BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, July 7, 2011

STOP !!!


The Breathless Halt by *billyunderscorebwa on deviantART

Berhenti!

Sama je maksudnya kan? Bila kita patut berhenti? Bila tengok kanan kiri, ade kenderaan nak lalu. Kalo kita tak berhenti kat situ jugak, tentulah kita dah tak mampu nak tengok sign BERHENTI lagi lepas ni. Kalo Allah sayang, Dia bagi jugak kita tengok, tapi amek masa beberapa lama baru leh tengok balik sign BERHENTI tu. Ye lah, accident kannn...

Sebelum sampai simpang lagi, kita da kena ramalkan ape yang akan berlaku kan? Takleh la merundum laju je ke simpang, lepas tu brek mengejut bila nampak ade lori besar nak lalu. At least kita perlahankan jugak kenderaan kita before sign BERHENTI tu sebab kita tak tahu ape bahaya yang akan datang dari kiri atau kanan kita. Semua tu sebagai langkah berjaga-jaga untuk elakkan terlibat dengan kemalangan.

Dalam hidup kita pulak, ada masanya kita perlu perlahankan langkah kita... Berhenti seketika dan berfikir jauh ke depan sebelum amek ape-ape keputusan. Risau nanti keputusan yang kita ambil tu bukan yang sepatutnya kita buat. Dalam hidup pun kita kena ramalkan segala risiko, baik dan buruk tindakan kita, kannn? Nak pilih jalan yang susah tapi kat hujungnya senang, atau nak pilih jalan senang yang kat hujungnya susah? Kalau ada jalan yang senang dan di hujungnya senang, tentu kita tak payah berfikir jauh...tapi jarang sekali ada jalan yang macam tuuu...

Jadi, perlahankan langkah dan berhenti bila perlu...


24 comments:

bersama kak Es said...

sangat senang jika betul2 nak senang .. berhenti dan fikir je .

Isteri Encek Bard said...

berfikir sedalam-dalamnya sebelum membuat sesuatu keputusan bagi mengelakkan penyesalan di kemudian hari

..cik gugu.. said...

dan pilih simpang yg betol..

niena shopping2u said...

erm, btul..

GPS/peta leh dikaitkn ngan Al-Quran, klo kte berjalan jauh tnpa peta, kte akn sesat..

erk.. pegi smpai tahap GPS plak ^.^

FasiHaH SupiaN said...

suka ayat last, perlahankan langkah anda, berhenti bila perlu :)

K O R I E said...

Salam jumaat kak^^
sihat ke?
kita join segmen abg ben

jom join segmen abg ben

sergeant keroro said...

CAF, consider all factor :)

NadiRah said...

berfikir dgn matang sebelom buat keptusn...
jgn buat sesuatu ikot emosi semata..
ikot akal baik dan buruk yg akan berlaku...

STOP!!!!!
kita buat solat istkhrah dulu...

cucu umie said...

berfikir sejenak dengan akal yg diberikan untuk mencari penyelesaian yg pasti...

suhaili sarif said...

memang sedih kalau ada yg x hormat tanda stop!
stop utk beri peluang kepada orang lain.
stop utk beri peluang kpd diri sendiri utk mengintai peluang..
stop supaya semua dapat berjaga-jaga dan keamanan dpt dicapai.ehehe

menangislah!

mynameismy said...

baiklah!;)

JIJI YU said...

nak berenti tu pon kena ade ilmu jugak..ade cara yang tertentu jugak kan

mama comel said...

berhenti sejenak fikirkan segala baik buruk dr ape yg akan kita lakukan. tak semuanya senang dalam dunia ni.. kita boleh merubah segalanya dalam sekelip mata je..

fikirkanlah..

cik pulau said...

suka analogi ni...
^^,

Citarasa Rinduan said...

suka dgn setiap entry sunnah

kak pun terfikir apa yang berlaku..
berhenti sebelum masanya

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kalau berhenti dan tak payah fikir boleh tak?akak nak stop berblogging.ada ke yg cr blog akak bila akak stop?

merahitujambu said...

terbaik ayat..suka sgt...

aimie amalina said...

=) betol1 amik mase yg baek untuk memikirkn next step =)

Kei Seichi said...

betul2..sebelum menyesal sebab bertindak melulu..berfikir dulu..orang putih2 cakap, look before u leap...hehe..

syarifahsidrus said...

suka2! berjenti sebelum berfikir nak buat apa2 :)

Iffah Afeefah said...

SUKA BLOG NI

haha

Cik Asma BLuppy said...

berfikir sejenak sebelum mmbuat keputusan=)

Подтверждаю said...

as salam..
alhamdulillah..syukran.
merenung kembali, disertai dengan berfikir.. insya'Allah hidup kita menjadi lebih mudah

=)

tamlegend said...

bio lambat asal selamat...

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.