai matlamat besar, jiwa kena besar!

Kadang-kadang tanpa kita jangka, usaha kecik yang kita buat tanpa aim untuk yang besar-besar, tiba-tiba pengaruhnya sangat besar pada orang lain...

Kalau kamu mampu melakukan yang macam tu, tahniah buat kamu!

P/S: Tahniah buat atok sayammm!


18 comments:

::blog anak jawer:: said...

perumbamaan yg mudah untuk mentafsirkan usaha yang kecil tapi dapat ganjaran yg besar... buat kebaikan dengan ikhlas... walaupun kecil tapi ALLAH balas dengan ganjaran yg besar... :8)

Sis-Lin said...

mcm kek lapis gak le...
adunan sikit jek..tp dpt seloyang besar kannnnnnn.. :)

aNaYaNa said...

saya ada matlamat yang besar juga..tapi dalam proses mendapatkannya..:)

mas saari said...

walaupun hasil tu sedikit tapi kalau usaha kita sendiri ia akan rasa sangat berharga kan? bagi kita nilai tu dah sangat2 besar!

cucu umie said...

sesuatu yg dilakukan bukan dengan tunjukkan..incya-Allah pasti akan berjaya...

kiera'sakura said...

setuju dgn kak sunah..

dlm erti kta lain, klu kita x menaruh harapan yg besar akak 'sesuatu',, sesuatu itulah akan sampai pengaruhnya.. =)

mynameismy said...

siki2 lame2 jd bukit... hee lebih krg tak hoho

ariana's said...

Kalau dah rezeki kita..Insyaallah..banyak ke sikit, yg penting kepuasan dan keikhlasan dlm diri..

FasiHaH SupiaN said...

suka perumpamaan tu, dare to try, dare to fail..ops tetibaaa

aizamia3 said...

jangan biarkan harapan yang tinggi mempengaruhi keadaan, andai jawapan tidak seperti diharapkan, pasti perasaan yang kurang enak hadir dalam dirinya..

Munna said...

erm...planning kena smart juga...kalau berangan besar tp planning berterabur..jgn kan hasil besar, kecik pun blum tentu dapat.. =)

aimie amalina said...

dari kecik la jadi beso!
kene usaha!
yay!
macam berbelog
dari zero! jadi hero!hehehee

SoLy SoLicious said...

kalo usaha kecik tp gnjaran besar tuh dah kire luck la tuh~

Iffah Afeefah said...

ermmm betul

kalau tak mula kn dengn skit tkkn ade y besar

cm kite

kalau mlu jmpe smpai bile2 tk jmpe

errr xske ati je

sergeant keroro said...

hehe.. betul tu XD

dari manusia ke alien, erk!

AI said...

- keikhlasan itu yg teramat penting...

aimaniman said...

buat sikit tp hasil besar... tuw aar work smart bukan work hard macam nak giler je tp habuk tarak

suhaili sarif said...

masyaALLAH...kadang2 smp ada yg boleh give up.disebabkan rasa x mampu dpt yg besar,x nak mulakan dengan kecil2an.huhu

thanx sunah

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.