BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, January 23, 2011

Teknologi Halimunan Dalam Ketenteraan

Gambar amek kat SINI.

BAE Systems, Europe's largest defense company, is working on a camouflage system that could put an army of "invisible" tanks on the battlefield in the next five years.

The system, called e-camouflage, involves sensors mounted to the vehicle's hull that can film and project images of the surrounding landscape on the tank and thus make it invisible, London's The Daily Telegraph wrote Wednesday, citing scientists at BAE Systems.

The images would change as the tank moves, ensuring that it can dodge attacks even when moving from a barren into a vegetated environment, for example.

The technology was first reported on by the newspapers Daily Telegraph, Sun and Daily Mail in October 2007, when it was being tested by the British Defense Ministry.

"This technology is incredible," an unnamed soldier who was at the tests at the time was quoted by The Daily Mail. "If I hadn't been present I wouldn't have believed it. I looked across the fields and just saw grass and trees -- but in reality I was staring down the barrel of a tank gun." More and more HERE, do click it!
___________________________________

Dulu, sangat minat benda ni. Sekarang, masih minat gak... Nampaknya teknologi ni semakin maju. Kalau dulu, kita tengok dalam movie je jubah-jubah halimunan. Macam Harry Potter tu lah. Sekarang, penyelidik-penyelidik ni nak aplikasikan pulak dalam bidang ketenteraan. Benefitsnya? Tentulah mereka akan dapat lebih kelebihan dalam peperangan. Bila pihak lawan tak nampak, maka mereka dengan mudahnya akan menyerang. Wah! Sangat best! Tapi...tentunya ada yang akan buat counter attack untuk benda ni.Ye lah, takkan nak biarkan je diperkotak-katik oleh musuh yang halimunan, mesti ada pihak yang turut mengkaji macam mana nak mengatasi lawan yang macam ni. Kan, kan?

Samalah macam tentera Islam zaman silam, musuh-musuh Islam dulu-dulu pun guna macam-macam cara untuk menentang tentera Islam. Malah kelengkapan mereka lebih canggih dari tentera Islam. Tapi, tentera Islam tak membiarkan diri mereka dibonekakan sebab Allah dah pesan dalam surah al-Anfaal...


Jadi, kalau kita nak mempertahankan Islam pada masa hadapan, persiapkanlah diri kita dari sekarang. Dah bersedia?




10 comments:

Kaki Bongkar said...

dulu aku selalu berangan pasal bendaalah ni

Sunah Mohammad said...

@Kaki Bongkar

hehe..sekarang dah bukan angan-angan~~

Miecyber said...

Semuga Iran dapat memiliki teknologi seperti ini juga...

Negara tergemuk di dunia : Top 10

Sunah Mohammad said...

@Miecyber

Iran? Ameen...:)

masterfaiz.com said...

macam filem james bond

Salfiza said...

sy nk jugak jubah halimunan tu...nnt bleh main sembunyi2...hoho

Sunah Mohammad said...

@masterfaiz.com

James Bond pun ade ek benda gini?

Sunah Mohammad said...

@Salfiza

nabila nak sembunyi dari siapa pulak?

z said...

dasyat kan....makin maju makin konflik sebenarnya...huhu..

Sunah Mohammad said...

@z

betul!

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.