BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, January 12, 2011

SEGMEN MADAH PUJANGGA




hidup umpama air sungai yang terus mengalir...
dalam perjalanannya segala rupa perkara akan ditemui...
dalam alirannya, ada cahaya suria menemani...
dalam satu masa, kegelapan pula yang mengiringi...

namun, biar apa pun yang ditemui,
dari sekecil dan seringan ranting kayu
hingga sebesar dan seberat batu yang terpacak,
air sungai tidak boleh berhenti...
ia harus terus mengalir...

hingga satu saat...

Penciptanya mentakdirkan ia kekeringan...
tatkala itu kepada Dialah sungai menyerahkan segalanya...

begitu juga seharusnya hidup kita,
sebagai hamba kepada Pencipta sungai...


-berkongsi rasa melalui gambar, teringat kepada seseorang...-





12 comments:

deqdeq said...

DeQdEq nak join juga....

sissyira said...

salam

disaat kenangan itu mengamit mindamu
aku jua terasa begitu :(

Sunah Mohammad said...

@deqdeq

joinlah kak~ ;)

deqdeq said...

akka dah join dear...leh tgk sini...hhehe

http://diyanayaccob-deqdeq.blogspot.com/2011/01/segmen-madah-pujangga.html

Sunah Mohammad said...

@sissyira

salam syira..segmen enchek ben kali ni buat rasa syahdu kan..

Sunah Mohammad said...

@deqdeq

sedang menghayati~ :)

Pendekar Berkuda said...

"sebagai hamba kepada Pencipta sungai"

lebih cantik dan indah sekiranya perkataan sungai di atas itu di hilangkan...(^_^)

Syafiq Rosli said...

best2..

black paper said...

;)))
speechless .

Sunah Mohammad said...

@Pendekar Berkuda

thanks senpai~ ;)

Sunah Mohammad said...

@Syafiq Rosli

terima kasih~ :)

Sunah Mohammad said...

@black paper

speechless? senyum jek lah..

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.